kas_top_logo
 
 
Ερώτηση Γ. Κασαπίδη για τις αντιδράσεις εξαιτίας των συνενώσεων των Διοικήσεων στα Νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης.
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο

ΘΕΜΑ: Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου Εορδαίας εξαιτίας των συνενώσεων των Διοικήσεων στα Νοσοκομεία της Π.Ε.  Κοζάνης.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξ' αποστάσεως διοίκηση υστερεί σε σχέση με την επιτόπια, τόσο ως προς τον έλεγχο ποσοτικών όσο και ποιοτικών δεδομένων και καταστάσεων.
  Η έλλειψη άμεσης επαφής και κατ’ επέκταση άμεσης εποπτείας του αντικειμένου, αυξάνει την πιθανότητα υποκειμενικής εκτίμησης και αξιολόγησης σημαντικών πληροφοριών από τη διοίκηση. Επίσης αυξάνει το χρόνο αντίδρασης της σε επείγοντα θέματα και περιστατικά. Ταυτόχρονα ευνοεί χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες με άμεσο αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητά της.
  Στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων των νοσοκομείων της χώρας, ως προς το μέτρο της συγχώνευσης των διοικήσεων τους, όπως έγινε με τις διοικήσεις των νοσοκομείων της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, είναι βέβαιον ότι δε ελήφθησαν υπόψη και τοπικά πληθυσμιακά κριτήρια.
  Οι Δήμοι Κοζάνης και Εορδαίας αποτελούν  τους μεγαλύτερους δήμους στην Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας με πληθυσμό 70.420 και 45.450 αντίστοιχα. Παράλληλα οι έδρες των δύο δήμων, Κοζάνη και Πτολεμαϊδα, αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις της ακριτικής περιφέρειας της πατρίδας μας.
  Στις έδρες των δήμων αυτών λειτουργούν τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Δυτ. Μακεδονίας, με πολύ μεγάλη ημερήσια πληρότητα σε νοσηλευόμενους και επισκεψιμότητα στα εξωτερικά ιατρεία.
  Η προσέλευση στα δημόσια αυτά νοσοκομεία, αυξάνει τους τελευταίους μήνες εντυπωσιακά εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
  Τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι διοικήσεις των νοσοκομείων αυτών, υπερέβαλλαν εαυτό για την άρτια οργάνωση και λειτουργία τους. Πολλά ωστόσο τα προβλήματα, τα οποία αντιμετώπισαν και σε ορισμένες περιπτώσεις με ατυχή κατάληξη για τους νοσηλευόμενους.
  Τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας και των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει γενικότερα το σύστημα υγείας της χώρας μας, τα προβλήματα γίνονται εντονότερα. Παράλληλα αυξάνει και η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα των πολιτών ως προς τα ζητήματα που αφορούν την υγεία τους.
  Η πρόσφατη ρύθμιση του Υπ. Υγείας, εκτός από τον καθορισμό του αριθμού των κλινών από 200 και στα δύο νοσοκομεία, επιβάλει και την κοινή διοίκηση των νοσοκομείων.
  Η απόφαση αυτή είναι αυξημένου ρίσκου δεδομένου ότι τα δύο αυτά  νοσοκομεία εξυπηρετούν τις ολοένα και αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες  του πληθυσμού των περιοχών αυτών. Η προ ημερών ανακοίνωσή της, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στο δήμο Εορδαίας ως φυσικό επακόλουθο της «σωρευμένης» ανασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, η οποία «ξεχείλισε» με την απόφαση αυτή.

  Επειδή, την ίδια στιγμή, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει μια διοίκηση για νοσοκομεία μισής δυναμικότητας κλινών σε σχέση με τη δυναμικότητα των νοσοκομείων Κοζάνης και Εορδαίας.
  Επειδή το ίδιο συμβαίνει και για νοσοκομεία που καλύπτουν ανάγκες σε περιοχές με πολύ μικρότερο  πληθυσμό.
  Επειδή η κοινή και εξ΄ αποστάσεως διοίκηση νοσοκομείων με μεγάλο φόρτο εργασίας αυξάνει την πιθανότητα επιδείνωσης των προβλημάτων και υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
  Επειδή η απόφαση συγχώνευσης των διοικήσεων των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαϊδας προκαλεί ένταση και ανασφάλεια στους κατοίκους της ενεργειακής καρδιάς της Ελλάδας.

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Προτίθεστε να επαναφέρετε στο πρότερο καθεστώς των δύο διοικήσεων, τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας ώστε να είναι πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό το τοπικό σύστημα παροχής υπηρεσιών δωρεάν δημόσιας υγείας;
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310