kas_top_logo
 
 
Επίσκεψη Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Δ. Γιώργου Κασαπίδη στη Χίο
  Η Χίος ήταν ο επόμενος νομός των περιοδειών του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Γιώργου Κασαπίδη, στην Ελληνική Περιφέρεια.

  Συνοδευόμενος από το βουλευτή Χίου Κώστα Μουσουρούλη, επισκέφτηκε εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος στην περιοχή του Κάμπου το οποίο, εκτός από τη συνήθη γκάμα των γαλακτοκομικών προϊόντων —φρέσκο, παστεριωμένο, τυροκομικά— παράγει και άλλα καινοτόμα προϊόντα, όπως γιαούρτι με φυσικό εκχύλισμα μαστίχας Χίου και πορτοκαλιού που βρίσκουν καλή ανταπόκριση στην αγορά. Ο κ. Κασαπίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος και είναι από τις υψηλότερες στη χώρα ( 0,54 €/lt γάλακτος).

  Στην ίδια περιοχή γνωστή για τα περίπου 250 αγροκτήματα εσπεριδοειδών με εντυπωσιακές αγροικίες εξαιρετικής τοπικής αρχιτεκτονικής, ο κ. Κασαπίδης ξεναγήθηκε σε ένα καινούριο υπερσύγχρονο εργοστάσιο χυμών, στο οποίο από τις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η πρώτη συσκευασία χυμού πορτοκαλιού και χιώτικου μανταρινιού.

  Εν συνεχεία,ο Τομεάρχης της ΝΔ συναντήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ε.Α.Σ. Χίου με εκπροσώπους αγροτικών φορέων της Κεντρικής Χίου και παραγωγούς εσπεριδοειδών, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις τιμές που απολαμβάνουν τα προϊόντα τους —από τις υψηλότερες στη χώρα, στα 0,32 €/kg πορτοκαλιών.

  Ακολούθως, ο κ. Κασαπίδης μετέβη στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στην Καρδαμάδα, όπου ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΑΣ στο νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο συγκέντρωσης, διαλογής και συσκευασίας φυσικής μαστίχας Χίου.

  Στη συνέχεια, ο κ. Κασαπίδης επισκέφτηκε στην περιοχή του Κάμπου ένα κτήμα εσπεριδοειδών με κτίσμα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, c. 1740, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως αγροτοτουριστικό αγρόκτημα με μουσείο για την ιστορία της εσπεριδοκαλλιέργειας στο νησί και προσφέρει προς πώληση  προϊόντα μεταποίησης με βάση τα εσπεριδοειδή.

  Κατόπιν, ο κ. Κασαπίδης, συνοδευόμενος πάντα από τον κ. Μουσουρούλη, μετέβη στη Συκιάδα όπου επισκέφτηκαν εγκαταστάση ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαυρακιού ελληνικής εξαγωγικής επιχείρησης. Εκεί, ο Τομεάρχης Αγροτικού ενημερώθηκε από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργειών κ. Μαρίνο, για χρόνια προβλήματα του κλάδου, το κυριότερο από τα οποία είναι η έλλειψη χωροταξικού για τις ιχθυοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα οι περισσότερες μονάδες παραγωγής να είναι υπό «αίρεση». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας είναι ο δεύτερος σε αξία εξαγωγών στην αγροτική οικονομία της χώρας μετά τον κλάδο της ελαιοκομίας.

  Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους των ΜΜΕ του νησιού για την τρέχουσα επικαιρότητα και το περιεχόμενο της επίσκεψης στη Χίο που παραχώρησε ο κ. Κασαπίδης από τα γραφεία της ΝΟΔΕ Χίου.

  Συνεχίζοντας τις επαφές του, συναντήθηκε στο γραφείο του κ. Μουσουρούλη, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και άκουσε τις θέσεις και τα ζητήματα που του έθεσαν οι νέοι γεωργοί του νησιού.

  Η συζήτηση που ακολούθησε με συνάδελφό του γεωπόνο από τη Χίο σχετικά με την αξιοποίηση έρευνας που πραγματοποιήθηκε για το φυτό της τουλίπας —ενδημικό της Χίου και του Βόρειου Αιγαίου με τέσσερα διαφορετικά γένη— παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όπως λέγεται ευρέως στο νησί, οι Ολλανδοί μετέφεραν προ δεκαετιών στη χώρα τους το φυτό και συστηματοποίησαν την καλλιέργεια που τους αποφέρει τεράστια οφέλη.

  Τέλος, ο κ. Κασαπίδης συναντήθηκε με το δήμαρχο Καρδαμύλων και συζήτησαν σχετικά με την προσπάθεια του Δήμου για την ανάπτυξη δεντροκαλλιεργειών στο βόρειο τμήμα του Νησιού, αλλά και με τους ιδιοκτήτες της πρώτης αμπελοοινικής επιχείρησης του Νησιού —με εγκαταστάσεις στο βόρειο τμήμα της Χίου— οι οποίοι αναβίωσαν την παραγωγή του περίφημου κατά την αρχαιότητα «Αριούσιου οίνου».  
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310