kas_top_logo
 
 
Ερώτηση για την Ποιοτική υποβάθμιση των ροδάκινων στο Ν. Κοζάνης από έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

ΘΕΜΑ: Ποιοτική υποβάθμιση ροδάκινων στο Ν. Κοζάνης από έκτακτα καιρικά φαινόμενα

  Σοβαρά προβλήματα σε γεωργικά προϊόντα του Ν. Κοζάνης προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά την περίοδο της συγκομιδής τους, από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2009.

  Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο αυτή παρατηρήθηκε έξαρση μυκητολογικών προσβολών σε καλλιέργειες ροδακινιάς στην περιοχή Βελβεντού – Πλατανορέματος – Σερβίων του Ν. Κοζάνης.

  Οι έντονες βροχοπτώσεις λίγο πριν και κατά τη διάρκεια συγκομιδής μεσοπρώιμων ποικιλιών ευνόησαν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών (μονίλλια), κυρίως σε ποικιλίες νεκταρινιών που τελικά σαπίζουν είτε πάνω στα δένδρα, είτε στα τελάρα κατά τη μεταφορά τους, ή στα σημεία πώλησης.

  Παρά την επιμελημένη φυτοπροστασία που εφαρμόζουν οι καλλιεργητές, οι οποίοι είναι οργανωμένοι σε δύο συνεταιρισμούς και είναι ενταγμένοι στο πρότυπο ποιοτικής παραγωγής agro, οι προσβολές αυτές δεν ήταν δυνατό ν’ αντιμετωπισθούν λόγω των καθημερινών βροχοπτώσεων διαρκείας, αλλά και των περιορισμών κι’ απαγορεύσεων εφαρμογής δραστικών φαρμάκων στις καλλιέργειες, ιδίως κατά την περίοδο συγκομιδής.

  Συνέπεια των προσβολών αυτών είναι η απώλεια σχεδόν του συνόλου της παραγωγής των ευαίσθητων προσβεβλημένων ποικιλιών νεκταρινιάς -BigTop, Coltezi, Abra κ.α., με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών  και των εσόδων των υγιέστατων συνεταιριστικών τους οργανώσεων, ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ.

  Επειδή, στο Δ. Βελβεντού, το ήμισυ της παραγωγής ροδάκινων κατεστράφη ολοσχερώς από τη χαλαζόπτωση του Ιουνίου.

  Επειδή, τα τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές των ροδάκινων του Ν. Κοζάνης στην αγορά της Ρωσίας σημειώνουν αυξητικές τάσεις, μετά και από τη θεαματική βελτίωση των σχέσεών μας μ’ ενέργειες του Πρωθυπουργού μας.

  Επειδή, για τον ίδιο λόγο, η καλλιέργεια της ροδακινιάς τα τελευταία τρία χρόνια στο Ν. Κοζάνης παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική.

 Επειδή γίνεται συστηματική προσπάθεια από τους Συνεταιρισμούς του Βελβεντού για την παραγωγή φρούτων άριστης ποιότητας, με λελογισμένη χρήση ήπιων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων με στόχο την προστασία της υγείας των παραγωγών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

  Επειδή σε δύσκολες στιγμές του αγροτικού κόσμου η κυβέρνηση έχει επιδείξει εμπράκτως τη στήριξή της –πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ το 2008.

  Επειδή η αναμενόμενη συγκομιδή φρούτων από τις πληγείσες περιοχές του Δ. Βελβεντού και του Δ. Σερβίων προβλέπεται να πλησιάσει το ήμισυ της περσινής σοδειάς, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο εισόδημα των γεωργών, αλλά και στα έσοδα των Συνεταιρισμών, οι οποίοι ανησυχούν ότι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα.

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1.-
Ποιες είναι οι δυνατότητες και οι προθέσεις του Υπουργείου να στηρίξει οικονομικά στη δύσκολη αυτή στιγμή τους ροδακινοπαραγωγούς του Ν. Κοζάνης, οι οποίοι έχουν υποστεί πραγματική ζημιά στην παραγωγή τους που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ;

  2.-  Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για τη στήριξη των υγιέστατων συνεταιριστικών οργανώσεων του Βελβεντού, ώστε ν’ ανταπεξέλθουν λειτουργικά σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για την παραγωγή στην περιοχή και την αγροτική κοινωνία της μικρής αυτής κωμόπολης του Ν. Κοζάνης;
 
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310