kas_top_logo
 
 
Ομιλία Γ. Κασαπίδη για τον Προϋπολογισμό

                                               (Ομιλία Γ. Κασαπίδη για τον Προϋπολογισμό)

                                  Μέτρα για την ανακοπή της φυγής των νέων στο εξωτερικό


  Την ανατροπή του φαινομένου της φυγής των νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό επισήμανε στην ομιλία του στη βουλή, για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης.
  Όπως τόνισε, το ήδη σοβαρότατο πρόβλημα του δημογραφικού της χώρας μας, με την εξέλιξη αυτή παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και οφείλει η Κυβέρνηση να το προτάξει στις προτεραιότητές της.
  Ο κ. Κασαπίδης στην αρχή της ομιλίας του άσκησε κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση, κυρίως για τα σφάλματα που οδήγησαν τη χώρα σ΄αυτό το αδιέξοδο, αλλά και για αναπάντητες ερωτήσεις του προς τον Υπουργό Υγείας για διατροφικό σκάνδαλο μεγάλης γερμανικής αλυσίδας Super Market που επιχειρείται η συγκάλυψή του.
  Ο Τομεάρχης Αγροτικού έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας τονίζοντας ιδιαίτερα το ρόλο του πρωτογενή τομέα στη δημιουργία νέου πλούτου και χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

  Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της ομιλίας του που ακολουθεί:

  «….. Θα ήθελα, λοιπόν, να μιλήσω κατά κύριο λόγο και να απευθυνθώ, στο υπόλοιπο του χρόνου που μου απομένει, προς τους νέους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα γιατί είδαν να σβήνουν τα όνειρά τους με μια μονοκονδυλιά, με τις εσφαλμένες αποφάσεις της τελευταίας διετίας και να φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν μια καλύτερη τύχη και ακριβώς εκεί να αποδώσουν ό,τι όλα αυτά τα χρόνια έχει επενδύσει πάνω τους η ελληνική πολιτεία μέσα από το εθνικό σύστημα παιδείας.
  Αν, λοιπόν, η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα, αν μη τι άλλο, αυτή την παρούσα στιγμή έρχεται μια βαθιά μαχαιριά να δημιουργήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην πατρίδα μας, όταν οι νέοι που τώρα είναι ικανοί να «τραβήξουν το κουπί» για να βγάλουν τη χώρα από αυτό το αδιέξοδο, την εγκαταλείπουν και βλέπουμε την Κυβέρνηση να τους παρατηρεί αμήχανη. Εδώ, λοιπόν, προς αυτούς τους νέους λέμε «ναι, για εκείνη την περίοδο της αφθονίας μπορεί να έχουν ευθύνη που χρεοκόπησαν τη χώρα, όμως η νέα γενιά θα αναλάβει τη σωτηρία της πατρίδας».
  Ερχόμαστε, λοιπόν και κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για την τριακονταετία που πέρασε για τον πρωτογενή τομέα, όπου η χώρα μας εντάχθηκε στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα είναι όντως τραγικά.
  Κύριε Υπουργέ, από το 1980 μέχρι το 2010 η χώρα μας εισέπραξε άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις για το γεωργικό τομέα της τάξεως των 62 δισεκατομμυρίων ευρώ είτε ως άμεσες ενισχύσεις είτε ως ενισχύσεις για την ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα; Μόνο την τελευταία δεκαετία η χώρα μας εισήγαγε αγροτικά προϊόντα –ακούστε!- αξίας 63 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ό,τι πήραμε τα τριάντα χρόνια το δώσαμε τη δεκαετία που μας πέρασε!
  Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα χρόνια το πλοίο ήταν ακυβέρνητο, χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα…..
  ….. Κυρία Πρόεδρε, διαβάζω το πρόγραμμα από τον Ο.Α.Ε.Δ. που προκύπτει από το Υπουργείο Εργασίας, όπου λέει ότι θα αξιοποιηθεί ένα κονδύλι της τάξης του 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τη χρονιά που μας έρχεται για να ωφεληθούν 310.000 άνεργοι. Όπως πληροφορούμαι, αυτοί θα απασχοληθούν για πέντε μήνες. Αν κάνουμε μια αναγωγή για το έτος, οι 150.000 άνεργοι θα μπορούσαν να απασχοληθούν για έναν χρόνο.
  Εγώ, λοιπόν, σας λέω ότι αν δίνουμε 1,3 δισεκατομμύρια για μια χρονιά –και δεν ξέρω αν τελικά αυτά πιάσουν τόπο- τότε ας βάλουμε μπροστά την παραγωγική μηχανή της χώρας και να απομονώσουμε τις εισαγωγές μόνο για το κόκκινο κρέας –χοιρινό και μοσχαρίσιο- που ξεπερνούν τα 1,2 δισεκατομμύρια ετησίως και ας εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους αυτούς και όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα και να μάθουν να παράγουν αυτά τα προϊόντα, για να έχουν μόνιμη απασχόληση για τα επόμενα χρόνια.
  Αν το κάνουμε αυτό για το σύνολο του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας των αγροτικών προϊόντων, τότε είναι βέβαιο ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως –από τα 6,5 δισεκατομμύρια που δαπανά η χώρα για να εισαγάγει αγροτικά προϊόντα- και σε βάθος μιας δεκαετίας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ακριβώς όσα χρήματα δώσαμε την περασμένη δεκαετία για εισαγωγές.
  Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά σημαίνει ότι την επόμενη δεκαετία –και όπως λέει ο Πρόεδρός μας στο τέλος του 2020- που θα γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια από την απελευθέρωση, ταυτόχρονα να γιορτάσουμε και την απελευθέρωση από πάσης μορφής δουλείες που μας ταλαιπωρούν όλα αυτά τα χρόνια και να έχουμε εξοικονομήσει επιπλέον τουλάχιστον άλλα 50 δισεκατομμύρια από τις εισαγωγές που θα υποκατασταθούν από την εγχώρια παραγωγή, αλλά και τουλάχιστον 250.000 νέες θέσεις εργασίας μόνο με την υποκατάσταση των εισαγωγών. Αν βάλουμε και την προοπτική των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων που έχουμε, τότε είναι βέβαιο ότι μπορούμε να μιλάμε για μια πολύ καλύτερη προοπτική».
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310