kas_top_logo
 
 
Η δεντροκαλλιέργεια στο Ν. Κοζάνης – Σύγχρονες τάσεις και προοπτική

  Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Η δεντροκαλλιέργεια στο Ν. Κοζάνης – Σύγχρονες τάσεις και προοπτική” που πραγματοποιήθηκε στα Σέρβια, σε συνεργασία του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων με το βουλευτή του Νομού Γιώργο Κασαπίδη.

  Οι ομιλητές -γεωπόνοι κ. Σιδηρόπουλος, κ. Παπαϊωάννου και κα. Λούσπα- με τις εισηγήσεις τους κράτησαν επί τρεις ώρες αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων αγροτών της περιοχής στην κατάμεστη αίθουσα του Δήμου Σερβίων.

  Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των νέων δεδομένων για την καλλιέργεια των καρποφόρων δέντρων, κυρίως της κερασιάς, μηλιάς, αχλαδιάς, ροδακινιάς και δαμασκηνιάς, αλλά και των σύγχρονων τάσεων που επικρατούν πλέον παγκοσμίως, με πυκνές φυτεύσεις νάνων υποκειμένων και παραγωγικών και ανθεκτικών ποικιλιών.

  Συζητήθηκαν διεξοδικά πειραματικά στοιχεία που βρίσκουν εφαρμογή στο χωράφι σε προηγμένες στα δεντροκομικά χώρες, όπως η Ιταλία, ενώ έγινε και προβολή εικόνων από σύγχρονες φυτείες που περιλαμβάνουν, με τα νέα συστήματα καλλιέργειας, μέχρι και 500 δέντρα στο στρέμμα, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότερες αποδόσεις, καρποφορία από τον 1ο χρόνο της εγκατάστασης και καλύτερη ποιότητα. 

  Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. κ. Κωνσταντίνος Ζαρογιάννης, οι αγρότες της περιοχής ζητάνε και επίσημα έγκυρες προτάσεις για νέες τεχνικές και νέες καλλιέργειες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η προσπάθεια αυτή θα φέρει θετικό αποτέλεσμα.

  Στην τοποθέτησή του ο κ. Κασαπίδης υπογράμμισε τόσο τη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης των γεωργών, όσο και την αναγκαιότητα επέκτασης της δεντροκαλλιέργειας από το Βελβεντό μέχρι και δυτικότερα των Σερβίων με σύγχρονα συστήματα πυκνών φυτεύσεων και χαμηλών δέντρων και ιδιαίτερη έμφαση στο κεράσι, το αχλάδι, το μήλο και το δαμάσκηνο, προιόντων στα οποία είμαστε ελλειμματικοί ως χώρα.

  Παράλληλα, ο βουλευτής του Νομού πρότεινε την αξιοποίηση του δεντροκομικού σταθμού Σερβίων για παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, τη δημιουργία ενός επιδεικτικού αγρού με νέες ποικιλίες και νέες τεχνικές, καθώς και τη λειτουργία του εδαφολογικού εργαστηρίου Σερβίων για την εξυπηρέτηση των γεωργών της Περιφέρειας, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια, αν και πλήρως εξοπλισμένο, παραμένει ανενεργό.

  Ο κ. Κασαπίδης τοποθέτησε την προσπάθεια αυτή στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης πρότασής του για την παραλίμνια και ορεινή ζώνη της λίμνης Πολυφύτου, ξεδιπλώνοντας την πρωτοβουλία από τον πρωτογενή τομέα του κλάδου της γεωργίας στις παρθένες περιοχές, όπου μπορούν να αναπτυχθούν δυναμικές καλλιέργειες με σεβασμό στο περιβάλλον.

  Από τους ομιλητές τονίστηκαν επίσης η ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας των παραγόμενων προιόντων με συστήματα του agrocert, καθώς επίσης και τα πλεονεκτήματα και οφέλη που απορρέουν για τις τοπικές κοινωνίες από την ταυτοποίηση και συσκευασία των παραγόμενων αγροτικών προιόντων.

 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310