kas_top_logo
 
 
Συνάντηση με τους μαρμαράδες στο Τρανόβαλτο και πρόταση για τη δημιουργία μνημίου μαρμάρου
  Τη δημιουργία μνημείου μαρμάρου επί της εθνικής οδού Κοζάνης –Λάρισας στα όρια του Δήμου Καμβουνίων, που θα αναδεικνύει και θα προβάλλει το μάρμαρο Τρανοβάλτου και θα παραπέμπει τους ταξιδιώτες στο χώρο εξόρυξης του πολύτιμου αυτού προϊόντος, στο Τρανόβαλτο και το Μικρόβαλτο του Νομού Κοζάνης πρότεινε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κοζάνης Γεώργιος Κασαπίδης στο Δήμαρχο Καμβουνίων κ. Φώτιο Νάνο και στους μαρμαράδες του Δήμου, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε και τη συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο 02/04/05 στο Τρανόβαλτο.
  Στα πλαίσια πρωτοβουλίας του βουλευτή του Νομού για διαμόρφωση της στρατηγικής και βελτίωση της οργάνωσης και στήριξης της προώθησης προϊόντων του Νομού στην ελληνική και ξένη αγορά, το μάρμαρο Τρανοβάλτου είναι βασικής προτεραιότητας. Από μόνο του σαν μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος, με τις βιοτεχνίες επεξεργασίας του, αποτελούν το τελευταίο «αναπτυξιακό ανάχωμα» συγκράτησης του πληθυσμού στον απομακρυσμένο και ορεινό Δήμο Καμβουνίων με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει (δημογραφικά, οδικής πρόσβασης, αγροτικό περιβάλλον).

  Η ανάδειξη και προβολή του μαρμάρου Τρανοβάλτου στον τόπο παραγωγής και εξόρυξης του, όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός και για το προϊόν (επώνυμο – πιστοποιημένο με βάση τη γεωγραφική του προέλευση) αλλά και για τον τόπο προέλευσης με τη φήμη που αποκτά στην αγορά του μαρμάρου. Η στήριξη της προβολής του προϊόντος και μ’ αυτόν τον τρόπο, επηρεάζει θετικά και την τουριστική αξία της περιοχής.
  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκαν τα χρόνια προβλήματα που  σχετίζονται με την άναρχη εναπόθεση εδώ και χρόνια από τους μαρμαράδες των στείρων ασβεστολιθικών υλικών πάνω σε μαρμαροφόρες περιοχές που δυσχεραίνουν δραματικά και καθιστούν ασύμφορη την εξόρυξη του υποκείμενου μαρμάρου, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει καταλήξει μέχρι σήμερα σε συμφωνία, η προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και καιρό για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου εξόρυξης, με στόχο τη  βελτιστοποίηση των συνθηκών εξόρυξης και εκμετάλλευσης των οικονομικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων του σπάνιου αυτού  και μη ανανεώσιμου φυσικού πόρου του Νομού.
  Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι η απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τη γνωμοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών για την ίδρυση και λειτουργία των λατομείων εξόρυξης μαρμάρου. Επί του θέματος αναμένεται πρόταση επιτροπής του Τ.Ε.Ε. παράρτημα Δυτ. Μακεδονίας.
  Στόχοι της προσπάθειας αυτής, σε συνδυασμό μ’ εκείνη για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου εξόρυξης, είναι η διευκόλυνση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και η εξυγίανση του τρόπου λειτουργίας των εργοταξίων – λατομείων ώστε να καταστεί πιο συμφέρουσα και ανταγωνιστική η παραγωγική αυτή διαδικασία για τους επιχειρηματίες του Τρανοβάλτου.
  Ο κ. Κασαπίδης δεσμεύτηκε στο Δήμαρχο και τους μαρμαράδες για την προώθηση των θεμάτων που τους απασχολούν και ζήτησε από τους ίδιους να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία για ενιαία θέση στο θέμα της εξυγίανσης του άναρχου τρόπου εξόρυξης του μαρμάρου. Το γεγονός αυτό, όπως επισήμανε ο βουλευτής του Νομού θα παρακινήσει ακόμα πιο έντονα την ελληνική πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν τη διάθεση να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα στην περιοχή.
  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία του κ. Κασαπίδη για διαμόρφωση στρατηγικής και βελτίωση του τρόπου προώθησης του μαρμάρου Τρανοβάλτου, με την πρόταση για δημιουργία μνημείου μαρμάρου, μουσείου μαρμάρου, αλλά και διαφοροποίηση της χρήσης προϊόντων μαρμάρου ή υποπροϊόντων της κατεργασίας των ασβεστολιθοογκολίθων και σε άλλους τομείς [π.χ. χρήση συντρίμματος στείρων υλικών (χαλίκι) ασβεστολίθου για χαλικόστρωση στην αγροτική οδοποιϊα, χρήση δομικών υλικών μαρμάρου για εξωραϊσμό υπαίθριων χώρων αναψυχής (πλατείες, πάρκα, σιντριβάνια, βρύσες κ.α.)].
  Η πρόταση αυτή  με την πρακτική εφαρμογή της φιλοδοξεί να καλύψει την έλλειψη ενιαίας και ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης του μαρμάρου Τρανοβάλτου, με στόχο τη διασφάλιση της αξίας του προϊόντος και των συμφερόντων των επιχειρηματιών και εργαζομένων του κλάδου στο Νομό Κοζάνης.
  Μέσα από την πρόταση αυτή μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη πιο ευνοϊκή προοπτική για την άμβλυνση των προβλημάτων με τα στείρα υλικά που πετιώνται σήμερα άναρχα ως «άχρηστα μπάζα», αλλά και την ενίσχυση της  προώθησης του προϊόντος.
  Ειδικά ο Δήμος Καμβουνίων όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης, θα πρέπει να γίνει ένα ζωντανό υπαίθριο και στεγασμένο εκθετήριο μαρμάρου όπου οι εμπορικοί επισκέπτες και ταξιδιώτες θα βλέπουν στην πράξη όλες τις πιθανές χρήσεις προϊόντων και παραπροϊόντων με πρώτη ύλη το μάρμαρο σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, υπαίθριους ή στεγασμένους.
  Η στρατηγική αυτή προώθησης όπως υπογράμμισε ο βουλευτής του Νομού, θα πρέπει να συμπεριλάβει και τον τομέα του τουρισμού με τη δημιουργία αναμνηστικών δώρων και άλλων προϊόντων τουριστικής χρήσης  (αντίγραφα αρχαίων γλυπτών, μικρογραφίες, κ.α.)  από τοπικές βιοτεχνίες, αλλά και της τέχνης με τη δημιουργία περίτεχνων κατασκευών (γλυπτά, ανάγλυφα, κ.α.) από ειδικά εκπαιδευμένους – καταρτισμένους ντόπιους τεχνίτες ή καταξιωμένους Έλληνες γλύπτες .
  Ο τομέας της τέχνης ίσως να είναι αυτός, που μπορεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να συνθέσει τις δημιουργικές δυνάμεις των επιχειρηματιών και την άριστη ποιότητα του εντόπιου μαρμάρου με τη δυναμική προώθηση του προϊόντος και τη βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310