kas_top_logo
 
 
Συνάντηση Γιώργου Κασαπίδη με τους εκπροσώπους των αρτοποιών Δυτ. Μακεδονίας
  Τα άρθρα και τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον «εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας περί Αρτοποιείων και Πρατηρίων Άρτων» που κατατέθηκε την περασμένη ’βδομάδα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, συζήτησε με τα προεδρεία των συλλόγων των Αρτοποιών των Νομών της Δυτ. Μακεδονίας, ο βουλευτής του Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12/2 στην Κοζάνη, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής της Βουλής Παραγωγής και Εμπορίου, εν’ όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στην εν λόγω επιτροπή.
    Κοινή διαπίστωση για το Σχέδιο Νόμου, ότι βελτιώνει σημαντικά την υφιστάμενη νομοθεσία.
    Εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο και τον έλεγχο εφαρμογής των νέων προς ψήφιση διατάξεων, οι αρτοποιοί τόνισαν προς τον κ. Κασαπίδη ότι η ανυπαρξία ελέγχων εφαρμογής και της υφιστάμενης νομοθεσίας δημιουργεί προβλήματα στην αγορά. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των αρτοποιών Κοζάνης κ. Σιδέρης Ιωάννης προς τον Βουλευτή του νομού, τόσο
1) ο διαχωρισμός με σημάνσεις του φρέσκου άρτου από τον άρτο που παρασκευάζεται από κατεψυγμένη ζύμη, όσο και
2) η κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για την επιφάνεια των αρτοποιείων σε κάποια πόλη και η αντικατάστασή τους, με κριτήρια παραγωγικότητας του αρτοποιείου,
δημιουργούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά άρτου, μεταξύ των παραδοσιακών φούρνων και των αρτοβιομηχανιών. Παράλληλα διασφαλίζονται τα συμφέροντα των καταναλωτών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ύπαρξη και λειτουργία βιώσιμων μονάδων της βιοτεχνικής αρτοποιείας.

  Από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης πρότεινε στα προεδρεία των αρτοποιών, τη διαμόρφωση κοινής επαγγελματικής συμπεριφοράς και συνεργασίας σε επίπεδο Δυτ. Μακεδονίας, ώστε να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον έντονο ανταγωνισμό, από μεγάλες αρτοβιομηχανίες. Παράλληλα με την παραγωγή και πιστοποίηση της ποιότητας τοπικού άρτο και τοπικών αρτοσκευασμάτων, θα καταστεί δυνατόν να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που εντοπίζονται στη Δυτ. Μακεδονία και αφορούν άμεσα τον κλάδο. Ως τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί και η άριστη ποιότητα των αλεύρων μαλακών σιτηρών, που παράγονται, εξ’ αιτίας εδαφοκλιματικών συνθηκών και προσαρμοσμένων ποικιλιών των σιτηρών αυτών σε περιοχές όπως ο Ν. Γρεβενών, η περιοχή του Βοϊου και ο Ν. Καστοριά

  Αναφερόμενος στο Σχέδιο Νόμου ο κ. Κασαπίδης δήλωσε ότι είναι απόρροια των νέων, σύγχρονων καταναλωτικών αναγκών, που δημιούργησαν τα νέα αρτοποιητικά προϊόντα, η απελευθέρωση της αγοράς και οι πρακτικές και οι μέθοδοι διακίνησης των προϊόντων αυτών. Για τους λόγους αυτούς, συνέχισε ο βουλευτής του Νομού, έπρεπε να θεσπιστεί και κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, με βάση τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, κατά τρόπο ώστε να παράγονται, να διακινούνται και να καταλήγουν στον καταναλωτή τα προϊόντα της αρτοποιείας υπό ένα σύστημα αρχών και κανόνων, το οποίο οριοθετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, προσφέρει σε αυτήν ανταγωνιστικό πεδίο, διασφαλίζει την ισορροπία στους μηχανισμούς της αγοράς και λειτουργεί χάριν της προστασίας της δημόσιας υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτή.    
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310