kas_top_logo
 
 
Σχόλια για τη συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ
  Ως επίτευγμα πολιτικών δεσμεύσεων θέλησε να παρουσιάσει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τη διαχειριστική, και μάλιστα με καθυστέρηση, υποχρέωση καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας.

  Οι αγρότες όμως δεν πέφτουν ξανά θύματα παραπλάνησης καθώς ήδη έχουν νιώσει στο πετσί τους τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς επί ΝΔ τα τελευταία χρόνια οι επιδοτήσεις που δικαιούνται καταβάλλονταν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ενώ επί ΠΑΣΟΚ καταβάλλονται τρεις μήνες μετά.

  Επίσης οι πληρωμές διαφόρων ενισχύσεων προς τους δικαιούχους αγρότες μετατίθενται αδικαιολόγητα στους επόμενους μήνες ενώ άλλες πληρωμές βασικών προγραμμάτων (αγροπεριβαλλοντικά) είναι στον αέρα, με ευθύνη της κυβέρνησης.

  Η προβολή των καθυστερημένων ή εν αναμονή διαχειριστικών υποχρεώσεων της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ως επιτεύγματα αφενός εκθέτει και διαψεύδει την Κυβέρνηση με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις προς τους Έλληνες αγρότες αφετέρου γίνεται εσκεμμένα, για να καλυφθεί η έλλειψη σχεδίου και προγράμματος από την Κυβέρνηση για τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

  Αντί να καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση προτάσεις για τα καυτά προβλήματα των αγροτών, ως όφειλε εδώ και 5,5 μήνες, θεωρητικολογεί μεταθέτοντας στο μέλλον τις όποιες αποφάσεις.

  Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αυτές δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος καθώς η εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ δεν είναι στις άμεσες βλέψεις της Κυβέρνησης κάτι που ως ΝΔ προτάσσουμε ως επείγουσες προτεραιότητες για τον αγροτικό κόσμο και τη χώρα.

  Αντί γι’ αυτά η Υπουργός προτάσσει τη διάσπαση και απαξίωση του ΕΛΓΑ που μέχρι σήμερα είναι από τους ελάχιστους οργανισμούς της χώρας που στάθηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά στο πλευρό του Έλληνα αγρότη σε δύσκολες στιγμές.

  Αφού λοιπόν η Κυβέρνηση προτάσσει άλλες προτεραιότητες από τις επείγουσες, δημιουργώντας εύλογες υποψίες για τη σκοπιμότητά τους, για το ζήτημα του ΕΛΓΑ που τίθεται πρώτο και για να προλάβουμε τα χειρότερα ως ΝΔ καταθέτουμε δέσμη επτά (7) προτάσεων:

  1.- Ο ΕΛΓΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομος στη λειτουργία του ως Οργανισμός Κοινής Ωφέλειας. Διατηρώντας τον κοινωνικό του χαρακτήρα

   2.-  Η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής πρέπει να συνεχίσει να παρέχεται στα πλαίσια της αυτοδίκαιης και υποχρεωτικής ασφάλισης, διά του ΕΛΓΑ.

   3.-  Η «ειδική ασφαλιστική εισφορά» πρέπει να εισπράττεται με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όπως και σήμερα μέσω του δημόσιου φορέα (ΔΟΥ) και να συνδεθεί με διαδικασίες όπως π.χ. της υποβολής φορολογικής δήλωσης, του ΟΣΔΕ, της επιστροφής ΦΠΑ κ.λ.π., για να εκλείψει ή να περιορισθεί η εισφοροδιαφυγή.

   4.-  Με τις σημερινές δομές και τα σημερινά χαρακτηριστικά της ελληνικής γεωργίας, αλλά και τις ενδογενείς της αδυναμίες, οποιασδήποτε μορφής «προαιρετικότητα» στην ασφάλιση θα οδηγήσει σε ανασφάλιστη αγροτική παραγωγή, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής κυρίως των ορεινών, μειονεκτικών και παραμεθορίων περιοχών της χώρας να μείνει ανασφάλιστη.

   5.-  Παράλληλα πρέπει να βελτιωθεί το θεσμικό του πλαίσιο, όπως εξάλλου γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής γεωργίας, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και τις εξελίξεις που συντελούνται σ’ αυτήν.

   6.-  Η διεκπεραίωση του έργου των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) από τον ΕΛΓΑ, προσέδωσε σ’ αυτές την αξιοπιστία που απαιτείται τόσο στο εσωτερικό, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου οποιοδήποτε σκεπτικό για μεταφορά του έργου των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων σε άλλο φορέα δεν εξυπηρετεί σε τίποτα.

  Μετά τα παραπάνω, η τριχοτόμηση του «αντικειμένου» του ΕΛΓΑ (ως ΕΛΓΑ – ΠΣΕΑ – Ταμείο Αλληλοβοηθείας) που προαναγγέλλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν θα αποβεί σε όφελος της ελληνικής γεωργίας και είναι απορίας άξιο γιατί αυτή επιδιώκεται και διά μέσου της κατασυκοφάντησης του ΕΛΓΑ στο σύνολό του, αλλά και των στελεχών του. Ο ΕΛΓΑ είναι ένας κρατικός Οργανισμός που η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε να επαίρεται για τη λειτουργία του, αντί η κυβέρνηση να προσπαθεί να τον απαξιώνει καθημερινά.   
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310