kas_top_logo
 
 
Η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έχει εθνικό αρχείο νεοπλασιών είναι η Ελλάδα
  Την ανάγκη δημιουργίας εθνικού αρχείου νεοπλασιών επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής του Νομού Γιώργος Κασαπίδης.
  Σύμφωνα με οργανώσεις γιατρών και καρκινοπαθών της χώρας η δημιουργία αρχείου νεοπλασιών αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και των συλλόγων των ασθενών.
  Η χρήση του αρχείου κρίνεται σημαντικότατη όχι μόνον για την καταγραφή των περιστατικών αλλά και για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το σχεδιασμό και αξιολόγηση των πολιτικών υγείας για τη συγκεκριμένη ασθένεια.
  Η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα δημιουργίας εθνικού αρχείου νεοπλασιών επισημαίνεται και από τους συλλόγους καρκινοπαθών Κοζάνης και Εορδαίας σε συνεργασία με τους οποίους ο κ. Κασαπίδης διατύπωσε την ερώτηση.
  Όπως επισημαίνει ο βουλευτής του νομού ιδιαίτερα για το Ν. Κοζάνης αλλά και για άλλες περιοχές που επιβαρύνονται περιβαλλοντικά από ρυπογόνες ανθρώπινες δραστηριότητες το αρχείο νεοπλασιών θα αποτελέσει και χρήσιμο εργαλείο για την ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος και του τιμήματος που πληρώνουν οι κάτοικοι με την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

  Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:  
ΕΡΩΤΗΣΗ

  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο

  ΘΕΜΑ: Δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών στην Ελλάδα.

 

  Την ανάγκη άμεσης καταγραφής των καρκινοπαθών και των κρουσμάτων της νόσου του καρκίνου εκφράζουν  η ιατρική κοινότητα, οι οργανώσεις και οι σύλλογοι καρκινοπαθών της χώρας.
  Η Ελλάδα παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα χωρίς επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία για τον καρκίνο. Η έλλειψη και η  καθυστέρηση σύστασης και λειτουργίας εθνικού αρχείου νεοπλασιών από το υπουργείο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελεί εμπόδιο για κάθε είδους προγραμματισμό γύρω από τον καρκίνο στη χώρα.
  Η χρήση  των αρχείων νεοπλασιών είναι πολύπλευρη δεδομένου ότι αποτυπώνουν το μεγέθους του προβλήματος σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Αποτελούν γνώμονα  ερευνητικών προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου. Επίσης βοηθούν στην εκτίμηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών προγραμμάτων σύμφωνα με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών.
  Οι μόνες οργανωμένες προσπάθειες σήμερα στην Ελλάδα γίνονται από συλλόγους καρκινοπαθών που έχουν συσταθεί σε ολόκληρη τη χώρα και αποτελούν μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Όμως, οι προσπάθειες αυτές  δεν αρκούν χωρίς την αρωγή του αρμόδιου Υπουργείου. Τα περισσότερα μέλη των οργανισμών είναι  ευαισθητοποιημένα,  επειδή, είτε υπήρξαν ασθενείς, είτε βίωσαν τη νόσο σε οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Κύριο μέλημά τους είναι η υποστήριξη και καθοδήγηση των ασθενών, καθώς και η ενημέρωση και συμπαράσταση των οικογενειών.

  Επειδή το εθνικό αρχείο νεοπλασιών αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησης για τη χάραξη ορθολογικής εθνικής αντικαρκινικής πολιτικής κάθε οργανωμένου Κράτους.
  Επειδή το αρχείο νόσων έχει καθιερωθεί διεθνώς και θεωρείται το σπουδαιότερο μέσο επιστημονικής επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών και επιδημιολογικών ερευνών.
  Επειδή η φωνές των αντικαρκινικών οργανώσεων και συλλόγων ενώνονται χαρακτηρίζοντας ως εθνική ανάγκη την οργάνωση και διατήρηση του αρχείου νεοπλασιών.

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πιστεύετε στην ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας του εθνικού αρχείου νεοπλασιών στην Ελλάδα;
  2. Αν ναι ποιος ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του Υπουργείου σύμφωνα με το νέο χάρτη υγείας, ώστε το εθνικό αρχείο νεοπλασιών να γίνει πραγματικότητα στη χώρα μας;

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310