kas_top_logo
 
 
Νομός Κοζάνης: κέντρο παραγωγής κι’ εμπορίας ΦΕΤΑΣ κι’ άλλων τυροκομικών προϊόντων (περιοδικό ΜΟΧΛΟΣ, 18/8/2006)
  Ανέκαθεν οι φυσικοί πόροι καθόριζαν την προοπτική και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, ιδίως της ελληνικής περιφέρειας, μέσω της παραγωγής κι’ εμπορίας διαφόρων προϊόντων.

  Με την ανάπτυξη όμως του εμπορίου στην παγκοσμιοποιημένη πλέον αγορά, οι ανταγωνιστικές πιέσεις σε πολλά ελληνικά προϊόντα είναι έντονες και διαρκώς αυξανόμενες.

  Προβλέποντας τις εξελίξεις αυτές ήδη από το 1992 η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα τότε, Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα, θέσπισε μέτρα προστασίας της Ευρωπαϊκής παραγωγής προϊόντων ποιότητας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

  Οι κανονισμοί 2081 και 2082/92 περιγράφουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παραγωγή Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής ΄Ένδειξης) ενώ παράλληλα αποτελούν και το νομικό πλαίσιο για την προστασία των προϊόντων αυτών από τυχόν νοθείες στην ευρωπαϊκή αγορά από άλλα ομοειδή προϊόντα κατώτερης ποιότητας ή τρίτων χωρών.

  Για να ενταχθεί κάποιο προϊόν στις προαναφερθείσες κατηγορίες (Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε.) θα πρέπει να διακρίνεται για τη  μοναδικότητα του τρόπου και τόπου παραγωγής ή τη μοναδικότητα των συντελεστών παραγωγής του, που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων μοναδικών σ’ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Η ελληνική φύση προικισμένη από το Θεό αλλά και το ταλέντο και το μεράκι των ελλήνων παραγωγών χάρισαν τη δυνατότητα στις ελληνικές κυβερνήσεις από το 1992 και μετά να εντάξουν επιτυχώς στις κατηγορίες των Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. πολλά ελληνικά προϊόντα, διαμορφώνοντας στην αγορά, ξεχωριστούς ως προς την ποιότητα και τη δυναμική τους κλάδους παραγωγής.

  Ένας από τους κλάδους αυτούς, ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, στηρίζει την κυριαρχία του στην αγροτική μας οικονομία στη μοναδικότητα της ελληνικής ΦΕΤΑΣ.

  Πρόκειται για το κυρίαρχο από άποψης ποσότητας παραγωγής Π.Ο.Π. προϊόν στην Ε.Ε. και τον κόσμο με 110.000 ton ετήσιας παραγωγής. Από την ποσότητα αυτή οι 95.000 ton καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας και οι 15.000 ton εξάγονται σε χώρες όπου υπάρχει κυρίως ομογένεια.

  Αν θεωρήσουμε τα πέντε (5) ευρω ως μέση τιμή ανά κιλό προϊόντος, τότε ο ετήσιος τζίρος ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρω τα οποία κατανέμονται σε 300 τυροκομεία και σε 120.000 κτηνοτροφικές οικογένειες διάσπαρτες σ΄ ολόκληρη τη χώρα κυρίως στην ελληνική ύπαιθρο.

  Τα μεγέθη αυτά αφορούν μόνον το ένα (1) από τα είκοσι (20) ελληνικά Π.Ο.Π. τυροκομικά προϊόντα, την ελληνική ΦΕΤΑ.

  Εντυπωσιακότερη όμως είναι η άμεση προοπτική της ΦΕΤΑΣ μετά την οριστική της κατοχύρωση της στις 24-10-05 ως αποκλειστικά ελληνικό προϊόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά τη δεύτερη προσφυγή της Γαλλίας, Γερμανίας και Δανίας.

  Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μετά τις 20-10-07 καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. όπως και οι προαναφερόμενες, που μέχρι σήμερα παράγουν κυρίως από αγελαδινό γάλα 80.000 ton λευκού τυριού και το εμπορεύονται ως ΦΕΤΑ, δεν θα έχουν το δικαίωμα αυτό.

  Δημιουργείται έτσι ευνοϊκό περιβάλλον για την προώθηση από την Ελλάδα ίσης ποσότητας ΦΕΤΑΣ στην ευρωπαϊκή αγορά.

  Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται ουσιαστικά σχεδόν διπλασιασμός της ελληνικής παραγωγής ΦΕΤΑΣ άριστης ποιότητας με εξαγωγική κατεύθυνση με θετικές επιπτώσεις για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην ελληνική κτηνοτροφία, γεωργία και βιομηχανία γάλακτος.

  Μόνον στην κτηνοτροφία εκτιμάται ότι θα προκύψουν 30 με 40 χιλιάδες θέσεις μόνιμης εργασίας και διπλάσιες θέσεις απασχόλησης στη γεωργία που θα πρέπει να υποστηρίξει με παραγωγή ζωοτροφών την αναπτυσσόμενη κτηνοτροφία.

  Ουσιαστικά πρόκειται για μεγέθυνση της αγροτικής μας οικονομίας του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας η οποία θα είναι σταθερή για όσα χρόνια θα καταναλώνεται η ΦΕΤΑ αρκεί να τηρήσουμε αυστηρά ορισμένους όρους.

  Ο βασικότερος είναι η τήρηση του νομικού πλαισίου που περιγράφει την παραγωγή της ελληνικής ΦΕΤΑΣ με αυστηρότατους ελέγχους και εξοντωτικές ποινές για όσους σκόπιμα παρανομούν και νοθεύουν τη ΦΕΤΑ.

  Δεύτερος και εξίσου σημαντικός όρος και απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση παραγωγής της ελληνικής ΦΕΤΑΣ είναι η προστασία των φυσικών πόρων που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία του προϊόντος.

  Οι φυσικοί πόροι που μας χαρίζουν το μοναδικό αυτό πλεονέκτημα στη χώρα μας είναι τα ελληνικά βοσκοτόπια με την τεράστια ποικιλία της χλωρίδας και οι ντόπιες φυλές ζώων που εκτρέφονται από τους έλληνες ποιμένες κοπαδιάρικα.

  Εξαιτίας των μοναδικών αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο συντελεστών παραγωγής της ΦΕΤΑΣ, η αρμόδια επιτροπή ενέκρινε την κατοχύρωση της ΦΕΤΑΣ υπέρ της χώρας μας.

  Τρίτος όρος που συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγική διαδικασία της ΦΕΤΑΣ είναι η συνθήκες εργασίας των κτηνοτρόφων τόσο σε πάγιες υποδομές όσο και σε υπηρεσίες ενημέρωσης σε θέματα ζωοτεχνίας και κτηνιατρικής υποστήριξης.

  Στο κομματι που την αφορά η ελληνική πολιτεία τα τελευταία δύο χρόνια εντείνει τις προσπάθειές της, για την στήριξη του τόσο σημαντικού κλάδου της αγροτικής μας οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης, με σειρά μέτρων που διευκολύνουν σημαντικά τους παραγωγούς για την υλοποίηση των επενδύσεων που τους αναγκαιούν (βελτίωση των υποδομών, εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων),καθώς και με οικονομικά και θεσμικά κίνητρα (δωρεάν αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ρυθμίσεις χρεών, άτοκα δάνεια σε νέους αγρότες κ.α.).

  Ωστόσο απαιτείται και η αξιοποίηση των μέτρων και των κινήτρων  αυτών από τους κτηνοτρόφους για την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η σταθερή μεγέθυνση με συγκεκριμένα όρια της αιγοπροβατοτροφίας. Τα όρια αυτά σχετίζονται με την παραγωγική ικανότητα (βοσκοϊκανότητα) των οικοσυστημάτων εκτροφής των ζώων (βοσκοτόπια) ώστε με συστηματικές προσπάθειες περαιτέρω βελτιώσεώς τους να πετύχουμε αύξηση της βοσκοϊκανότητας με παράλληλη ορθολογική διαχείριση του φυσικού αυτού πόρου.

  Στο διεθνές αυτό ανταγωνιστικό περιβάλλον της ευρωπαϊκής αγοράς ο Νομός Κοζάνης μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της παραγωγής κι’ εμπορίας ΦΕΤΑΣ κι’ άλλων τυροκομικών προϊόντων.

  Με ζωικό κεφάλαιο που ξεπερνά τις 250.000 αιγοπρόβατα και περί τις 1000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αλλά και με πλειάδα τυροκομικών προϊόντων, ο υπογράφων το άρθρο τούτο, οραματίζεται για το νομό να καταστεί το κέντρο παραγωγής και εμπορίας ΦΕΤΑΣ κι’ άλλων τυροκομικών προϊόντων.

  Οι προϋποθέσεις που συνηγορούν για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι:
  1) η σπάνια χλωρίδα, με αρκετά ενδημικά φυτά, που εντοπίζεται στα βοσκοτόπια του νομού κύρια σε πέντε (5) διαφορετικούς ορεινούς όγκους (Πιέρια-Καμβούνια, Βέρμιο, Σινιάτσικο, Μπούρινος, Βόιο)
  2) οι ντόπιες ως επί τω πλείστον φυλές ζώων που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι του νομού εκτρέφοντας τα ζώα παραδοσιακά
  3) η ποικιλία παραγωγής τοπικών τυροκομικών ειδών εκτός της ΦΕΤΑΣ και του κασεριού (μπάτζιος, μανούρι, ανεβατό , ξυνοτύρι, κ.α.)
  4) η μεγάλη παράδοση και εμπειρία των παραγωγών του νομού, τόσο ως προς την σωστή εκτροφή των ζώων όσο και ως προς την παραγωγή και επεξεργασία του γάλακτος.

  Οι παράμετροι που αναφέρθηκαν πιο πάνω μαζί με την αναβάθμιση και αξιοποίηση της κτηνοτροφικής σχολής της Βλάστης, αποτελούν εγγύηση για την πρόοδο και ευημερία των εμπλεκομένων στον κλάδο  επαγγελματιών του Νομού. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί  ορθολογική διαχείριση των φυσικών και ανθρωπίνων πόρων για την παραγωγή πρώτης ύλης (αιγοπρόβειο γάλα) άριστης ποιότητας που θα επεξεργάζεται από τους συμμέτοχους σε δίκτυο τυροκόμους του Νομού και της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, ώστε να παράγεται σε επαρκείς ποσότητες τελικό προϊόν, ΦΕΤΑ και άλλα τυροκομικά είδη (Π.Ο.Π.) υψηλής ποιότητας, που θα μπορεί να προβάλλεται τοπικά και διεθνώς και να εμπορεύεται στις πιο απαιτητικές από απόψεως ποιότητας και ποσότητας προϊόντος, αγορές της χώρας της Ευρώπης και της υφηλίου.
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310