kas_top_logo
 
 
6.000.000 ευρώ για τη Μεταποίηση, τον Τουρισμό και Άλλους κλάδους του τριτογενή τομέα για τη Δυτική Μακεδονία σε αναμονή
  Αναμένεται τον Ιούνιο η προκήρυξη του  Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας για ολοκληρωμένες δράσεις Αστικής Ανάπτυξης για Ενισχύσεις ΜΜΕ στη μεταποίηση, τον τουρισμό και λοιπούς κλάδους του τριτογενή τομέα.

  Με πολύ θετικό τρόπο σχολίασε ο βουλευτής Κοζάνης κ. Κασαπίδης το αναμενόμενο πρόγραμμα για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας που περιλαμβάνει ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Όπως τόνισε, το πρόγραμμα αφ’ ενός θα δώσει διέξοδο σε πολλούς νέους δυνητικούς επιχειρηματίες, αφ’ ετέρου θα βελτιώσει την ποιότητα παροχών και υπηρεσιών των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων. Ειδικά στον τομέα της μεταποίησης, για τις πληγείσες επιχειρήσεις του κλάδου της γουνοποιίας θα δοθούν ενισχύσεις για εναλλακτική παραγωγή και κατασκευές. Όπως για παράδειγμα, κατεργασία γουναρικών, κατασκευή ειδών ταξιδιού, τσαντών, υποδημάτων, ειδών ένδυσης και άλλων.

  Όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, ο βουλευτής του Νομού τόνισε ότι ευελπιστεί οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, κάμπινγκ και λοιπών κατοικιών και διαμερισμάτων να επωφεληθούν αυτών των οικονομικών ενισχύσεων και να αναβαθμίσουν τις επιχειρήσεις τους, κάνοντας τες πιο ελκυστικές στους επισκέπτες του Νομού και ανεβάζοντας τον πήχη των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Νομό μας και την Περιφέρεια γενικότερα. Ο κ. Κασαπίδης στο σύνολο δήλωσε αρκετά ικανοποιημένος και για τους κλάδους του τριτογενή τομέα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα που θα συμβάλλουν περαιτέρω όπως είπε στην εξάλειψη των ανισοτήτων κέντρου και Περιφέρειας.

  Το πρόγραμμα που αφορά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των ΜΜΕ περιλαμβάνει:
  · τις υφιστάμενες ή νέες υπό ίδρυση ΜΜΕ μεταποίησης
  · τις υφιστάμενες τουριστικές ΜΜΕ
  · τις υφιστάμενες ή υπό ίδρυση νέες ΜΜΕ λοιπών κλάδων του τριτογενή τομέα.

  Οι υφιστάμενες εταιρίες θα πρέπει να απασχολούν από 0-50 εργαζόμενους, να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών από 10.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ και η ίδια συμμετοχή τους να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης πρότασης.

  Αφορά περιοχές Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της Προκήρυξης.

  ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

  Περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
  βιομηχανία τροφίμων και ποτών
  παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, πλην των επιχειρήσεων παραγωγής συνθετικών ινών που δεν είναι επιλέξιμες
  κατασκευή ειδών ένδυσης- κατεργασία και βαφή γουναρικών
  κατεργασία και δέψη δέρματος- κατασκευή ειδών ταξιδίου, αποσκευών, τσαντών, ειδών σελοποιίας, ειδών σαγματοποιίας και υποδημάτων
  βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
  παραγωγή χαρτοπολτού, χαρτιού και προϊόντων από χαρτί
  εκδόσεις , εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγεγραμμένων μέσων εγγραφής ήχου και εικόνας και μέσων πληροφορικής
  παραγωγή οπτάνθρακα (κωκ), προϊόντων διύλισης πετρελαίου και πυρηνικών καυσίμων   • παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
  κτασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες
  κατασκευή άλλων προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά
  παραγωγή βασικών μετάλλων
  κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού
  κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού μ.α.κ.
  κατασκευή μηχανών γραφείου και ηλεκτρονικών υπολογιστών
  κατασκευή ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών μ.α.κ.

   Στον τομέα αυτό χρηματοδοτούνται η δημιουργία, επέκταση, ο εκσυγχρονισμός χώρων παραγωγής, αποθήκευσης και διοίκησης της επιχείρησης, η διαφοροποίηση και εκσυγχρονισμός διαδικασιών παραγωγής και διοίκησης της επιχείρησης. Η μετεγκατάσταση οχλουσών μεταποιητικών μονάδων, η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση ενέργειας, η εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων. Επίσης, η κατασκευή πρωτοτύπου εφεύρεσης, η ανάπτυξη καινοτομιών στην παραγωγική διαδικασία, η δημιουργία εργαστηρίου εφαρμοσμένης βιομηχανικής έρευνας και η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων έρευνας στην παραγωγή.

  ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

  Επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρήσεων είναι:

  • ξενοδοχεία τάξης Δ’ και Ε’ ή 1 αστέρα
  • κάμπινγκ τάξης Δ’
  • ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα
  • τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις
  • ξενοδοχεία τάξης Β’ ή 3 αστέρων, ξενοδοχεία τάξης Γ’ ή 2 αστέρων, κάμπινγκ τάξης Β’ και Γ’ με την προϋπόθεση να μη διαθέτουν συνολική δυναμικότητα άνω των 125 κλινών προκειμένου για τα ξενοδοχεία Β’ τάξης ή 3 αστέρων και των 150 θέσεων προκειμένου για κάμπινγκ Β’ τάξης.


  Στον τομέα αυτό χρηματοδοτείται ο εκσυγχρονισμός κτιρίων και εγκαταστάσεων των τουριστικών καταλυμάτων, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών και διοικητικών διαδικασιών της επιχείρησης, η εφαρμογή των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας υπηρεσιών και η ανάπτυξη καινοτομιών, όπως η ανάπτυξη και διαχείριση ειδικών μορφών τουρισμού, info kiosk, πολυμέσα κ.λ.π.

  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

  Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στα κατωτέρω:

  • συντήρηση και επισκευή αυτοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών
  • χονδρικό εμπόριο και εμπόριο με προμήθεια (πλην του εμπορίου αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ακατέργαστων αγροτικών προϊόντων και ζώντων ζώων, τροφίμων, ποτών και καπνού)
  • εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία
  • τροφοδοσία με τρόφιμα- κέτερινγκ
  • άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών
  • οδική μεταφορά εμπορευμάτων
  • αποθήκευση
  • δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων και επιχειρήσεων οργανωμένων εκδρομών , δραστηριότητες παροχής τουριστικής βοήθειας μ.α.κ.
  • δραστηριότητες άλλων γραφείων μεταφορών
  • ταχυδρομικές δραστηριότητες, εκτός από τις δραστηριότητες των εθνικών ταχυδρομείων (ιδιωτικά ταχυδρομικά γραφεία)
  • τηλεπικοινωνίες
  • ασφάλειες ζωής & άλλες ασφάλειες
  • δραστηριότητες συναφείς προς τις δραστηριότητες ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών μ.α.κ.
  • δραστηριότητες συναφείς προς τις ασφαλίσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία
  • πληροφορική και συναφείς δραστηριότητες
  • άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες
  • εκπαίδευση για ενηλίκους και λοιπή εκπαίδευση
  • άλλες δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία
  • δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας
  • ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες
  • άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών

   Στους τομείς αυτούς χρηματοδοτούνται η δημιουργία, επέκταση, ο εκσυγχρονισμός χώρων διοίκησης και ανάπτυξης εργασιών της επιχείρησης, καθώς και η ανάπτυξη προϊόντων και εφαρμογών πληροφορικής. Ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών και διοικητικών διαδικασιών της επιχείρησης, η εφαρμογή των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας υπηρεσιών και η ανάπτυξη καινοτομιών, όπως η ανάπτυξη και διαχείριση ειδικών μορφών τουρισμού, info kiosk, πολυμέσα κ.λ.π.

  Οι υφιστάμενες και οι νέες επιχειρήσεις μετά τη σύσταση τους, θα τηρούν υποχρεωτικά βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας  του Κ.Β.Σ. και θα λειτουργούν με τη νομική μορφή της ατομικής επιχείρησης ή της Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή Ο.Ε. ή  Ε.Ε.

  Στο πλαίσιο της παρούσας προκήρυξης δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμοί ή και οι θυγατρικές τους, όπως και οι εταιρίες στις οποίες συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα , με ποσοστό μεγαλύτερο του 25% οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης μπορεί να κυμανθεί από 10.000 ευρώ μέχρι 165.000 ευρώ. Μπορεί η επενδυτική πρόταση να είναι μεγαλύτερου από το ανωτέρω όριο προϋπολογισμού, αλλά οι υπερβάλλουσες δαπάνες  της πρότασης δεν επιχορηγούνται. Για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής (40%), ο δυνητικός δικαιούχος της ενίσχυσης μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια και μεσομακροπρόθεσμο Τραπεζικό δάνειο. Το ελάχιστο ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων είναι το 20%. Το μεσομακροπρόθεσμο τραπεζικό δάνειο δεν είναι υποχρεωτικό και το μέγιστο ποσοστό του είναι 20%.  Ο Φ.Π.Α. επιβαρύνει εξ’ ολοκλήρου την επιχείρηση.

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310