kas_top_logo
 
 
Ερώτηση για την επιβολή φόρου πολυτελείας στα είδη από γουνοδέρματα
 Προς τους Υπουργούς: 1. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

  κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

 
2. Οικονομικών 

  κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

ΘΕΜΑ:
 Αναγνώριση των απλών ενδυμάτων και άλλων ειδών από γουνοδέρματα ως είδη πρώτης ανάγκης

  Αναμφίβολα ο κλάδος της γουνοποιίας αποτελεί τον κύριο άξονα της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής και αξιοσημείωτη εξωστρέφεια.

  Την ίδια χρονική στιγμή που οι ανταγωνιστές μας στην παγκόσμια αγορά στον κλάδο της γούνας— Κίνα και Τουρκία, αυξάνουν την παραγωγικότητά και την ανταγωνιστικότητά τους, με απόφαση της η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε  με τον 3833/2010 νόμο, φόρο πολυτελείας 10% στα έτοιμα γουναρικά  τα οποία διακινούνται εντός Ελλάδας.

  Με την αδιάκριτη φοροεισπρακτική της πολιτική η κυβέρνηση αυτή τη  φορά ωθεί την εγχώρια αγορά και το συγκεκριμένο κλάδο ακόμα βαθύτερα στην ύφεση. Δεδομένης της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και της υψηλής αξίας των προϊόντων - λόγω κόστους παραγωγής και ποιότητας, η χωρίς διάκριση επιβολή φόρου πολυτελείας στα είδη ένδυσης, στα εξαρτήματα και τα είδη υπόδησης από γουνοδέρματα είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην "εξόντωση" των εμπόρων.

  Η απόφαση αυτή πλήττει κυρίως την εμπορία των προϊόντων αυτών στο εσωτερικό της χώρας, ενώ απομακρύνει ακόμα περισσότερο το όραμα πολλών για τη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα για την περιοχή Σιάτιστας και Καστοριάς να αναδειχθεί σ’ ένα από τα παγκόσμια κέντρα εμπορίας έτοιμων προϊόντων γούνας. Αποδυναμώνεται έτσι και η τοπική ανάπτυξη στο βαθμό που επηρεάζονταν από τους εμπορικούς ή απλούς επισκέπτες που επιθυμούσαν να αγοράσουν τέτοιου είδους προϊόντα από την εγχώρια – τοπική αγορά της Σιάτιστας και της Καστοριάς.

  Είναι φανερό ότι κατά τη λήψη της απόφασης αυτής δεν ελήφθησαν υπόψη βασικά κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και της Βορείου Ελλάδας γενικότερα. Γεννάται λοιπόν εύλογα το ερώτημα πώς είναι δυνατό σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία κατά την περίοδο του χειμώνα, να θεωρούνται είδος πολυτελείας τα αυτονόητα για την προστασία του ανθρώπου εδώ και αιώνες από τις καιρικές συνθήκες, γούνινα γάντια, καπέλα, παντόφλες και απλά πανωφόρια;

  Επιπρόσθετα υπό το πρίσμα της «πράσινης ανάπτυξης» είναι γεγονός ότι οι αντίστοιχες συνθετικές γούνες— οι οποίες δεν εντάσσονται και στην κατηγορία των πολυτελών, είναι επιβλαβέστερες για το περιβάλλον σε σχέση με τις φυσικές.
 
  Επειδή η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας πλήττεται από την ύφεση και ανεργία σε πολύ μεγάλο βαθμό,

  Επειδή τέτοιου είδους αποφάσεις υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και την τοπική ανάπτυξη,

  Επειδή η περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των γουνοποιών θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση του κλάδου και ερήμωση της υπαίθρου στους Νομούς Κοζάνης, Καστοριάς,

  ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

 
Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η εξαίρεση από την επιβολή επιπλέον φόρου πολυτελείας 10% των έτοιμων προϊόντων γούνας που παράγονται από επιχειρήσεις εγκατεστημένες στη Δυτική Μακεδονία;                                 
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310