kas_top_logo
 
 

Δελτίο τύπου για τις σοβαρές επιπτώσεις στην Τηλεθέρμανση Πτολεμαίδας
  Τα προβλήματα και τις δυσκολίες που προέκυψαν για την Τηλεθέρμανση Πτολεμαϊδος, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τους  αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης. Όπως ο ίδιος επισημαίνει,  εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της σύνδεσης του δικτύου της τηλεθέρμανσης με τον ΑΗΣ Καρδιάς αλλά και λόγω της υποχρεωτικής χρήσης πετρελαίου κίνησης αντί για καύσης από τη Δ.Ε.ΤΗ.Π., για την θέρμανση της πόλης, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα τόσο για τους πολίτες όσο και για την Δημοτική Επιχείρηση.
  Ο κ. Κασαπίδης  ζητά εξηγήσεις για την καθυστέρηση  ολοκλήρωσης της εγκατάστασης εντός της μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς και απόδοση ευθυνών για τους υπαίτιους. Όπως τονίζει η  σύνδεση της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με τον ΑΗΣ Καρδιάς θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της ανεπαρκούς παροχής θερμικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα. Παράλληλα θα ανακουφίσει τους πολίτες από ένα πρόβλημα που βιώνουν από την εποχή κατασκευής του έργου, το οποίο τους ταλαιπωρεί άδικα και χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να το αντιμετωπίσουν διαφορετικά.
  Τέλος ο βουλευτής του νομού ζητά την εξαίρεση των επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης από την υποχρέωση χρήσης πετρελαίου κίνησης για σκοπούς θέρμανσης, διότι όπως επισημαίνει οι τηλεθερμάνσεις δε χρησιμοποιούν πετρέλαιο «θέρμανσης» για ιδιοκατανάλωση, αλλά για την παροχή θερμότητας στους τελικούς καταναλωτές.

  Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 
1) Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
2) Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

  ΘΕΜΑ: Ανεπαρκής παροχή θερμικής ενέργειας στη Δ.Ε.ΤΗ.Πτολεμαΐδας από τη Δ.Ε.Η. και προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης με κόστος πετρελαίου κίνησης

  Με την υπ' αρ. πρωτ.:8244/22.12.10 ερώτηση που υπέβαλα προς το ΥΠΕΚΑ επεσήμανα το πρόβλημα της ανεπαρκούς τροφοδοσίας με θερμική ενέργεια της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας από τη μονάδα III του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
Προς απάντηση του ανωτέρω ερωτήματος, μου απεστάλει το ΓρΔ/17/03.01.11 έγγραφο της ΔΕΗ. Σύμφωνα μ’ αυτό η ΔΕΗ  επρόκειτο να υπογράψει εντός του Ιανουαρίου του 2011 σύμβαση με το μειοδότη του έργου για την παροχή θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ Καρδιάς. Η σύνδεση της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με τον ΑΗΣ Καρδιάς θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της ανεπαρκούς παροχής θερμικής ενέργειας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Με το έργο αυτό η Δ.Ε.ΤΗ.Π. θα εξασφαλίσει 100 MW θερμικής ενέργειας. Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, αναμενόταν τον Οκτώβριο του 2011.
  Πέντε μήνες μετά την προβλεπόμενη ολοκλήρωση του έργου, η κατασκευή της εγκατάστασης εντός της μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς δεν έχει αποπερατωθεί. Το παρόν σύστημα τηλεθέρμανσης παραμένει ανεπαρκές και προβληματικό. Με τις συνεχείς βλάβες στο "καζάνι" της μονάδας III του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να στερούνται οι πολίτες το αγαθό της θερμότητας. Την περίοδο αυτή η Δυτική Μακεδονία είναι αντιμέτωπη με τον πιο βαρύ χειμώνα των τελευταίων ετών. Η Πτολεμαΐδα μάλιστα, καταγράφει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα, μέχρι και    -24 ◦C.
  Η  μειωμένη παροχή θερμικής ενέργειας έχει και άμεσες οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις στην περιοχή. Για τη θέρμανση της πόλης, επιβάλλεται  η χρήση του εφεδρικού λέβητα καύσης πετρελαίου, με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις για τη ΔΕΤΗΠ και τους πολίτες.
  Εκτός της πρόσθετης επιβάρυνσης λόγω καύσης πετρελαίου για την τροφοδοσία με ενέργεια της πόλης της Πτολεμαΐδος, μία ακόμα αδικία συντελείται για τους πολίτες και το Δήμο Πτολεμαΐδος.
  Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών με τη ΔΕΦΚ Α 5042638/13.10.2011 απόφαση του, εντάσσει τις Δημοτικές επιχειρήσεις στους υπόχρεους για τη χρήση πετρελαίου εσωτερικής καύσης κίνησης, για σκοπούς θέρμανσης. Το γεγονός αυτό εκτινάσσει το λειτουργικό τους κόστος στα ύψη. Στην ουσία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης για σκοπούς θέρμανσης. Αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν πρόσθετους φόρους, τους οποίους ούτε οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν αλλά ούτε και η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης. Ωστόσο, επισημαίνεται πάλι ότι οι επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης δε χρησιμοποιούν το πετρέλαιο για ιδιοκατανάλωση, αλλά αποκλειστικά και μόνο για τη θέρμανση των πολιτών.
  Κατά συνέπεια, η ανωτέρω απόφαση είναι άδικη και ανυπόστατη. Διότι με την προμήθεια πετρελαίου εξυπηρετούνται ανάγκες των τελικών καταναλωτών. Επίσης, ενδεχόμενη μετακύληση του επιπρόσθετου κόστους αγοράς πετρελαίου στους καταναλωτές θα αποτελέσει άνιση μεταχείριση των πολιτών της περιοχής έναντι των λοιπών πολιτών της επικράτειας. Αυτό ισχύει για τους πολίτες των πόλεων Κοζάνης και Πτολεμαϊδος, οι  οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθερμάνσεων για τη θέρμανσή τους με φόρους που αναλογούν σε πετρέλαιο κίνησης.
  Επειδή η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει συνθήκες πολικού ψύχους εδώ και ενάμισι μήνα, οι οποίες και συνεχίζονται,
  Επειδή από τα Χριστούγεννα και έπειτα και λόγω των συνεχών βλαβών στη Μονάδα βάσης (Μονάδα III/ΔΕΗ Πτολεμαΐδας) της Τηλεθέρμανσης, αυτή λειτουργεί εκ περιτροπής,
 Επειδή με το πολικό ψύχος που επικρατεί αυξάνεται και η ζήτηση θερμικής ενέργειας καθιστώντας ακόμα πιο ανεπαρκή την απόδοση του συστήματος,
  Επειδή το πετρέλαιο που προμηθεύονται οι επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την θέρμανση των πολιτών,
  Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
  1. Ποιοι λόγοι καθυστέρησαν την αποπεράτωση του έργου νέας εγκατάστασης εντός της μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς και ποιοι ευθύνονται γι' αυτό;
  2. Προτίθεστε να εντάξετε τις επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης στους δικαιούχους πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης με τον μειωμένο συντελεστή φόρου;
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310