kas_top_logo
 
 
Αναγνώριση της 4ης Νοεμβρίου ως ημέρας μνήμης του «Χαμένου Ανθυπολοχαγού του Έπους του ’40»

  Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων με πρωτοβουλία του βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργου Κασαπίδη, ερώτηση που υπογράφουν εικοσιένα (21) βουλευτές με θέμα: Αναγνώριση της 4ης Νοεμβρίου ως ημέρας μνήμης του «Χαμένου Ανθυπολοχαγού του Έπους του ’40».

  Η επιλογή της ημέρας που προτείνεται, συμπίπτει με τα τριήμερα από το θάνατο του πρώτου Έλληνα αξιωματικού που έπεσε κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, του Ρόδιου Υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου, επί κεφαλής του λόχου του.

  Η ανάγκη για την ανάδειξη, προβολή και προαγωγή αρχών και αξιών φιλοπατρίας, πνεύματος αυτοθυσίας και αυταπάρνησης για την πατρίδα μας, είναι επιτακτική σήμερα όσο ποτέ, για να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές κατά του Έλληνα και της Ελληνικής κοινωνίας που είναι ο κακός μας εαυτός, του τεμπέλη, του ωχαδερφιστή, του φυγόπονου, του αδιάφορου για τα κοινά και τους συμπολίτες του και γενικότερα της συμπεριφοράς που χαρακτηρίζει κάποιον με τον ιδιαίτερα προβεβλημένο αρνητικό όρο, λαμόγιο, που είναι δυστυχώς και ο νεότερος όρος της Ελληνικής γλώσσας.

  Ενάντια λοιπόν σ’ αυτά τα φαινόμενα που παρουσιάζονται στην Ελληνική κοινωνία σήμερα, προτείνουμε και προβάλλουμε ως πρότυπο, τον Έλληνα που προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα και τους συμπολίτες του με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, όπως ο χαμένος υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος από την υπόδουλη τότε Ρόδο στους Ιταλούς, αλλά και πολλοί άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι έλληνες από το πάνθεον των ηρώων, που συνειδητά θυσιάστηκαν για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Ελλάδας.

  Αυτό το έπραξαν ανιδιοτελώς και με βαθειά πίστη μέσα τους σε ιδανικά και αξίες του Ελληνισμού, ελπίζοντας ότι οι επόμενες γενιές θα δοξάσουν και πάλι εν ειρήνη την πατρίδα για την οποία πολέμησαν.

  Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι άραγε πόσο δικαιώνουμε σήμερα εμείς τους αγώνες και τις ελπίδες όλων αυτών που χάθηκαν αγωνιζόμενοι με πίστη στην πατρίδα;

  Την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα αυτό τη δίνει ο ποιητής, ο Κ. Παλαμάς που υμνεί την Ελλάδα και τους Έλληνες, την οποία και υιοθετούμε.

  «Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες
ό,τι είστε, μην ξεχνάτε,
δεν είστε από τα χέρια σας
μονάχα όχι. Χρωστάτε
και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα ’ρθούνε, θα περάσουν
Κριτές, θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί» 


  Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

 

 Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2005

  Προς:
  Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κον Προκόπη Παυλόπουλο
  Υπουργό Εθνικής Άμυνας Κον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο

 ΕΡΩΤΗΣΗ

  ΘΕΜΑ: Αναγνώριση και εορτασμός της 4ης Νοεμβρίου, ως ημέρας μνήμης του «Χαμένου Ανθυπολοχαγού του Έπους του ’40».

  Κύριε Υπουργέ,
  Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, όπως άλλωστε ταιριάζει στην ημέρα, κάθε χρόνο όλοι οι Έλληνες γιορτάζουμε την εθνική μας εορτή 28η Οκτωβρίου, ως επετείου του βροντόλαλου ΟΧΙ σύσσωμου του Ελληνικού λαού απέναντι στον Ιταλό επιβουλέα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.
  Σύμφωνα με την ιστορία (πηγές Γ.Ε.Σ.), από τις 28 Οκτωβρίου 1940, παρατηρείται βραδεία προέλαση των Ιταλικών στρατευμάτων επί ελληνικού εδάφους, εξαιτίας των υποχωρητικών ελιγμών των ελληνικών κλιμακίων προκαλύψεως στην Ελληνοαλβανική μεθόριο.
  Τέσσερις ημέρες μετά, τις 1 Νοεμβρίου 1940, το Απόσπασμα της Πίνδου υπό τον συνταγματάρχη Κων/νο Δαβάκη, με όρια ευθύνης την ορεινή περιοχή Γράμμος – Βοϊο – Σμόλικας, έχοντας περιέλθει σε κρίσιμη κατάσταση, εξαιτίας της πίεσης που δέχονταν από την επίλεκτη Ιταλική μεραρχία αλπινιστών «Τζούλια», αντεπιτίθεται κατόπιν εντολής για να ανακόψει την πορεία των Ιταλών.
  Το πρωινό της 1ης  Νοεμβρίου 1940 σε έφοδο ελληνικού λόχου υπό τον Ρόδιο Υπολοχαγό Αλέξανδρο Διάκο για την ανακατάληψη δια της λόγχης, οχυρής θέσεως των Ιταλών στο στρατηγικής σημασίας ύψωμα της Τσούκας, ο ηρωικός διοικητής δέχεται ριπή πολυβόλου και πέφτει νεκρός επί κεφαλής του λόχου του.
  Είναι ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός του έπους του ’40. Μαζί του πέφτουν νεκροί ένας ακόμα ανθ/γος και τέσσερις στρατιώτες
  Την επομένη 2 Νοεμβρίου, οι νεκροί κηδεύονται στο χωριό Ζούζουλη από τους χωριανούς.
  Μετά το τέλος του πολέμου, σαν άγραφος κανόνας, κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τελείται επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του νεκροταφείου του χωριού με τη συμμετοχή συγγενών, φίλων και των χωριανών.

  Επειδή ο θάνατος για την ελευθερία της πατρίδας για τους έλληνες αποτελεί ύψιστο ιδανικό
  Επειδή στις ημέρες μας σπανίζουν τα πρότυπα ανθρώπων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα και τους συμπολίτες τους με αυταπάρνηση και αυτοθυσία ενώ αντίθετα εμφανίζονται και προβάλλονται συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται με νέους λεκτικούς όρους της ελληνικής (λαμόγια) που είναι η νέα απειλή για την ελληνική κοινωνία
  Επειδή ο Αλέξανδρος Διάκος όπως αναφέρεται στην ιστορία, είναι ο πρώτος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που έπεσε κατά την εποποιία της Πίνδου, όπου πολέμησαν όλοι οι Έλληνες ενωμένοι
  Επειδή η περιοχή που σκοτώθηκε, στη σύγκλιση των οροσειρών Πίνδου, Βοΐου και Γράμμου, είναι σήμερα ίσως η φτωχότερη μα κι’ από τις ωραιότερες περιοχές της χώρας, με έντονα όμως δημογραφικά προβλήματα
  Επειδή αποτελεί παράδοση των ελλήνων, από την αρχαιότητα έως σήμερα, η ανέγερση ταπεινών μνημείων (ηρώων) στους χώρους ¨θυσίας¨ των μαχών για την πατρίδα
  Επειδή έχουμε ιερό χρέος να θυμόμαστε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε σήμερα τ’ αγαθά της ελευθερίας

  Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

  1ον  Προτίθεται το Υπουργείο σας να καθιερώσει στην Ελληνική Δημοκρατία την 4η Νοεμβρίου ως ημέρα μνήμης του «Χαμένου Ανθυπολοχαγού του Έπους του ’40» που συμπίπτει με τα τριήμερα από το θάνατο του πρώτου Έλληνα αξιωματικού κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο;

  2ον    Προτίθεται το Υπουργείο σας να διαμορφώσει τις αναγκαίες υποδομές (ηρώο, δρόμος) για την πρόσβαση και απόδοση τιμών στους πολεμιστές της Πίνδου στην περιοχή απ’ όπου ξεκίνησαν, οργάνωσαν και έγραψαν την πιο λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας;

  3ον   Προτίθεται το Υπουργείο σας να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μουσείου της εποχής του έπους του ’40 για εκπαιδευτικούς και τουριστικούς σκοπούς στην εν λόγω περιοχή, επί της εθνικής οδού Κοζάνης – Ιωαννίνων;

  ΟΙ    ΕΡΩΤΏΝΤΕΣ    ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΓΓΕΛΗΣ   ΑΝΕΣΤΗΣ
ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ  ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  ΜΙΧΑΗΛ
ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ  ΝΙΚΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΑΣΟΥΛΑΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΜΠΕΚΙΡΗΣ  ΜΙΧΑΗΛ
ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ  ΗΛΙΑΣ
ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΤΣΙΑΡΑΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ  ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΔΕΝΔΙΑΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΡΑΠΤΗ  ΕΛΕΝΗ
ΧΡΥΣΗΣ  ΒΑΣΙΛΗΣ
ΦΟΥΣΑΣ  ΑΝΤΩΝΙΟΣ

  Επίσης άμμεση  και θετική ήταν η απάντηση της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Άννας Ψαρούδας Μπενάκη, σε σχετική επιστολή (που επισυνάπτεται) για την προσφορά από την Πρόεδρο της Βουλής, της Ελληνικής Σημαίας που θα κυματίζει στον ιστό που θα στηθεί στο χώρο που άφησε την τελευταία του πνοή ο Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος.  

   Αθήνα 1 Νοεμβρίου 2005

Προς: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε

  Λαμβάνω την τιμή να σας ενημερώσω για πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από τον απευθυνόμενο προς το πρόσωπό σας για την καθιέρωση στην Ελληνική Δημοκρατία ημέρας μνήμης του ¨Χαμένου Ανθυπολοχαγού του Έπους του ’40.
  Με σχετική ερώτηση που καταθέτω προς τους αρμόδιους υπουργούς και σας επισυνάπτω, προτείνεται η 4η Νοεμβρίου ως ημέρας μνήμης και απόδοση τιμών στους νεκρούς που πολέμησαν στην περιοχή όπου διαδραματίστηκε το Έπος του ’40.
  Όπως με διαβεβαίωσε ο Υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος το Υ.ΕΘ.Α. αναλαμβάνει από φέτος τη σχετική μέριμνα για τον εορτασμό και την απόδοση τιμών στο χώρο που σας προανέφερα.
  Κα  Πρόεδρε θα ήθελα να ζητήσω από ’σας την υποστήριξη της προτάσεως καθώς επίσης με τη δική σας άδεια και επιθυμία την προσφορά της Ελληνικής σημαίας από τη Βουλή των Ελλήνων στη μνήμη του ¨Χαμένου Ανθυπολοχαγού του Έπους του ’40¨ ώστε να κυματίζει την ημέρα μνήμης στον ιστό που θα στηθεί στο χώρο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός του Έπους του ’40 πέφτοντας νεκρός από ριπή πολυβόλου επί κεφαλής του λόχου του.
 

Με τιμή
Κασαπίδης Γεώργιος
Βουλευτής Κοζάνης   

 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310