kas_top_logo
 
 
Επίσκεψη του βουλευτή Γ. Κασαπίδη στις Βρυξέλλες

 

  Κρίσιμα θέματα που αφορούν την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τις νέες εξελίξεις στη γεωργία και την Ανάπτυξη της Υπαίθρου, την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τη διεύρυνση της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή πολιτική Εξωτερικών και Άμυνας, συζήτησε ο Βουλευτής Κοζάνης της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κασαπίδης κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, με τους επιτρόπους της Ελλάδος κ. Σταύρο Δήμα και της Κύπρου κ. Μάρκο Κυπριανού.
  Ο κ. Κασαπίδης μετείχε σε αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου που επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες και είχε επαφές με κοινοτικούς παράγοντες.
  Στις συναντήσεις συζητήθηκαν οι προοπτικές της Ελληνικής Γεωργίας και προγράμματα για την προώθηση ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
  Διαπιστώθηκε η ανάγκη για κάλυψη του κενού ενημέρωσης που υπάρχει σήμερα σε ό,τι αφορά τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αφορούν τη γεωργία και την κτηνοτροφία και επισημάνθηκε η ανάγκη να υποστηριχθεί περαιτέρω η έρευνα στον αγροτικό τομέα και η είσοδος στην ελληνική αγορά ειδικών επιστημόνων (εξειδικευμένων γεωτεχνικών) με στόχο την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
  Κοινό συμπέρασμα αποτελεί ότι η νέα πολιτική επιδοτήσεων της Ε.Ε. έχει εξασφαλίσει έως το 2013 όλα τα χρήματα για τα επιδοτούμενα προϊόντα.
  Σε ότι αφορά τις πολιτικές για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, γενική παραδοχή αποτελεί ότι η Κίνα θα έχει τον πρώτο λόγο έως το 2020.
  Στόχος πάντως της Ε.Ε. είναι μέσα από διαρθρωτικές τομές στην αγορά εργασίας και άμεσης σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και της ανάγκες της αγοράς, να έχουν δημιουργηθεί στην επόμενη 5ετία στην Ευρώπη 6,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Τούτο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί αν αυξηθούν από 1,9% του Α.Ε.Π. που είναι σήμερα, στο 3% του Α.Ε.Π. τα κονδύλια για την έρευνα. Στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι η επίδραση στο Α.Ε.Π. θα είναι αύξηση κατά 1,7% και δημιουργία 6,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.
  Στα επόμενα χρόνια πάντως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ανταγωνιστικότητας θα κινηθεί στο τρίπτυχο:

Οικονομική ανάπτυξη

Προώθηση της απασχόλησης

Επίλυση του προβλήματος των μεταναστών, το πιθανότερο με πλήρη ένταξή τους στην παραγωγική και κατά συνέπεια και στην ασφαλιστική διαδικασία.

  Ιδιαίτερη ανησυχία πάντως εκφράζεται για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη και συνίσταται στη διαρκώς αυξανόμενη υπογεννητικότητα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με την αθρόα προσέλευση μεταναστών από τρίτες χώρες.
  Όσον αφορά τις πολιτικές για την εφαρμογή της αναθεωρημένης (στις 3/2/2005) συμφωνίας της Λισσαβόνας, γενική παραδοχή αποτελεί ότι η σταθεροποίηση των οικονομικών μεγεθών της χώρας μας αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει και να εφαρμοσθεί η συμφωνία.
  Για το λόγο αυτό όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση κάθε κράτους μέλους θα διορίσει ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής που θα επιβλέπει στη χώρα του, την εφαρμογή της συνθήκης. Επίσης κάθε κράτος – μέλος θα συντάσσει ετήσιο εθνικό σχέδιο ανταγωνιστικότητας στην εφαρμογή του οποίου θα γίνεται έλεγχος κάθε άνοιξη.
  Σχετικά με τις επενδύσεις σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως πολλές περιοχές και του Ν. Κοζάνης, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. κατέστησαν σαφές ότι επιτρέπονται παρεμβάσεις φιλικές προς το περιβάλλον και όχι βαρβαρότητες.
  Επίσης ο Επίτροπος για το περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας επεσήμανε το πρόβλημα με τις χωματερές που υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ σε ερώτηση του κ. Κασαπίδη, επεσήμανε ότι για την Ε.Ε. οι Χ.Υ.Τ.Α. θεωρούνται ξεπερασμένοι ως διαδικασία και πανευρωπαϊκά πλέον προτιμώνται νέες πιο σύγχρονές διαδικασίες όπως η διαλογή, ανακύκλωση και καύση των σκουπιδιών με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας.
  Αναφορικά με την θέσπιση των κρατικών ποσοστώσεων παραγωγής και έκλυσης στην ατμόσφαιρα του αερίου ρύπου του διοξειδίου του άνθρακα, ο κ. Δήμας υπογράμμισε τον περιορισμό που επιβάλλεται στην Ε.Ε.(κατά 8%) όχι όμως και στη χώρα μας που έχει το δικαίωμα αύξησης μέχρι ποσοστού 25% με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ελληνική βιομηχανία. Επεσήμανε πάντως ότι με το δικαίωμα εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα δημιουργείται μία νέα αγορά δίνοντας τη δυνατότητα επέκτασης των ΄΄ρυπογόνων΄΄ βιομηχανιών σε χώρες με ΄΄περίσεια΄΄ ποσόστωσης (όπως ορισμένες γειτονικές της Ελλάδος).
  Τέλος σε ότι αφορά στην εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. συζητήθηκε η προοπτική συνδρομής της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ, καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στις περιοχές της Ανατολικής Τουρκίας (περιοχή όπου κατοικούν οι Κούρδοι). Οι κίνδυνοι αυτοί απορρέουν από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έδωσαν το πράσινο φως στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ για τη δημιουργία οργάνωσης που θα οδηγήσει σταδιακά σε ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία την περίοδο αυτή συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στα σύνορά της με το Ιράκ.
  Κατά την επιστροφή του (Παρασκευή απόγευμα) στην Κοζάνης ο κ. Κασαπίδης περαυρέθηκε σε διαφορές εκδηλώσεις στο Νομό ενώ επισκέφτηκε το δ.δ. Αγίου Χριστοφόρου του Δ. Αγ. Παρασκευής όπου συζήτησε με το δήμαρχο και κατοίκους του χωριού.
  Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο κ. Κασαπίδης προγραμματίζει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων για ενημέρωση και προώθηση θεμάτων του Νομού που σχετίζονται με τους επαγγελματοβιοτέχνες και τον πρωτογενή τομέα.

 

 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310