kas_top_logo
 
 
Κοινή δήλωση Γ. Κασαπίδη και Γ. Καρασμάνη με αφορμή τις εξελίξεις στο σύστημα ασφάλισης του ΕΛΓΑ
  Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Κοζάνης, κ. Γ. Κασαπίδης και ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Καρασμάνης, με αφορμή τις εξελίξεις στο σύστημα ασφάλισης του ΕΛΓΑ, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

  “Απ’ το κακό στο χειρότερο πάει το νέο σύστημα ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Η απαξίωσή του καθημερινά συνεχίζεται, τόσο με τις αόριστες υποσχέσεις του υπουργού για τροποποίησή του, όσο και με τα «ανατολίτικα παζάρια» που γίνονται για τον καθορισμό όλο και περισσοτέρων «τιμών» ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, προκειμένου να «ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα και όλες οι απαιτήσεις».

  Ακόμη και μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει να «δέχεται» φορείς και προτάσεις για το «ράβε - ξήλωνε» της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς και να «καλεί» σε συναντήσεις τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για μείωση της εισφοράς διαφόρων καλλιεργειών.

  Από τα τελευταία προς ικανοποίηση αιτήματα είναι αυτό των εσπεριδοπαραγωγών για μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς και το εγγράφως υποβληθέν αίτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ για «ορισμένες πρόσθετες προτάσεις για τη βελτίωση της εφαρμογής του νόμου».

  Ανεξάρτητα των όποιων συνεχιζόμενων μη σύννομων ή και σύννομων ρυθμίσεων και απαιτήσεων - οι οποίες ήδη «συζητούνται» μεταξύ των παραγωγών - το σύστημα «πάσχει» όχι μόνο λόγω του ερασιτεχνισμού και της προχειρότητας για τον καθορισμό της εισφοράς, αλλά γενικά και λόγω των διαδικασιών που προβλέπουν οι διατάξεις του.

  Επισημαίνουμε ότι πέραν των μη σύννομων ή και σύννομων ρυθμίσεων και απαιτήσεων για την καταβολή της «Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς», ανάλογα προβλήματα θα προκύψουν και κατά την «παρακράτηση» της «Γενικής Εισφοράς», επειδή το σύστημα υποχρεωτικής ασφάλισης του ΕΛΓΑ ασφαλίζει την «παραγωγή» και όχι τον «παραγωγό».

  Η Νέα Δημοκρατία έγκαιρα είχε επισημάνει την αναποτελεσματικότητα του συστήματος και τα όσα θα επακολουθούσαν, χαρακτήρισε το σύστημα ως ψευδεπίγραφο που θα οδηγήσει σε ανασφάλιστη γεωργική παραγωγή και για τους λόγους αυτούς καταψήφισε το νόμο στη βουλή.

  Δυστυχώς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η ηγεσία του ΕΛΓΑ με τις ενέργειες και τις παραλήψεις τους, συνεχίζουν την απαξίωση του συστήματος. Φοβούμαστε ότι σε μεγάλο βαθμό η ζημιά έχει γίνει και ότι έχει κλονισθεί η εμπιστοσύνη των παραγωγών σε οποιοδήποτε πλέον σύστημα ασφάλισης.

  Στο χέρι του υπουργού είναι να αναλάβει - πριν είναι αργά - τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα επαναφέρουν και πάλι το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και ασφαλιστικού φορέα, ανατρέποντας την αρνητική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί από λάθος πολιτικές και από άστοχες ενέργειες.

  Όσον αφορά στην τελευταία πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για «καθορισμό από τον ΕΛΓΑ κατώτατης και ανώτατης τιμής ασφαλιζόμενης αξίας για κάθε προϊόν, δυνατότητας των παραγωγών να δηλώνουν οι ίδιοι την αναμενόμενη παραγωγή για την εκμετάλλευση τους και περιορισμού της εκτίμησης των γεωτεχνικών μόνο στο ποσοστό ζημιάς κάθε καλλιέργειας ή παραγωγής», εκτός του ότι αντίκειται σε βασικές ασφαλιστικές αρχές, ωθεί άμεσα το σύστημα στην προαιρετικότητα και στην κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης.

  Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι στις προθέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ μπορεί να είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης, σε μια εποχή που όπως και η ίδια αναφέρει στο έγγραφό της επικρατεί γενικότερη οικονομική κρίση στον αγροτικό τομέα και παρατηρείται σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, εξέλιξη εξαιρετικά αρνητική”.  
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310