kas_top_logo
 
 
Ομιλία Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κασαπίδη
  Την έλλειψη στόχων, σχεδίου και οράματος για τον αγροτικό κόσμο της χώρας καταλόγισε στην Κυβέρνηση ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος επέκρινε την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι κατά την ομιλία της για τον προϋπολογισμό στη Βουλή αναλώθηκε σε αντιπολίτευση προς την απελθούσα Κυβέρνηση, χωρίς να αναφερθεί σε θέματα αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης.

  Ο κ. Κασαπίδης τόνισε και την έλλειψη θέσεων της Κυβέρνησης για θέματα της “πράσινης ανάπτυξης” —τομέας, κατ’ εξοχήν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομία της χώρας στο κρίσιμο αυτό διάστημα— για την οποία όμως η κ. Μπατζελή δεν είπε λέξη, όπως σχολίασε ο βουλευτής.

  Παραθέτοντας δέσμη προτεραιοτήτων για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. μίλησε για τη νέα πράσινη επανάσταση που χρειάζεται ο τόπος μας, ξεκινώντας από την αλλαγή του τρόπου σκέψης των αγροτών με τη βοήθεια της πολιτείας.  Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κασαπίδης, από το “τι επιδότηση θα πάρω από τη μία ή την άλλη καλλιέργεια”, θα πρέπει να περάσουμε στη σκέψη των παραγωγών το “πως μπορώ να γίνω καλύτερος παραγωγός για αυτό που ζητά κι’ έχει ανάγκη η αγορά, και πως αυτό μπορώ να το παράξω με χαμηλότερο κόστος και να το προσφέρω σε καλύτερη τιμή, καλύτερη ποιότητα και επαρκή ποσότητα”.

  Καταληκτικά, ο βουλευτής ανέφερε ότι προς την κατεύθυνση αυτή όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας οφείλει να συμφωνήσει για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής υπαίθρου.

  Επισυνάπτεται απόσπασμα της ομιλίας του κ. Κασαπίδη.

  (…)

  Αντιλαμβάνομαι ότι ο αξιότιμος Υπουργός των Οικονομικών με το επιτελείο του καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για την κατάρτιση και υλοποίηση του Προϋπολογισμού σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για την οικονομία μας. Όμως αυτός ο Προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει τη συναίνεση μας. Με τα μέτρα που προτείνονται τα προβλήματα δε λύνονται, απλά μετακυλύονται και μάλιστα διογκώνονται.

  Χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα και ώθηση για να παραχθεί νέος πλούτος που θα αποφέρει νέα φορολογικά έσοδα στο κράτος και νέες θέσεις εργασίας, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε. Με νέους φόρους στον υφιστάμενο πλούτο ή και με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αναδιανομή των βαρών δε θεμελιώνεται προοπτική ανάταξης της οικονομίας. Το κράτος δε θα αντέξει από τις πιέσεις του αυτοτροφοδοτούμενου πλέον, μέσω των τόκων του, υπέρογκου δημοσίου χρέους και ή θα αναγκαστείτε σύντομα να πάτε σε νέο δανεισμό ή σε νέους φόρους.

  Κλειδί, λοιπόν, και υπόθεση όλων στη δύσκολη αυτή περίοδο για τη χώρα είναι η παραγωγή νέου πλούτου και μάλιστα στην πραγματική οικονομία, που μπορεί να εγγυηθεί όχι μόνο το πραγματικό εισόδημα, αλλά και μέρος του λογιστικού χρήματος που διακινούν οι τράπεζες.

  Θεμέλιο και βασικός άξονας της πραγματικής οικονομίας είναι ο αγροτικός τομέας, ο τόσο παρεξηγημένος στη χώρα μας, που τόσα πολλά έχει προσφέρει μέχρι σήμερα και πολύ περισσότερα μπορούμε να αποκομίσουμε απ' αυτόν.

  Βέβαια, στην 20λεπτη ομιλία της χθες η αξιότιμη κυρία Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αναφέρθηκε καθόλου στην αγροτική ανάπτυξη και πώς την οραματίζεται η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Περιορίστηκε σε μια σκληρή αντιπολίτευση προς την απελθούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να διαθέσει ούτε ένα λεπτό στην ομιλία της, ακόμα και για το κύριο πρόσταγμα της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που είναι - και καλώς είναι για τη χώρα, κατά την άποψη μου - η πράσινη ανάπτυξη, η οποία ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΕΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ  ΕΥΘΥΝΗ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

  Χάθηκε μοναδική ευκαιρία στην κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική δραστηριότητα, που είναι η συζήτηση του Προϋπολογισμού, να ακούσουμε για τους στόχους, το σχέδιο και το όραμα της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τον αγροτικό τομέα, που μπορεί να στηρίξει σημαντικά στη δύσκολη αυτή στιγμή την ανάπτυξη και τα οικονομικά της χώρας.

  Συναισθανόμενος το καθήκον και την υποχρέωση για υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση και ως έχων την τιμή από τον Πρόεδρό μας Αντώνη Σαμαρά της ευθύνης του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, για το καλό της πατρίδας μας θα στηρίξουμε ό,τι καλό προταθεί από την Κυβέρνηση για τον αγροτικό κόσμο, θα ελέγξουμε ό,τι ύποπτο και θα καλύψουμε κάθε κενό με προτάσεις και διεκδικήσεις για τους Έλληνες αγρότες.

  Θεωρούμε, λοιπόν, καθοριστικής σημασίας για την “πράσινη επανάσταση” στον αγροτικό τομέα της πατρίδας μας, μια προσέγγιση πρωτίστως αγροτοκοινωνιολογικού χαρακτήρα και δευτερευόντως  αγροτοοικονομικού, περισσότερο σαν έναν τρόπο ζωής στην ύπαιθρο και όχι μόνο ως ένα οικονομικό μοντέλο παραγωγής.

  Θεωρούμε απαραίτητη την αλλαγή του τρόπου σκέψης που μπορεί και οφείλει να προωθήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους αγρότες μας, ώστε από το “τι επιδότηση έχει η μία ή άλλη καλλιέργεια” ή από το “πόση επιδότηση θα πάρω από τη μία ή την άλλη καλλιέργεια”, να περάσουμε στο “πώς μπορώ να γίνω καλύτερος γι' αυτό που ζητά και έχει ανάγκη η αγορά” ή “πώς μπορώ να το παράξω και να το προσφέρω σε καλύτερη ποιότητα, χαμηλότερο κόστος, επαρκή ποσότητα και καλύτερη τιμή”.

  Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε ως πολιτεία να συμφωνήσουμε όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας  για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής υπαίθρου, εξασφαλίζοντας ως ελάχιστες αναγκαίες προϋποθέσεις βελτίωσης της ποιότητας στο περιβάλλον εργασίας στην ύπαιθρο:

  α. τις βασικές υποδομές ρεύματος, νερού και δρόμων στις παραγωγικές εκμεταλλεύσεις όλης της χώρας,

  β. συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής κατά την παραγωγική διαδικασία που ασκούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι - και εδώ μιλάμε για την αυστηρή εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης ζωονόσων ή ζωοανθρωπωνόσων στη ζωική παραγωγή ή την εφαρμογή συστημάτων παραγωγής ολοκληρωμένης διαχείρισης στη φυτική ή ζωική παραγωγή, χαρακτηριστικά αγροτικά προηγμένων χωρών, που έγιναν πολλά βήματα μέχρι σήμερα και οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα – και,

  γ. τέλος, τη συστηματική και υποχρεωτική απόκτηση και διάχυση της γνώσης στους παραγωγούς μέσω της λήψης αρχικά ενός πτυχίου από το Υπουργείο Παιδείας, που θα τους κατοχυρώνει και επαγγελματικά, ενώ στη συνέχεια θα υποχρεούνται σε τακτικά σεμινάρια επιμόρφωσης μέσω ενός άρτια οργανωμένου προγράμματος γεωργικών εφαρμογών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας μας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  Εκτός των τριών βασικών προτεραιοτήτων και  υποχρεώσεων της πολιτείας προς τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας είναι:

  α. η αναδιοργάνωση και ενίσχυση της αγροτικής έρευνας, είτε της εφαρμοσμένης που γίνεται στα πανεπιστήμια και στο ΕΘΙΑΓΕ  είτε της έρευνας αγοράς αγροτικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά,

  β. η εξυγίανση και η ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος και των συνεταιριστικών οργανώσεων με νέο θεσμικό πλαίσιο,

  γ. η αποκέντρωση και αναδιοργάνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των οργανισμών του που είναι σήμερα στην Αττική, με νέο προσανατολισμό και φυσική παρουσία στην ελληνική ύπαιθρο,

  δ. ο αυστηρός έλεγχος και εποπτεία της αγοράς των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους καταναλωτές προς αποφυγή και πρόληψη νοθειών στην αγορά ή άλλων ενεργειών εις  βάρος της ελληνικής παραγωγής,

  ε. η ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών και η ενεργότερη συμμετοχή του ΕΛΓΑ στην ελληνική αγροτική παραγωγή.

  στ. αλλά και η μέριμνα και φροντίδα για τους συνταξιούχους αγρότες και αγρότισσες όχι ως απόμαχους της παραγωγής.

  Αυτοί  είναι μερικοί από τους βασικούς άξονες που θα κινηθούμε ως Νέα Δημοκρατία, με σκοπό να πιέσουμε τα πράγματα στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας

  i.    για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ανατροπή του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας εδώ και πολλά χρόνια στα αγροτικά μας προϊόντα,

  ii. για την τόνωση της ελληνικής περιφέρειας και το ξύπνημα της ελληνικής υπαίθρου, και τελειώνω κύριε Πρόεδρε,

  iii. να κάνουμε περήφανους τους νέους αγρότες μας που θα μένουν με τις οικογένειες τους στην ύπαιθρο και θα υψώνουν κάθε μέρα στο αγρόκτημά τους την ελληνική σημαία και θα την βλέπουν πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων τους, που θα κατακτούν τις καλύτερες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310