kas_top_logo
 
 
Ροδέλαιο Κοζάνης, ο «ρευστός χρυσός». Η καλύτερη ποιότητα στον κόσμο

  Μεγάλο ενθουσιασμό σκόρπισε στους πολίτες του Ν. Κοζάνης, η ανακοίνωση του καθηγητή της φαρμακευτικής σχολής Αθηνών κ. Λέανδρου Σκαλτσούνη και του βοηθού του λέκτορα κ. Μαγιάτη Προκόπη σχετικά με την ποιότητα του παραγόμενου ροδέλαιου Κοζάνης.

  Σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις φαίνεται ότι η ποιότητα του ροδέλαιου Κοζάνης είναι ανώτερη αυτής του Βουλγάρικου που θεωρείται και το καλύτερο στον κόσμο.

  Η ανακοίνωση αυτή έγινε σε ημερίδα που πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης στο κατάμεστο αμφιθέατρο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

  Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη τα αποτελέσματα αυτά είναι ιστορικά για την Ελλάδα και το Ν. Κοζάνης διότι το ροδέλαιο είναι από τα πιο ακριβά αιθέρια έλαια στον κόσμο ( άνω των 4.000$ ανά λίτρο χονδρική πώληση) και είναι περιζήτητο ως αιθέριο έλαιο για την Παρασκευή ακριβών αρωμάτων, καλλυντικών και φαρμάκων.
 

       Δυο λόγια για το ροδέλαιο

  Το ροδέλαιο είναι ένα αιθέριο έλαιο που εξάγεται με εκχύλιση ή απόσταξη από τα νωπά άνθη (ρόδα) του φυτού της βιομηχανικής τριανταφυλλιάς Rosa Damascene της οικογένειας Rosaceae.
  Κάθε λουλούδι συλλέγεται χειρονακτικά από τις φυτείες των 400 – 500 φυτών/στρ., πριν την ανατολή του ήλιου και διατηρείται προσεκτικά ως την απόσταξή του σε ειδικά αποστακτήρια εντός δύο ωρών από τη συγκομιδή του.
  Το φυτό ανθίζει μία φορά το χρόνο ( Μάιος – Ιούνιος) και η περίοδος ανθοφορίας και συγκομιδής διαρκεί 20 – 25 ημέρες περίπου. Η συγκομιδή αποτελεί μοναδική εμπειρία για γεωργούς και επισκέπτες μέσα σε ολάνθιστους, πολύχρωμους ροδώνες που ευωδιάζουν από δεκάδες μέτρα μακριά.
  Για πρώτη φορά παρασκευάστηκε αρωματικό νερό ρόδων στις αρχές του 9ου αιώνα στην Περσία από τον Ibn Khaldun.
  Το ροδέλαιο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην Παρασκευή ακριβών αρωμάτων, καλλυντικών και φαρμάκων όπως επίσης βρίσκει χρήση και στην αρτοζαχαροπλαστική (κυρίως το ροδόνερο, το οποίο είναι το υπόλειμμα της απόσταξης μετά τη λήψη του ροδέλαιου)
  Η τιμή του είναι από τις πιο υψηλές στον κόσμο (4 – 5000 $ ανά lt ροδέλαιου) αφού απαιτούνται περίπου 4.000 kgr ρόδων για την παραγωγή μόλις ενός κιλού ροδέλαιου. Η ζήτησή του ολοένα αυξάνεται λόγω κυρίως της χρήσης του ως πρώτη ύλη στην αρωματοβιομηχανία.
  Το εγχείρημα για την καλλιέργεια των ρόδων και την παραγωγή ροδέλαιου στο Ν. Κοζάνης αποτελεί πρωτοβουλία του κ. Κασαπίδη ως προσωπικό φοιτητικό όνειρο από το 1992 ( ως φοιτητής τότε της Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.)
  Με την εκλογή του το 2004 στις εθνικές εκλογές πραγματοποίησε ταξίδι στην Τουρκία όπου έγινε η πρώτη επαφή με την καλλιέργεια (γιορτή ρόδων Σπάρτης)
  Συνεχίστηκε το 2005 με 2 ταξίδια στη Βουλγαρία και 1 το 2006 στην ίδια χώρα όπου συμμετείχε στη γιορτή των ρόδων στην πόλη Καζακλούκ ( πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη γιορτή της γείτονας χώρας)
  Ήδη από το 2004 η βιομηχανική τριανταφυλλιά καλλιεργείται στην περιοχή Βοΐου Ν. Κοζάνης σε πιλοτικούς αγρούς απ’ όπου το Μάιο του 2006 πήραμε την πρώτη σοδειά με τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.
  Την περίοδο που μας πέρασε με την στήριξη του Υφυπουργού Οικονομίας κ. Φώλια χρηματοδοτήθηκε η αγορά μοσχευμάτων τα οποία διανεμήθηκαν δωρεάν σε γεωργούς των Νομών Κοζάνης & Γρεβενών για την εφαρμογή πιλοτικής καλλιέργειας της βιομηχανικής τριανταφυλλιάς και λεβάντας στους πιο πάνω Νομούς.
  Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, να αποτελέσει μία εναλλακτική και δυναμική πρόταση για τους γεωργούς του Ν. Κοζάνης στο πλαίσιο προώθησης της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε κατάλληλες περιοχές της χώρας.
  ¨Η επανάσταση των ρόδων… άνθισε στην Κοζάνη»

 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310