kas_top_logo
 
 
Δήλωση Γ. Κασαπίδη μετά από δημοσιεύματα για την αύξηση της τιμής των αγροτικών προϊόντων
  Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γ. Κασαπίδης, μετά από δημοσιεύματα σχετικά με την αύξηση της τιμής των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Η τρίτη αύξηση- αυτή που επιβλήθηκε στις αρχές του έτους- των συντελεστών Φ.Π.Α κατά 2 μονάδες από το 11% στο 13% (πρώτη αύξηση Μάρτιος 2010 από 9% σε 10%, δεύτερη τον Ιούλιο από 10% σε 11%) σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμολογίων του αγροτικού ρεύματος κατά 5,5%, προκαλούν ήδη περαιτέρω αυξήσεις του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

  Οι συνεχιζόμενες αυτές πιέσεις οδηγούν σε αλλεπάλληλες μειώσεις του εισοδήματος των παραγωγών, ενώ το αγροτικό εισόδημα βάσει επίσημων στοιχείων της Eurostat εμφανίζεται να έχει μειωθεί κατά 3,8% το 2010, σε σχέση με το 2009, και αντιστοιχεί πλέον στο 85,8% του μέσου κοινοτικού αγροτικού εισοδήματος σε σχέση με το 2005.

  Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, είναι μία από τις έξι χώρες της ΕΕ, στις οποίες το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε. Κατατάσσεται τρίτη από το τέλος, ακολουθώντας την Ιταλία (-3,3%) και λίγο πιο πάνω από τη Ρουμανία και τη Μεγάλη Βρετανία (-8,2%) ενώ στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κατατάσσονται η Δανία (+54,8%), η Εσθονία (+48,8%) και η Ιρλανδία (+39,1%).

  Όπως είναι λογικό οι αυξήσεις του κόστους καλλιέργειας στερούν από τον Έλληνα παραγωγό τα ποιοτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων του σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό. Η μετακύληση του κόστους αυτού ή μέρους του στην τελική τιμή του καταναλωτή, μειώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής και επιβαρύνει, εν τέλει, το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων της χώρα μας.

  Ταυτόχρονα, η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 4,7% (μέσα επίπεδα) το 2010, αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για το Ελληνικό αγροτικό εισόδημα, καθώς επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους δείκτες τιμών καταναλωτή και μειώνει κατά πολύ την αγοραστική του δύναμη.

  Είναι προφανές ότι οι μέχρι τώρα πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης και η αδράνειά της σε κρίσιμα θέματα της αγροτικής μας οικονομίας, δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στον αγροτικό τομέα, συρρικνώνοντας, τόσο το εισόδημα των αγροτών, όσο και των άλλων πολιτών.

  Με ευθύνη της Κυβέρνησης, φαύλος κύκλος ήδη έχει δημιουργηθεί και στην αγροτική οικονομία της χώρας, οδηγώντας την Ελληνική κοινωνία της υπαίθρου -και όχι μόνο- σε ακόμη πιο δύσκολα μονοπάτια και σε ακόμη πιο αβέβαιο μέλλον.

  Σε μια εποχή που οι επιλογές για έξοδο από την κρίση μειώνονται καθημερινά και ο αγροτικός τομέας αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, τη βασικότερη και πλέον ασφαλή επιλογή της χώρας προς αυτήν την κατεύθυνση, η ανάγκη για άμεση, σοβαρή, εμπεριστατωμένη και με όραμα αξιοποίηση των δυνατοτήτων του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

  Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση να επιδείξει την αρμόζουσα σοβαρότητα και να εγκαταλείψει τις επιλογές στην οικονομία που στερούνται προοπτικών και στοχεύουν αποκλειστικά στην κάλυψη τρεχουσών οικονομικών αναγκών και να μελετήσει σοβαρά τις προτάσεις για ανάπτυξη που, εδώ και μήνες, έχει δημοσίως διατυπώσει ο πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς, τόσο για την εθνική όσο και την αγροτική μας οικονομία».    
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310