kas_top_logo
 
 
Ενίσχυση των ελέγχων και στήριξη της παραγωγής «ΦΕΤΑΣ» ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής του Νομού Γιώργος Κασαπίδης.
  Τριανταεπτά (37) βουλευτές της Ν.Δ. συνυπογράφουν ερώτηση του βουλευτή του Νομού Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη,  σχετικά με τον έλεγχο στην παραγωγική διαδικασία της ΦΕΤΑΣ.

  Πιο συγκεκριμένα τα 38 μέλη του Κοινοβουλίου ζητάνε να ερωτηθούν από τέσσερα συναρμόδια Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών, Δικαιοσύνης), σχετικά με τα πορίσματα ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν (αν πραγματοποιήθηκαν) για εισαγόμενα γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα από τρίτες χώρες κατά την περίοδο 1998-2006.

  Παράλληλα ζητάνε ενημέρωση για τα αποτελέσματα ελέγχων και πόρισμα αυτών για την ίδια περίοδο, που πραγματοποιήθηκαν σε τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες της χώρας σχετικά με την τήρηση όρων και δεσμεύσεων σύμφωνα με αποφάσεις και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει την παρασκευή της ΦΕΤΑΣ.

  Επίσης οι βουλευτές της Ν.Δ. ζητάνε να ενημερωθούν αν επεβλήθησαν κυρώσεις σε περιπτώσεις που εντοπίστηκαν παραβάσεις.

  Για όλα τα ερωτήματά τους τα 38 μέλη του κοινοβουλίου ζητάνε να τους κατατεθούν και τα σχετικά έγγραφα.

  Όπως επισήμανε ο βουλευτής του Νομού Γεώργιος Κασαπίδης στόχος της ερώτησης αυτής είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας των ελέγχων που πρέπει να ενταθούν όσον αφορά την παραγωγική διαδικασία της ΦΕΤΑΣ στη χώρα μας, διότι μετά την κατοχύρωσή της ως αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος αποκτά εθνική σημασία.

  Παράλληλα με τους ελέγχους την αποτροπή τυχόν φαινομένων νοθείας ή παρατυπιών στην παραγωγική διαδικασία της ΦΕΤΑΣ που μπορεί να απαξιώσουν το περιζήτητο αυτό προϊόν στις διεθνείς αγορές, ο κ.Κασαπίδης τονίζει ότι εντός του μηνός θα κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας και της παραγωγής και εμπορίας της ΦΕΤΑΣ.

  Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο κ.Κασαπίδης η προβατοτροφία στη χώρα μας και η τυροκόμιση έχει λαμπρό μέλλον γι’ αυτό και επιβάλλονται άρτια οργάνωση και αυστηροί έλεγχοι στην όλη παραγωγική διαδικασία.

  Στόχος του βουλευτή είναι να καταστεί ο Νομός Κοζάνης Κέντρο Παραγωγής και Εμπορίας ΦΕΤΑΣ κι άλλων τυροκομικών στη Ελλάδα και κατ’ επέκταση σ’ ολόκληρη την Ε.Ε.

  Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει σύμφωνα με τον κ.Κασαπίδη να συντονιστούν όλοι οι φορείς του Νομού και της Δυτικής Μακεδονίας ώστε να αξιοποιήσουμε ίσως την καλύτερη ευκαιρία για την τόνωση της υπαίθρου και της τοπικής μας οικονομίας.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερωτήσεως:

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
Α) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.  Ευάγγελο Μπασιάκο
Β) Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Σιούφα
Γ) Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη
Δ) Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιο Παπαληγούρα

   ΘΕΜΑ: ΄Ελεγχοι και πορίσματα ελέγχων σε τυροκομεία της χώρας.

  Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε τη χώρα μας και κατοχύρωσε οριστικά τη ΦΕΤΑ ως Ελληνικό Προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), πολύ πιο ευοίωνο και πιο αισιόδοξο προδιαγράφεται το μέλλον της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

  Οι όροι, οι προϋποθέσεις  και τα χαρακτηριστικά που αφορούν την πρώτη ύλη (αιγοπρόβειο γάλα) για την παρασκευή της ΦΕΤΑΣ αλλά και οι υποχρεώσεις των εμπλεκομένων στην διαδικασία παρασκευής και εμπορίας ΦΕΤΑΣ περιγράφονται σε σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις στην Ελληνική Νομοθεσία και σε Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.

  Επειδή στη διαδικασία παρασκευής του προϊόντος αυτού συμμετέχουν συνολικά 120.000 οικογένειες κτηνοτρόφων
  Επειδή περί τα 300 από τα 600 τυροκομεία της χώρας έχουν τη σχετική νόμιμη άδεια για την Παρασκευή ΦΕΤΑΣ
  Επειδή οι 110.000tn παραγόμενης ΦΕΤΑΣ στη χώρα μας καθιστούν το ελληνικό αυτό προϊόν το πρώτο σε ποσότητα παραγωγής Π.Ο.Π. προϊόν σ΄ολόκληρο τον κόσμο
  Επειδή μετά τις 20/10/2007 δεν θα έχουν το δικαίωμα, τρεις κυρίως ευρωπαϊκές χώρες να παράγουν και να εμπορεύονται περί τις 80.000 tn λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα ως ΦΕΤΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον με μειωμένο ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά για την ελληνική ΦΕΤΑ
  Επειδή κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που αφορούν διάφορες μορφές νοθείας, παρατυπιών και αθέμιτου ανταγωνισμού στην διαδικασία παρασκευής και εμπορίας της ΦΕΤΑΣ

  ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  1ον Εάν γίνονταν έλεγχοι εισαγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τρίτες χώρες προς την Ελλάδα και ποιά τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών για την περίοδο από τις 1/1/1998 έως σήμερα

  2ον  Ποια είναι τα αποτελέσματα ελέγχων και τα πορίσματα αυτών, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1/1/1998 έως σήμερα και αφορούν στην τήρηση όρων – δεσμεύσεων των φορέων , σ’ εφαρμογή των αποφάσεων σύμφωνα με τις οποίες εντάχθηκαν σε διάφορα προγράμματα ενισχύσεων.
  Συγκεκριμένα:
α) Περιπτώσεις μεταποιητικών μονάδων που διαπιστώθηκε ότι στις επιδοτούμενες εγκαταστάσεις επεξεργάζονταν ή και εμπορεύονταν γεωργικές πρώτες ύλες ή και προϊόντα προέλευσης τρίτων χωρών.
β) Περιπτώσεις μεταποιητικών μονάδων  γάλακτος όπου στις επιδοτούμενες εγκαταστάσεις παρήγαγαν ή και εμπορεύονταν προϊόντα απομιμήσεων – υποκατάστατα γάλακτος.
γ) Περιπτώσεις όπου φορείς που ενισχύθηκαν για την μετεγκατάσταση των μονάδων μεταποίησης αν ελέγχθηκαν αν έκλεισαν τις αρχικές εγκαταστάσεις με την έναρξη λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων.

  3ον
  Εάν γίνανε έλεγχοι και ποια τα αποτελέσματα ελέγχων για την περίοδο 1/1/1998 έως σήμερα για την τήρηση του γενικού σκοπού για τον οποίο και χρηματοδοτήθηκαν δηλαδή για την τήρηση των υποχρεώσεών τους που αφορούν τη χρήση των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων για 5 και 10 χρόνια αντίστοιχα, για τα οποία και ενισχύθηκαν.

  4ον   Εάν έχουν επιβληθεί και τι είδους κυρώσεις σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής Νομοθεσίας, επί των ανωτέρω.

  5ον   Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε για την κατάθεση και των σχετικών εγγράφων.

  6ον    Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε, μετά τις 20/10/07, τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής εγχώριου αιγοπρόβειου γάλακτος, προκειμένου να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση στη διεθνή αγορά σε ΦΕΤΑ.
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310