kas_top_logo
 
 
Από 300.000 έως 600.000 ευρώ για τη δημιουργία Πρότυπων Αγροκτημάτων σε ολόκληρη τη χώρα
  Στις 30/10/06 λήγει η προθεσμία υποβολής των προτάσεων για τη δράση 1.1.2. του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης- Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου για το Καθεστώς ενισχύσεων για την ενθάρρυνση της δημιουργίας προτύπων αγροκτημάτων.

  Το πρόγραμμα αφορά στην ενθάρρυνση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και καινοτόμων ενεργειών που αποσκοπούν στη δημιουργία προτύπων αγροκτημάτων με στόχο τη διάδοση των ορθών γεωργικών πρακτικών και τη γνωριμία του αστικού πληθυσμού και κυρίως των νέων με τη γεωργία.

  Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, νόμιμοι κάτοχοι και αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης ή έκτασης. Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται είναι:
  Ενιαία ελάχιστη έκταση 50 στρεμμάτων, βασική υποδομή και ευχερή οδική πρόσβαση, καθώς και τα ελάχιστα κανονιστικά κριτήρια για το περιβάλλον και τις συνθήκες καλής διαβίωσης των ζώων. Οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι καινοτόμες και να κυμαίνονται από 300.000 έως 600.000 ευρώ. Δεν ενισχύονται επενδύσεις που έχουν ενισχυθεί από άλλα προγράμματα.

  Ενδεικτικά, επενδύσεις που ενισχύονται στο πλαίσιο ενός σχεδίου βελτίωσης είναι: γεωργικά κτίσματα, μηχανολογικός εξοπλισμός, αγορά ζωικού κεφαλαίου, έγγειες βελτιώσεις, εγκατάσταση πολυετών φυτειών, δημιουργία μικρών μονάδων μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας των παραγόμενων προϊόντων και περιβαλλοντικές επενδύσεις.

  Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη μέσω του προγράμματος αυτού ενδεικτικά μπορούν να δημιουργηθούν στον τομέα της ζωικής παραγωγής αγροκτήματα εκτροφής σπάνιων ντόπιων φυλών οικόσιτων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά κ.α.) που θα εξυπηρετούν τρεις στόχους :
  Πρώτον, την παραγωγή είτε πρώτης ύλης (κρέας, γάλα, δέρμα, μαλλί) είτε γενετικού υλικού που είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και με τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον.
  Δεύτερον, για λόγους εκπαίδευσης των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και νέων που ενδιαφέρονται για την εκτροφή των ζώων. Επίσης, μπορούν να λειτουργήσουν και ως κέντρα σχολικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
  Τρίτον, για τουριστικούς λόγους, προσελκύοντας επισκέπτες στο πλαίσιο δράσεων του αγροτουρισμού με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το Ν. Κοζάνης.

  Ως προς τον κλάδο της φυτικής παραγωγής ο κ. Κασαπίδης προτείνει σε ενδιαφερόμενους γεωργούς τη δημιουργία πιλοτικών- επιδεικτικών αγρών με έμφαση τα αιθέρια έλαια αλλά και την αξιοποίηση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών (βιομάζα, καλαμιές, φλούδες, σταφύλια κ.α.) για παραγωγή υποπροϊόντων μεγάλης προστιθέμενης αξίας τα οποία κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία φαρμάκων, καλλυντικών και αρωμάτων.

  Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για τη δράση είναι τα 6.000.000.000 ευρώ και τα ποσοστά ενίσχυσης ανέρχονται από 40% μέχρι 65% ανάλογα με την περιοχή.  Αρμόδιος φορέας για το πρόγραμμα είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , η ειδική υπηρεσία εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΓΤΠΕ ενεργειών.
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310