kas_top_logo
 
 
Απόσπασμα συνέντευξης τύπου του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κασαπίδη μετά από περιοδεία σε περιοχές της Β' Θεσσαλονίκης
  Απόσπασμα συνέντευξης τύπου του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης μετά την περιοδεία του σε περιοχές της Β΄ Θεσσαλονίκης, όπου είχε συναντήσεις με αγρότες και εκπροσώπους αγροτικών φορέων:

  « Η χώρα μας πρέπει να διεκδικήσει στις Βρυξέλλες δυναμικά και ενωμένη το καλύτερο για το μέλλον των Ελλήνων αγροτών. Η διατήρηση τουλάχιστον των ποσών των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων που έπαιρνε η χώρα μας, είτε μέσω του πρώτου είτε μέσω του δεύτερου πυλώνα στήριξης πρέπει να είναι πρωταρχικός μας στόχος και οφείλει γι’ αυτή η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί έξυπνα και αποτελεσματικά, ακόμα και προς την ρυθμίστρια των εξελίξεων χώρα Γερμανία, η οποία σ’ ορισμένες περιπτώσεις στέκεται άδικα απέναντι στην Ελλάδα.

  Ως προς την κατανομή των επιδοτήσεων στο εσωτερικό της χώρας και στο βαθμό που μπορεί η κυβέρνηση να τις κατευθύνει, η στήριξη της παραγωγής και των ενεργών παραγωγών πρέπει να είναι βασικό κριτήριο των επιλογών του ΥπΑΑΤ. Κλάδοι που μπορούν ν’ αποτελέσουν ατμομηχανές της αγροτικής μας οικονομίας, όπως η κτηνοτροφία και δη η αιγοπροβατοτροφία μας πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.»

  Νωρίτερα ο κ. Κασαπίδης συνοδευόμενος από τους βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδη και από το Γραμματέα Αγροτικού Βασίλη Κανάκα επισκέφθηκε τον ΤΟΕΒ Χαλάστρας – Καλονερίου, τα γραφεία Α΄ και Β΄ συνεταιρισμού Χαλάστρας, το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, το Κέντρο Συγκομιδής και Εξυγίανσης Μυδιού στη Χαλάστρα, τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Κυμίνων, εκπροσώπους κτηνοτρόφων στη Σίνδο, τη Νέα Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, το εργοστάσιο Ζάχαρης στο Πλατύ.

  Ερωτηθείς σχετικά με τις εντυπώσεις από την περιοδεία του ο κ. Κασαπίδης δήλωσε:

  « Εδώ και έναν χρόνο δεν υπάρχουν απτά δείγματα ενός οργανωμένου σχεδίου για τα αγροτικά ζητήματα. Σχετικά με την παραγωγή ζάχαρης, εξαιτίας του ισχυρού ανταγωνισμού που δέχεται από το εξωτερικό, μειώθηκε, σε ποσοστό 35%, η τιμή παραγωγού. Του χρόνου θα απομείνουν ελάχιστοι να καλλιεργούν ζαχαρότευτλα. Γι’ αυτό πρέπει η κυβέρνηση να εντάξει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια σε καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης, ώστε να δίνεται επιπλέον ενίσχυση 60 ευρώ στο στρέμμα.»

  Σχετικά με τις μυδοκαλλιέργειες αλλά και τις ιχθυοκαλλιέργειες ο κ. Κασαπίδης τόνισε:

  « Είναι παράλογο, την ώρα που η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη παραγωγό χώρα στις ιχθυοκαλλιέργειες στον κόσμο, να μην υπάρχουν άδειες ίδρυσης και λειτουργίας για τις περισσότερες μονάδες, επειδή δεν προχωρούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.»

  Αναφορικά με το ρύζι, επισήμανε ότι υπάρχει σοβαρή οργάνωση, αλλά η καθετοποίηση της παραγωγής, παρόλο που το επιθυμούν οι παραγωγοί δεν μπορεί να γίνει, εξαιτίας της έλλειψης του αναπτυξιακού νόμου, που ακόμα δεν έχει κατατεθεί, αλλά και του παγώματος του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», μέτρο 1.2.3.Α.

   «Το ρύζι της Χαλάστρας θα μπορούσε να αποκτήσει ταυτότητα, διαθέτοντας ονομασία προέλευσης, κάτι που θα προσθέσει αξία στο προϊόν.»  
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310