kas_top_logo
 
 
Δήλωση Γ. Κασαπίδη για το σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής
  Αδυναμίες, σφάλματα και παραλείψεις που αφορούν την ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, επισημαίνουν με επερώτηση που κατέθεσε ο τομέας αγροτικού της Ν.Δ. σε συνεργασία με την γραμματεία αγροτικού, προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σκανδαλίδη και υπέγραψαν 55 βουλευτές της Ν.Δ.

  Σε δηλώσεις του ο τομεάρχης αγροτικού Γιώργος Κασαπίδης έκανε λόγο για χαρακτηριστική πολιτική προχειρότητας που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στα θέματα του ΕΛΓΑ και για μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από την πολιτική αυτή.

  Η προκλητική καθυστέρηση έκδοσης των νέων κανονισμών ασφάλισης, που θα έπρεπε να είναι έτοιμοι από τις αρχές του έτους, η παράλογη διαδικασία υπολογισμού και προπληρωμής της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ, τα υπέρογκα ποσά εισφορών σε ορισμένες καλλιέργειες, οι παλινωδίες της κυβέρνησης με αποφάσεις που αναιρούν προηγούμενες δικές της που ήδη εφαρμόζονται στα θέματα του ΕΛΓΑ είναι μερικές από τις περιπτώσεις που συνθέτουν το συνολικό πρόβλημα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, σε μια κρίσιμη περίοδο για την αγροτική οικονομία της χώρας.

  Όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης οι αστοχίες και οι παραλείψεις είχαν επισημανθεί από τη Ν.Δ. το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια ψήφισης του νομοσχεδίου του ΕΛΓΑ από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να εισακουσθούν.

  Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Επερώτησης:

  ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

  ΠΡΟΣ:  ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

  ΘΕΜΑ :    “Στον «αέρα» η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής

  Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία του νέου νόμου για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας, αντί η λειτουργία του ΕΛΓΑ να βελτιωθεί - όπως υποστήριζε τότε η κυβέρνηση - ο Οργανισμός που, παρά τις όποιες αδυναμίες του, αποτελούσε τα τελευταία χρόνια ουσιαστικό στήριγμα για τον Έλληνα αγρότη, βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά υπό διάλυση.

  Δεκάδες χιλιάδες αγρότες εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, το φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

  Εκτιμήσεις δεν διενεργούνται από τους γεωπόνους-εκτιμητές του Οργανισμού για τις ζημιές που εκδηλώθηκαν στις καλλιέργειες το τελευταίο δίμηνο, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις εκτός έδρας μετακινήσεις και το προσωπικό δεν επαρκεί.

  Χιλιάδες παραγωγοί, ιδίως δενδροκαλλιεργητές, εξακολουθούν να παραμένουν μετέωροι για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν τους έχει καλέσει ακόμα να υποβάλουν δηλώσεις ζημιών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις.

  Την ίδια ώρα, μπαίνει για πρώτη χρονιά σε εφαρμογή η ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής, που πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν όλοι οι αγρότες μαζί με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τις αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών. Ταυτόχρονα, αρχίζει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα υπολογισμού και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ με τους κατ΄ αποκοπή (ανά στρέμμα και ανά ζώο) συντελεστές, όπως αυτοί καθορίστηκαν από τον ΕΛΓΑ και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οδηγούν σε υπέρμετρες αυξήσεις των καταβαλλόμενων ποσών από τους αγρότες, σε σχέση με εκείνα που κατέβαλλαν με το προηγούμενο σύστημα μέχρι πέρσι.

  Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους αγρότες - που χαρακτήρισαν τις νέες εισφορές ως «χαράτσια» - η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε, μέσω της «υποκοστολόγησης» της προς ασφάλιση παραγωγής, στον περιορισμό κατά 20% του ύψους των «χαρατσιών», παρέχοντας τη δυνατότητα εξόφλησής τους σε 4 μηνιαίες δόσεις.

  Όμως, η έκδοση της σχετικής απόφασης αποτελεί ουσιαστικά δώρο-άδωρο, καθώς οδηγεί, σε περίπτωση ζημιών, σε ιδιαίτερα μειωμένες αποζημιώσεις, ενώ δεν διευκρινίζει τι ακριβώς θα γίνει στις περιπτώσεις συγκαλλιέργειας και των νοικιασμένων χωραφιών.

  Παράλληλα, στην ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής, που πρέπει να συμπληρώσουν οι αγρότες, υπάρχει πεδίο στο οποίο ο παραγωγός καλείται να δώσει εντολή-εξουσιοδότηση, όπως ο ΕΛΓΑ εισπράξει από την κοινοτική επιδότηση (ενιαία κοινοτική ενίσχυση), τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών. Πράγμα, που κατά τα φαινόμενα, αντίκειται τόσο προς τηνκοινοτική, όσο και την εθνική νομοθεσία.

  Κατόπιν τούτων, καλείται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει στα ακόλουθα :

  * Αντίκειται ή όχι προς την κοινοτική και εθνική νομοθεσία η παρακράτηση επί της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, έναντι των ποσών των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ ; Θα αφαιρεθεί το σχετικό πεδίο απότην ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής ;

  * Τι θα γίνει με τους αγρότες που υπέβαλαν την ενιαία δήλωση και κατέβαλαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης για το ±20% ;

  * Προτίθεται να μειώσει τις υπέρμετρα αυξημένες ασφαλιστικές χωρίς την αντίστοιχη μείωση της αποζημίωσης ;

  * Τι θα γίνει στις περιπτώσεις συγκαλλιέργειας και των νοικιασμένων προς καλλιέργεια εκτάσεων ; Ποιος θα καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ ; Ο ιδιοκτήτης των εκτάσεων, ο κάτοχος των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης ή ο ενοικιαστής ;

  * Γιατί παραμένουν απλήρωτοι χιλιάδες παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες και εκτροφές τους στη διάρκεια του περσινού έτους ;

  * Γιατί δεν διεξάγονται από γεωπόνους-εκτιμητές του ΕΛΓΑ εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες στη διάρκεια των τελευταίων μηνών του τρέχοντος έτους ;

  * Γιατί ακόμη δεν έχει δοθεί στους δενδροκαλλιεργητές η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων αποζημίωσης ;

  * Προτίθεται να τροποποιήσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ, καθορίζοντας με σαφήνεια τις προϋποθέσεις ασφάλισης, αλλά και τους όρους με τους οποίους ασφαλίζουν σήμερα οι αγρότες την παραγωγή τους ;

  * Πότε επιτέλους θα εκδοθούν οι νέοι κανονισμοί ασφάλισης από τον ΕΛΓΑ της φυτικής και ζωικής παραγωγής, που με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο αποτελούν προϋπόθεση για τον υπολογισμό και την είσπραξη της καινούργιας ασφαλιστικής εισφοράς ;
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310