kas_top_logo
 
 
Υποβάθμιση της Ελληνικής ιστορίας στο βιβλίο της έκτης δημοτικού
  Αμείωτο και συνεχές είναι το ενδιαφέρον του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη, για το μείζον θέμα των ιστορικών ανακριβειών και αλλοιώσεων που καταγράφονται στο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού.

  Ο Βουλευτής του Νομού, πρωτοστάτησε και ανέδειξε εδώ και 3 μήνες το συγγραφικό πρόβλημα του βιβλίου με συντονισμένες ενέργειες.

  Συγκεκριμένα ο κ. Γιώργος Κασαπίδης και οι δύο συνάδελφοι του κ. Αναστάσιος Καρυπίδης και κ. Αντώνης Καρπούζας, κατέθεσαν στις 20-12-06 την Υπ. Αριθμ. 2611 ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας στην οποία τονίζουν τα σημεία του βιβλίου που παρουσιάζουν τις ιστορικές ανακρίβειες.

  Ακολουθεί η αυτούσια ερώτηση των τριών Βουλευτών.

  ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: την Υπουργό Παιδείας

Θέμα: « Υποβάθμιση της Ελληνικής ιστορίας στο βιβλίο της έκτης δημοτικού».

  Το βιβλίο ιστορίας, που διδάσκεται στους μαθητές της 6ης Δημοτικού, τo τρέχον σχολικό έτος, παρουσιάζει μια σειρά από αρνητικά χαρακτηριστικά και αλλοιώνει την ελληνική ιστορική πραγματικότητα.

  Ειδικότερα, οι Έλληνες εμφανίζονται να συμβιώνουν αρμονικότατα με τους κατακτητές λησμονώντας βιασμούς, σφαγές, ταπεινώσεις, εξορίες εξισλαμισμούς, λεηλασίες και παιδομαζώματα.

  Αποσιωπάται η σημασία της Ορθοδόξου Παραδόσεως στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων αλλά και η γενοκτονία των Χριστιανικών πληθυσμών και εκμηδενίζεται η ιστορική διάσταση της Μικρασιατικής Καταστροφής.

  Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ όχι μόνο εξαγνίζεται για τα εγκλήματά του, αλλά εξιδανικεύεται ο ιστορικός του ρόλος και παρουσιάζεται στο βιβλίο ως ο «ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων και μετέπειτα πρόεδρος της Τουρκικής δημοκρατίας» (σελ. 100).

  Αντίθετα, οι Έλληνες « καταλαμβάνουν εδάφη της Μακεδονίας και της Ηπείρου», και παρακάτω «καταλαμβάνουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» (σελ.94). Άρα, σύμφωνα με το περιεχόμενο του βιβλίου οι Έλληνες «καταλαμβάνουν» ενώ οι Τούρκοι «απελευθερώνουν».

  Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του βιβλίου στη Μικρασιατική Καταστροφή ως εξής: «Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα» (σελ. 104), σαν να πρόκειται για ένα απλό ταξίδι επιστροφής και όχι για βίαιη φυγή με σφαγές και ξεριζωμούς.

  Ακόμη, υποτυπώδης είναι η αναφορά του βιβλίου στους Βαλκανικούς Πολέμους και στο Έπος του 1940.

  Επειδή, αυτή η εντυπωσιακή υποβάθμιση της εικόνας των θλιβερών γεγονότων, που σημάδεψαν την πορεία της Ελλάδος, ακρωτηριάζει την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας, του 1940 και αποτελεί προσβολή για όλους τους Έλληνες αγωνιστές των συγκεκριμένων χρονικών περιόδων,
  Επειδή, για να χτιστούν οι καλές σχέσεις πρέπει να στηρίζονται στην ειλικρίνεια και στην ιστορική πραγματικότητα,
  Επειδή, η ιστορία δεν ξαναγράφεται αλλά ούτε και διαγράφεται,
  Επειδή, οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στην αλήθειά τους,

Ερωτάται η κα. Υπουργός

  1. Δε γεννάται λόγος απόσυρσης ή επανα-συγγραφής του βιβλίου, αφού με το περιεχόμενό του απαλείφονται ουσιώδη γεγονότα της ιστορίας του Ελληνισμού;

  2. Δε γεννάται λόγος απόσυρσης ή επανα-συγγραφής του βιβλίου αφού δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις των συγγραφέων με βάση τη σύμβαση που υπέγραψαν αναφορικά με το περιεχόμενο του βιβλίου;

Oι Eρωτώντες Βουλευτές

  1. Αναστάσιος Καρυπίδης

  1. Αντώνης Καρπούζας

  1. Γεώργιος Κασαπίδης

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310