kas_top_logo
 
 
SOS για τη διαχείριση των υδάτων στη Δυτ. Μακεδονία
  Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας για τη διαχείριση των υδάτων στη Δυτική Μακεδονία επισημαίνει με επιστολή του ο βουλευτής Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

  Στην επιστολή του, που την κοινοποιεί και προς τους 4 Νομάρχες των Νομών της Δυτικής Μακεδονίας και στους Τ.Ο.Ε.Β. των 4 Νομών ο κ. Κασαπίδης τονίζει την πρωτοφανή για τα δεδομένα της περιφέρειάς μας ανομβρία που προοϊωνίζουν στην κυριολεξία ένα καυτό καλοκαίρι με δυσάρεστες εκπλήξεις, για πολλούς χρήστες νερού.

  Όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής Κοζάνης κυρίως μικροί ή και μεγάλοι οικισμοί που υδρεύονται από πηγές με φυσική απορροή αλλά και αγρότες που προετοιμάζονται για αρδευτικές καλλιέργειες θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα αν συνεχιστεί η ανομβρία και δεν παρθούν έγκαιρα μέτρα πρόληψης και σωστού προγραμματισμού.

  Πέραν όμως των αρνητικών συνεπειών στους πολίτες και την οικονομία καταστροφικές θα είναι οι επιπτώσεις και στα υδάτινα οικοσυστήματα της Δυτικής Μακεδονίας ( Αλιάκμονας και άλλοι παραπόταμοι και λίμνες Δυτικής Μακεδονίας) αν τα μετεωρολογικά δεδομένα δεν αλλάξουν και αν δε ληφθεί μέριμνα και για τους ευαίσθητους και σπάνιους υδροβιότοπους της περιφέρειας.

επισυνάπτεται η επιστολή του κ. Κασαπίδη


Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2007

ΠΡΟΣ: Γενικό  Γραμματέα Περιφέρειας Δυτ.Μακεδονίας κον Ανδρέα Λεούδη

ΚΟΙΝ: 1. Νομάρχη Κοζάνης κ.Γιώργο Δακή
           2. Νομάρχη Γρεβενών κ.Δημοσθένη Κουπτσίδη
           3. Νομάρχη Καστοριάς κ. Κων/νο  Λιάντση
           4. Νομάρχη Φλώρινας κ.Ιωάννη Βοσκόπουλο

  ΘΕΜΑ: Προετοιμασίες για την αντιμετώπιση πιθανών φαινομένων λειψυδρίας   την τρέχουσα περίοδο.

    Αξιότιμε κ. Γενικέ,

  Διανύσαμε ήδη και τον δεύτερο μήνα του χειμώνα και τα στατιστικά δεδομένα και οι μετρήσεις των υδατοκατακρημνισμάτων των τελευταίων μηνών, καταγράφουν την πιο άνυδρη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

  Συνέπειες της παρατεταμένης ανομβρίας είναι ήδη ορατές στο φυσικό περιβάλλον και της Δυτ. Μακεδονίας, που είναι και η περιφέρεια της χώρας με τo περισσότερο επιφανειακό νερό.

  Πηγές που άλλοτε ανάβλυζαν άλλοτε την περίοδο αυτή άφθονο νερό ήδη έχουν στερέψει παραπόταμοι και ρέματα που μετέφεραν μεγάλους όγκους ύδατος στις κεντρικές υδάτινες αρτηρίες του Αλιάκμονα δεν έχουν παρά ελάχιστη η μηδενική απορροή ενώ και η στάθμη της λίμνης Πολυφύτου έχει πέσει εντυπωσιακά.

    κ. Γενικέ,

  επειδή η χρήση των υδάτων στην Περιφέρεια μας στη γεωργία γίνεται συστηματικά, εκτεταμένα και διαρκώς αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια, χωρίς καμία πρόβλεψη και κανέναν προγραμματισμό.

  Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της χειμερινής περιόδου παρέλευσε πρωτοφανώς άνυδρο και η επόμενη περίοδο που στατιστικά δίνει βροχές στη χώρα μας και τη Δυτ. Μακεδονία είναι ο Μάιος μήνας χωρίς ωστόσο κι αυτό να είναι βέβαιο ότι θα επαληθευτεί και φέτος.

  Επειδή κατά το πρόσφατο παρελθόν (1999 – 2000) παρατηρήθηκε η ¨αποξήρανση¨ του Αλιάκμονα ποταμού στο κομμάτι μετά του Ταξιάρχη Γρεβενών, εξαιτίας της απρογραμμάτιστης άρδευσης στ’ ανάντι αρδευτικά στους Νομούς Γρεβενών, Κοζάνης και Καστοριάς με καταστροφικές συνέπειες στο ευαίσθητο οικοσύστημα και τους γεωργούς.
  Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και  πρόβλεψη για τη χρήση των υδάτων στη χώρα και τη Δυτ, Μακεδονία μεταξύ των χρηστών (αστική, αγροτική, βιομηχανική χρήση).

  Θεωρώ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης ανάληψης πρωτοβουλίας από μέρους σας για την αντιμετώπιση των προοιωνιζόμενων δύσκολων καταστάσεων εξαιτίας της λειψυδρίας που πιθανότατα θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο τμήμα των πολιτών της Δυτ. Μακεδονίας.

  Επίσης για την μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων κρίνεται σκόπιμη η σύσταση ειδικού οργάνου από εξειδικευμένους επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων των χρηστών των υδάτων της Δυτ. Μακεδονίας που θα είναι υπεύθυνο για την διαχείριση της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων στην Περιφέρεια μας όπως αυτό προβλέπεται και από την σχετική οδηγία 2000/60 της Ε.Ε.

  Στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία.

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310