kas_top_logo
 
 

Δελτίο τύπου: • Συμμετοχή του Γιώργου Κασαπίδη στο ευρωπαϊκό συνέδριο για τις κυψέλες καυσίμων και την τεχνολογία του Η2 (υδρογόνου) στη Λυών της Γαλλίας

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 
  Για καινοτόμες εφαρμογές και συνέργειες μεταξύ ερευνητικών κέντρων, βιομηχανιών και περιφερειών της Ευρώπης, με σκοπό την επέκταση των σύγχρονων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης στη Λυών της Γαλλίας.
  Στο πανευρωπαϊκό συνέδριο για τις έξυπνες εξειδικεύσεις των υπερσύγχρονων τεχνολογιών των κυψελών καυσίμων και του υδρογόνου (Η2) στην έδρα της περιφέρειας Rhone – Alpes της Γαλλίας, ο κ. Κασαπίδης παρακολούθησε τις παρουσιάσεις των εφαρμογών των τελευταίων εξελίξεων στις υπερσύγχρονες αυτές ενεργειακές τεχνολογίες σε διάφορες περιφέρειες της Ευρώπης.
  Παραδείγματα που παρουσιάστηκαν ήταν mini-bus λεωφορεία Η2 στο Aberdeen της Σκωτίας, αστικά λεωφορεία και σύστημα κεντρικής θέρμανσης με Η2 στο Αμβούργο Γερμανίας, δίκτυο τροχοφόρων Η2 για διανομή αλληλογραφίας στην Περιφέρεια Αλσατίας της Γαλλίας κ.α., ενώ ο πρώην Γενικός Διευθυντής της gDF της Γαλλίας παρουσίασε, αναλυτικά, εντυπωσιακά στοιχεία εξοικονόμησης πόρων, ορυκτών καυσίμων και μείωσης εκπομπών CO2 από τη χρήση μίγματος καυσίμου φυσικού αερίου και Η2 στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  Επίσης παρουσιάστηκαν στοιχεία και μοντέλα για εφαρμογή της τεχνολογίας Η2 στην αγροτική παραγωγή, στις κεντρικές οικιακές θερμάνσεις, στις μεταφορές και χρήσεις στη βιομηχανία.
  Εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αυτή δράση είναι ο Αντιπρόεδρος του Δημόκριτου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας κ. Θάνος Στούμπος.
  Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά και ως μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου  της Βουλής, που διαπραγματεύεται κοινοβουλευτικά τα ενεργειακά θέματα στη χώρα, ο βουλευτής Ν.Δ. Κοζάνης είχε την ευκαιρία να συζητήσει τόσο με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Ενέργειας της Ε.Ε. κ. Marc STEEN, όσο και με το Γενικό Διευθυντή της σύμπραξης Ε.Ε. – Βιομηχανίας για τεχνολογίες κυψελών καυσίμων και Η2  κ. Bert De COLVENAER, θέματα με ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Δυτική Μακεδονία.
  Η διάθεση των Ευρωπαίων εταίρων μας να στηρίξουν μια συγκεκριμένη δράση σε κάποια ελληνική περιφέρεια στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου της χώρας μας για τις σύγχρονες αυτές τεχνολογίες, ήταν έκδηλη. Άλλωστε το πνεύμα του συνεδρίου της Λυών ήταν να προκύψουν ενδιαφερόμενες περιφέρειες και βιομηχανίες που θα υιοθετήσουν ενεργειακές εφαρμογές και δράσεις βασισμένες στην τεχνολογία Η2  και των κυψελών καυσίμων.
  Τόσο ο κ. STEEN όσο και ο κ. COLVENAER συνηγόρησαν να συνδράμουν στην πρόταση τόσο του κ. Κασαπίδη όσο και του κ. Στούμπου, τέτοιες δράσεις να λάβουν χώρα στη Δυτική Μακεδονία, ώστε από ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας με βάση το λιγνίτη να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κέντρο ενεργειακών εξελίξεων συμπεριλαμβανομένων και των νέων αυτών τεχνολογιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  Ο κ. Κασαπίδης σε συνεργασία με τον κ. Στούμπο και την επιστημονική του ομάδα συμφώνησαν στην υλοποίηση συστηματικής και διαρκούς ενημέρωσης τοπικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας (Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα), αλλά και της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής γύρω από την προοπτική  και το όφελος των τεχνολογιών αυτών και των εφαρμογών τους στην κοινωνία και οικονομία στην Ελλάδα.
  Έθεσαν ως στόχο και προϋπόθεση έναν βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό για την προετοιμασία των ενδιαφερομένων για την επέκταση των υπερσύγχρονων αυτών τεχνολογιών στην Ελλάδα, που θα καταλήξει το φθινόπωρο σε ένα αντίστοιχο συνέδριο στη Δυτική Μακεδονία.
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310