kas_top_logo
 
 

Επισημάνσεις που αφορούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός των Π.Ο.Π. & Π.Γ.Ε.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΒΛΑΧΟΥ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ:

“Μπλόκο” στην αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος
Εντατικοί έλεγχοι για ελληνοποιήσεις
Τη δέσμευση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου η επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου γάλακτος από 5 σε 8 ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης απέσπασαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κκ: Γιώργος Κασαπίδης (Κοζάνης), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λαρίσης) και Νίκος Σταυρογιάννης (Φθιώτιδος).
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο γραφείο του κ. Βλάχου οι τρεις κυβερνητικοί Βουλευτές μετέφεραν την ανησυχία των κτηνοτρόφων και καταναλωτών από τις φήμες για αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, γεγονός που φοβούνται πως θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών γάλακτος και περαιτέρω μείωση των τιμών παραγωγού. Όπως τόνισαν κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο, τη στιγμή μάλιστα που μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες εγκαταλείπουν στο μέσο του οικονομικού έτους πολλούς αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγούς, κυρίως στη βόρειο Ελλάδα που βρίσκονται σε απόγνωση.
Οι Βουλευτές αξίωσαν την αναγραφή της χώρας προέλευσης στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων προκειμένου ο καταναλωτής να γνωρίζει τι καταναλώνει, ενώ πρότειναν να τοποθετείται σε διαφορετικό ράφι των Σούπερ Μάρκετ το γάλα υψηλής παστερίωσης από το ράφι όπου πωλείται το φρέσκο γάλα, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος παραπλάνησης των πολιτών.
Παράλληλα ο βουλευτής κ. Κασαπίδης επεσήμανε μ’ επιστολή προς την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, καίρια σημεία που αφορούν το γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα καταθέτοντας και δέσμη προτάσεων προς υποστήριξη της ελληνικής παραγωγής και των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών.
Ακολουθεί συνημμένα η επιστολή του κ. Κασαπίδη.
Αθήνα, 15.04.2009
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη
Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο
ΠΡΟΣ: Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη
Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Βλάχο
ΘΕΜΑ: Επισημάνσεις που αφορούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός των Π.Ο.Π. & Π.Γ.Ε.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Έντονη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός των Ελλήνων παραγωγών αγελαδινού γάλακτος μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά του εν λόγω προϊόντος στην πατρίδα μας. Οι εξελίξεις σχετίζονται με την παύση συνεργασίας εταιρειών του κλάδου με μικρομεσαίους, κατά κύριο λόγο, παραγωγούς –οι οποίοι είναι σε απόγνωση, αλλά και με φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με την παράταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος σε περισσότερες από πέντε (5) ημέρες που ισχύει σήμερα.
Ένα προϊόν όπως το γάλα, που μπορεί να διατηρήσει στη ζωή δυνατό και υγιέστατο έναν άνθρωπο, από τη βρεφική ηλικία ως τα βαθιά γεράματα, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε όχι απλά ως άλλον έναν εμπορικό κωδικό, αλλά ως πολύτιμη πηγή ζωής για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, η στυγνή εμπορευματοποίηση και η λογιστική προσέγγιση των ωφελειών που απορρέουν από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών ή την αύξηση των αποδόσεων χρηματιστηριακών μετοχών των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τόσο στην ομαλή λειτουργία της αγοράς γάλακτος, όσο και στη βιώσιμη λειτουργία των χιλιάδων αγελαδοτροφικών μονάδων της χώρας μας.
Οι εμπλεκόμενες κοινωνικές ομάδες σ’ αυτόν τον κλάδο της αγροτικής μας οικονομίας –αγελαδοτρόφοι, επιχειρηματίες- σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ελληνικής πολιτείας –Δ/σεις Γεωργίας, Κτηνιατρικής, ΕΛΟΓ- τις τελευταίες δύο δεκαετίες κυρίως πέτυχαν:


αυτάρκεια της χώρας μας σε φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα,


θεαματική βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος προς όφελος των καταναλωτών,


διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, με ικανοποιητικό γεωργικό εισόδημα στον πρωτογενή τομέα, μέσω της εκτροφής των ζώων ή της παραγωγής των αναγκαίων ζωοτροφών, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην αποκέντρωση,


ομαλή τροφοδοσία και λειτουργία της αγοράς –μεταφορές και εμπορία- φρέσκου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και δημιουργία ανάλογων θέσεων εργασίας,


αποφυγή διατροφικών κρίσεων εξαιτίας του γάλακτος ή των βοοειδών, τη στιγμή που, τα προηγούμενα χρόνια, κατέρρευσαν κυριολεκτικά οι κλάδοι αυτοί των αγροτικών οικονομιών “προηγμένων” τεχνολογικά και οικονομικά χωρών όπως η Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Κίνα, εξαιτίας διατροφικών σκανδάλων –τρελές αγελάδες, διοξίνες, μελαμίνες κ.α.


Κύριε Υπουργέ,
Τις τελευταίες μέρες, εκτός από τη φήμη για παράταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, κυκλοφορεί και η φήμη για την αποδοχή και νομιμοποίηση της δυνατότητας προσθήκης εισαγόμενου γάλακτος διάφορων μορφών (συμπύκνωμα, σκόνη) σε γαλακτοκομικά προϊόντα που μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών, πρέπει να παρασκευάζονται αποκλειστικά από νωπό γάλα (πχ. γιαούρτι).
Αν επαληθευτούν οι φήμες αυτές στην πράξη, η περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής αγελαδοτροφίας, ως φυσικό επακόλουθο, θα σηματοδοτήσει:


την ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση της πατρίδας μας σε γάλα από χώρες του εξωτερικού, εκθέτοντάς μας σε κινδύνους από οικονομικά “παιχνίδια” ή διατροφικά σκάνδαλα,


τη μείωση του παραγόμενου πλούτου και των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την παραγωγή, μεταποίηση κι’ εμπορία φρέσκου αγελαδινού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων,


την αύξηση του χρόνου που μεσολαβεί από την άμελξη έως την κατανάλωση φρέσκου γάλακτος για τους Έλληνες καταναλωτές.


Προς αποφυγή των προαναφερομένων αρνητικών επιπτώσεων και προς στήριξη της αγροτικής μας οικονομίας, που είναι έντονα ελλειμματική σε ζωοκομία προϊόντα, με πνεύμα αποκεντρωμένης περιφερειακής ανάπτυξης και έχοντας βασικούς άξονες τους Έλληνες παραγωγούς, τη διατροφική ασφάλεια των Ελλήνων καταναλωτών και τις μικρομεσαίου μεγέθους αποκεντρωμένες βιοτεχνίες –τυροκομεία που επεξεργάζονται ελληνικό αγελαδινό γάλα, προτείνονται τα εξής:


Διατήρηση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος στην αγορά, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς.
Αναγραφή / επισήμανση επί της συσκευασίας:
της προέλευσης του γάλακτος για το φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα,


της προέλευσης και του ποσοστού χρήσης του είδους του γάλακτος –συμπύκνωμα, σκόνη- που περιέχεται σε όλα τα γαλακτοκομικά και μη Π.Ο.Π. τυροκομικά προϊόντα,


της ημερομηνίας άμελξης του νωπού γάλακτος που οδηγείται κατόπιν για παστερίωση και συσκευάζεται ως “φρέσκο” γάλα, για καλύτερο έλεγχο της “φρεσκάδας” του τελικού προϊόντος.
Έλεγχος όλων των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων στο ράφι ως προς:
πιθανή νοθεία νερού,


χρονικό διάστημα μεταξύ άμελξης και παστερίωσης,


ύπαρξης αντιβιοτικών ή άλλων καταλοίπων,


περιεκτικότητα σε ολικά στερεά συστατικά άνευ λίπους.
Προβολή και διαφήμιση των ωφελειών του φρέσκου ελληνικού γάλακτος για την ανθρώπινη υγεία.
Θεσμοθέτηση πρότυπου ποιότητας, με ανάλογη ετικέτα για κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από “ζώα που έχουν εκτραφεί με μη γενετικά τροποποιημένες τροφές”.


 
 
 

 
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310