kas_top_logo
 
 
Ομιλία στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση επερώτησης με θέμα "Διακοπή λειτουργίας των τοπικών κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟ.Κ.Α.Α)"

 

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητή κα Υπουργέ, δράττοντας την ευκαιρία και από τις ερωτήσεις που ακούσαμε προηγουμένως από τους αγαπητούς συναδέλφους προς την αρμοδία Υπουργό, θα ήθελα και εγώ να θέσω τον προβληματισμό και το ερώτημα αν τελικά η εξισωτική του 2009 θα καταβληθεί μέσα στο 2010. Διότι από ό,τι αντιλαμβάνομαι −και διαψεύστε με, αν κάνω λάθος− δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο για τη χρονιά που διανύουμε.

Επίσης, στο ερώτημα της κ. Φωτεινής Πιπιλή, σχετικά με την κακοποίηση των οικόσιτων ζώων, σαφώς συμφωνούμε και δεν αποδεχόμαστε τέτοιου είδους φαινόμενα κακοποίησης.

Όμως θα ήθελα να θέσω υπόψη εδώ και στην κυρία Υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν τα παραγωγικά ζώα και οι οποίοι είναι αναγκασμένοι σε πολλές περιπτώσεις κάτω από πρωτόγονες συνθήκες να ασκούν αυτό το δύσκολο επάγγελμα, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις ανάλογες συνθήκες διαβίωσης και στα ζώα τους.

Όταν δηλαδή στα ποιμνιοστάσια, στα οποία στεγάζουν το ζωικό τους κεφάλαιο, δεν υπάρχει ρευματοδότηση, δεν υπάρχει υδροδότηση, δεν υπάρχουν αυτές οι αναγκαίες υποδομές, τότε καταλαβαίνουμε ότι γίνεται πολύ δύσκολη η διαβίωση και των ιδίων των ζώων.

Θα ήθελα να το θέσω υπόψη και της κυρίας Υπουργού, ούτως ώστε να το θέσει και ως προτεραιότητα στο Υπουργείο. Γιατί μέχρι σήμερα, για τα θέματα της κτηνοτροφίας, κυρία Υπουργέ, δεν βλέπουμε κάποια χειροπιαστή παρέμβαση σε προβλήματα που υπάρχουν.

Έχουμε κι εμείς ως Νέα Δημοκρατία αφήσει ένα έργο στο Υπουργείο σας που σας προτρέπουμε και σας επισημαίνουμε να το συνεχίσετε.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σχετικά με την αδειοδότηση και τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων ποιμνιοστασίων και αγροτικών κατασκευών. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, περίπου επτά χιλιάδες ποιμνιοστάσια νομιμοποιήθηκαν με τον ευνοϊκό νόμο που ψηφίσαμε το 2005 και θα μπορούσατε κι εσείς τώρα να τον συνεχίσετε και να ενισχύσετε αυτήν την προσπάθεια, ούτως ώστε να μην αναφερόμαστε μόνο στα οικόσιτα ζώα που κακοποιούνται, αλλά και στα παραγωγικά ζώα για τα οποία οφείλουμε να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όπως επίσης και για τους κτηνοτρόφους.

Ένα άλλο σημαντικότατο πρόβλημα, κυρία Υπουργέ, −και εκτιμώ ότι σας έχει τεθεί υπ’ όψιν− είναι η μεγάλη κόντρα μεταξύ των κυνηγών και των κτηνοτρόφων ακριβώς για τα θέματα των σκυλιών τους. Όταν οι κυνηγοί βρίσκονται σε βοσκοτόπια, μοιραία υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των σκυλιών που αλληλοσπαράσσονται. Ως αντίποινα, οι κυνηγοί σκορπίζουν δολώματα με δηλητήρια και κάθε χρόνο εκατοντάδες τέτοια φαινόμενα με νεκρούς ποιμενικούς σκύλους παρατηρούνται στην πατρίδα μας. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο είναι διαχρονικό και στο οποίο οφείλετε κι εσείς να αφιερώσετε από το χρόνο σας και με τους συμβούλους σας κι όλοι μαζί να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις για να αμβλύνουμε την ένταση και την αντιπαράθεση που υπάρχει σε αυτές τις δυο κοινωνικές ομάδες.

Έρχομαι τώρα στο θέμα της επίκαιρης επερώτησης που καταθέσαμε με τους αγαπητούς συναδέλφους, σχετικά με την προοπτική εξέλιξης και το μέλλον των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ένας θεσμός, κάποιες δομές, μια ιδέα που συνέλαβε η Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας, ο Κώστας Καραμανλής, το διακήρυξε και πριν το 2004, αλλά και αμέσως μετά και έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η ιδέα, που κατά κύριο λόγο −να το πω απλά− εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ίδιων των παραγωγών. Διότι ο στόχος της δομής αυτής ήταν, είναι και θα πρέπει να είναι και για σας, ο γεωπόνος να είναι δίπλα στο γεωργό, στο χωράφι και ο κτηνίατρος δίπλα στον κτηνοτρόφο, στο ποιμνιοστάσιο.

Ομολογούμε ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες και με όλη την πίστη και τη διάθεση που είχαμε για να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, φθάσαμε μέχρι του σημείου που έπρεπε να λειτουργήσουν πλέον τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης με την ανάθεση των αρμοδιοτήτων που θα έπρεπε να είχαμε δώσει, και ήδη είχε γίνει, είχε προχωρήσει αυτό ως ένα βαθμό. Δεν έφθασε όμως στο βαθμό που θα θέλαμε εμείς με την πλήρη απόδοση όλων των αρμοδιοτήτων σ’ αυτές τις δομές, ούτως ώστε να επιτελέσουν το έργο τους. Αυτό περιμέναμε να το συνεχίσετε εσείς. Το θέλει όλος ο παραγωγικός κόσμος, το θέλει όλη η κοινωνία, κι είναι το πλέον λογικό και λέγεται ακόμη κι από αστούς ότι, πράγματι, αυτές οι δομές πρέπει να στηριχθούν και να λειτουργήσουν, ακριβώς για να υποστηρίξουν και να υποβοηθήσουν το έργο των παραγωγών, πολύ περισσότερο δε στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, της οικονομικής κρίσης, και την περίοδο στην οποία η γεωργία μας και γενικώς ο αγροτικός τομέας χαρακτηρίζεται από ένα τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της χώρας, όπου καταγράφεται ένα έλλειμμα της τάξης των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ των εισαγωγών μας εις βάρος των εξαγωγών μας.

Κυρία Υπουργέ, αν δεν έχουμε ανθρώπους που να μεταφέρουν τη γνώση στους παραγωγούς και όχι μόνο την επιστημονική γνώση για την αύξηση της παραγωγής, αλλά και τη γνώση της αγοράς, ώστε να οργανωθεί η παραγωγή καλύτερα και να παραχθούν ανταγωνιστικότερα προϊόντα, πώς περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μείζον πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας και της οικονομίας της χώρας μας; Πώς περιμένουμε να “περπατήσει” η πραγματική οικονομία στην πατρίδα μας, όταν αναφορικά με τους επιστήμονες και τους φορείς αυτής της γνώσης, που ως χώρα, στις περισσότερες περιπτώσεις, την εισάγουμε από το εξωτερικό είτε από κάποια ιδρύματα, είτε με Έλληνες επιστήμονες που σπουδάζουν στο εξωτερικό, κάνουν εξειδικευμένες σπουδές μεταπτυχιακών και έρχονται εδώ ακριβώς για να μεταφέρουν τη νέα γνώση που απαιτούν οι αγορές −εμείς σταματάμε αυτή τη διαδικασία με το να μην συνεχίζουμε, να μην στηρίζουμε αυτή τη δομή των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης;

Με έκπληξη, λοιπόν, όχι μόνον εμείς αλλά κι όλη η χώρα, οι πολίτες της πατρίδα μας είδαν, διαπίστωσαν από τα δημοσιεύματα ότι για λόγους καλύτερης λειτουργίας και στελέχωσης της Κεντρικής Υπηρεσίας σταματήσατε τη συνέχιση και την εξέλιξη των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητήσατε τη μετακίνηση των υπαλλήλων με τη δικιά τους θέληση σε όποιες Υπηρεσίες θέλουν.

Εδώ θα ήθελα να κάνω κατ' αρχάς κάποιες παρατηρήσεις που δεν ξέρω αν είναι εις γνώση σας, αλλά θεωρώ ότι εκθέτουν και το ίδιο το Υπουργείο. Όταν κάποιος αρμόδιος υπάλληλος, Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας, απαντά με έναν τελείως απαξιωτικό τρόπο ότι “ναι, θελήσαμε να σταματήσουμε αυτή τη λειτουργία γιατί μας καταγγέλλουν υπάλληλοι των ΤΟΚΑΑ” -και διαβάζω ακριβώς πώς το λέει- “ ότι αυτό που κάνουμε είναι να βαράμε μύγες”, δηλαδή εκεί που είναι, στα ΤΟΚΑΑ, το υπογράφει κάποιος κ. Ανδρέας Κατζηλάκης, χωροτάκτης, προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης.

Αν λοιπόν αυτή είναι η αιτιολογία, κυρία Υπουργέ, για να σταματήσετε τη λειτουργία των ΤΟΚΑΑ, ειλικρινά οφείλετε να επανορθώσετε ως προς την έγγραφη απάντηση που έχει κοινοποιήσει ο συγκεκριμένος Διευθυντής, και αν αυτό συμβαίνει -που είμαι βέβαιος ότι δεν συμβαίνει-, τότε αν εξετάσουμε όλο το δημόσιο τομέα, ο οποίος υπολειτουργεί, τότε θα πρέπει να σταματήσετε το 50% ή 60% της λειτουργίας του δημοσίου τομέα. Διότι κατά τον ίδιο τρόπο ισχύει η ίδια λογική και σε άλλες Υπηρεσίες. Επομένως, πείτε καθαρά αν πιστεύετε ή όχι στην αναγκαιότητα της παρουσίας των Ελλήνων επιστημόνων, γεωπόνων, κτηνιάτρων κι άλλων τεχνολόγων, γεωτεχνικών δίπλα στο γεωργό ή τον κτηνοτρόφο. Πείτε το ξεκάθαρα. Ή πείτε μας εάν πιστεύετε ότι εσείς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της αγροτικής μας οικονομίας μέσα από τα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας ή μέσα από τους ελέγχους, που το λέτε -και εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν- αλλά δεν τους βλέπουμε. Ακούμε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων σας να λέτε ότι “θα πατάξουμε τα φαινόμενα της νοθείας”, “θα κάνουμε ελέγχους”, “ θα αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς”, αλλά αποτελέσματα δεν βλέπουμε.

Επίσης, σε μια απάντηση που δώσατε σε ερώτημα που κατέθεσαν συνάδελφοι για το ίδιο θέμα, τονίζετε κι εσείς ότι οι Υπηρεσίες αυτές, τα ΤΟΚΑΑ, είναι προέκταση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επομένως, γιατί σταματάτε αυτή την προέκταση; Αν λάβουμε υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις με τον “Καλλικράτη”, όπου στην κυριολεξία αποδομείται και αποδιοργανώνεται ο ιστός των Υπηρεσιών που λειτουργούσαν -έστω και με τα προβλήματα που είχαν- στις Νομαρχίες και στις περιφέρειες και οι οποίες αποδεκατίζονται στην κυριολεξία και πολυδιασπώνται και πολυδιασπείρονται οι αρμοδιότητές τους, κυρία Υπουργέ, θα οδηγήσουμε σε αδιέξοδο την παραγωγική βάση της χώρας, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, όταν δεν θα μπορούν οι ίδιοι να βρουν κάποιον συνεργάτη στις Υπηρεσίες αυτές των δήμων. Και προσωπικά εκφράζω τις σοβαρές μου επιφυλάξεις για το αν θα στελεχωθούν με προσλήψεις, που δεν προβλέπεται να γίνουν και είναι αναγκαίο να γίνουν, για να λειτουργήσουν αυτές οι νέες Υπηρεσίες στους δήμους.

Γιατί ουσιαστικά με τον “Καλλικράτη” δημιουργήθηκαν άλλες τόσες νομαρχίες, με τους δήμους που δημιουργήθηκαν, για να λειτουργούν σαν μικρές νομαρχίες. Και θα πρέπει να στελεχωθούν ανάλογα, αλλά χρήματα για να στελεχωθούν δεν υπάρχουν λόγω των απαγορεύσεων που μας έχουν επιβάλει. Αν όμως δεν γίνουν αυτές οι προσλήψεις, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα λειτουργήσει τίποτα.

Άρα, εδώ που φθάσαμε και με την επιμονή της Κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το σχέδιο “Καλλικράτης”, οδηγούμε σε αδιέξοδο, σε καταστροφή -μπορώ να πω- και σε αποδόμηση τον κρατικό μηχανισμό που υποστήριζε μέχρι τώρα, όπως υποστήριζε, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

Πώς λοιπόν θα μεταφέρετε, κυρία Υπουργέ, την αγροτική πολιτική που χαράσσετε εσείς στο Υπουργείο σας, όταν πλέον δεν έχετε καμία αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Υπουργείου σας, για να μεταφέρει ή τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα συζητήσουμε και θα συνδιαμορφώσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή τις νέες πολιτικές, που εσείς ευαγγελίζεστε εδώ και οκτώ μήνες, αλλά δεν έχουμε δει ακόμη κάτι χειροπιαστό στην πράξη; Πώς θα τα μεταφέρετε όλα αυτά εκεί, στο μέτωπο της παραγωγής, στο πεδίο της μάχης, όταν δεν θα έχετε τους ανθρώπους του Υπουργείου σας;

Και αν θέλετε να τους ελέγξετε, θα πρέπει να κάνετε ένα by pass μέσω κάποιου άλλου Υπουργείου και αν θα υπάρχει καλή συνεργασία ή αν θα υπάρχει η γνώση και η αντίληψη από τον συναρμόδιο συνάδελφό σας Υπουργό, τότε θα μπορούμε να έχουμε ίσως αποτέλεσμα, θα επιδεινωθεί όμως ακόμα περισσότερο η κατάσταση γιατί θα μεγαλώσει περισσότερο η γραφειοκρατία.

Επομένως, ξεκάθαρα ζητώ, κυρία Υπουργέ, να τοποθετηθείτε. Πιστεύετε σε αυτήν την αποκεντρωμένη λειτουργία του Υπουργείου; Αν ναι πώς; Ποιο είναι το σχέδιό σας για την ανασυγκρότηση; Αν δεν το πιστεύετε αυτό ή αν έχετε κάτι άλλο, υπόψη σας πείτε μας. Ποια είναι η πρότασή σας για την ανασυγκρότηση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γιατί είναι πράγματα που επείγουν. Η πίεση που δεχόμαστε από την οικονομική κρίση αλλά και από τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεύρυνση της αγοράς με την είσοδο και άλλων τρίτων χωρών της Μεσογείου μετά το 2012, θα φέρει σε πλήρη απόγνωση τους παραγωγούς μας, όταν θα δέχονται αυτά τα έντονα ανταγωνιστικά πλήγματα και τα χτυπήματα της αγοράς και δεν θα έχουν ένα αποκούμπι, ένα στήριγμα, να ζητήσουν μια συμβουλή, να μεταφέρουν το πρόβλημά τους, το παράπονό τους. Ποια είναι λοιπόν, η δομή που προτείνετε και οφείλετε να έχετε έτοιμη, για να την εφαρμόσετε; Δυστυχώς, όμως, ούτε και αυτό, το είδαμε.

Κύριε Πρόεδρε είναι τόσο σημαντικά τα θέματα και είναι η πρώτη ευκαιρία που έχουμε με την κυρία Υπουργό και πραγματικά, μαζί με τους συναδέλφους, θέλουμε να βοηθήσουμε την προσπάθεια που γίνεται σε αυτό το Υπουργείο. Γιατί εκτιμώ, κυρία Υπουργέ, ότι ίσως να μην έχετε και σωστή πληροφόρηση από κάποιους συνεργάτες σας και σας προτρέπουμε να βγείτε έξω στον κόσμο, με όσα προβλήματα και αν υπάρχουν, να ακούσετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, γιατί τότε μόνο θα διαμορφώσετε την άποψη που καθημερινά, όλοι όσοι, τέλος πάντων, έχουμε αυτήν την επαφή, το αντιλαμβανόμαστε.

Έτσι, λοιπόν, θέλω να σας πω ότι ό,τι καλό βρήκατε από τη Νέα Δημοκρατία στην πράξη αποδείξατε ότι δεν το αποδέχεστε και το ανατρέπετε. Ένα είναι τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένα άλλο είναι οι νέοι αγρότες. Το έχουμε ξανασυζητήσει, εμείς επιμένουμε. Θα μπορούσατε να κάνετε αυτόν τον ανασχεδιασμό του προγράμματος και να δώσετε αυτά τα χρήματα, όπως εμείς είχαμε πάρει την απόφαση τουλάχιστον για τους τρεις χιλιάδες και για τους άλλους πέντε χιλιάδες. Να δοθεί το σύνολο των χρημάτων, γιατί δεν είναι δυνατόν, κυρία Υπουργέ, στις δύσκολες συνθήκες της σημερινής εποχής, να προσελκύσουμε νέους παραγωγούς, νέους αγρότες στη γεωργία που είναι αναγκαίο, αν δεν τους δώσουμε αυξημένα κίνητρα. Αυτό το πνεύμα και αυτήν τη φιλοσοφία συνεχίστε την, μην την ανατρέπετε, γιατί κάποιοι μπορεί να σας είπαν, ότι επειδή το είπε η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να το σταματήσουμε.

Επίσης το πρόγραμμα “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ” είναι έτοιμο, είναι δομημένο, είναι σχεδιασμένο. Εσείς λέτε ότι υπάρχουν δυσκολίες με τα χρήματα λόγω της κρίσης, αλλά τα κονδύλια αυτά είναι δεσμευμένα. Θέστε τα σε εφαρμογή.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ

“ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΤΟΚΑΑ)”

Κυρία Υπουργέ, σας άκουσα στην ομιλία σας -και ορθά είπατε- ότι ο αγροτικός τομέας δεν επιδέχεται διαφοροποιήσεις ως προς βασικές αρχές, που έτσι πρέπει να εφαρμοστούν. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και τα δάση, είναι τομείς στους οποίους εφαρμόζονται κάποια πράγματα επειδή είναι αληθινά.

Ωστόσο, επιτρέψτε μου να βάλω κάποιες διαχωριστικές γραμμές -μάλλον εσείς τις θέσατε- με βάση τη λογική με την οποία ανατρέπετε και αποκλείετε αυτή τη φιλοσοφία που είχαμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία για την ίδρυση των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης. Εσείς είπατε, καταλήγοντας συμπερασματικά στη συλλογιστική που κάνατε για την τεκμηρίωση της κατάργησης των ΤΟΚΑΑ, ότι η παρουσία τους ήταν ένας πλεονασμός, δεδομένης και της αποκέντρωσης που επιχειρείται με το σχέδιο “Καλλικράτης”.

Όπως είπα και στην πρωτολογία μου, αλλά όπως και άλλοι συνάδελφοι τόνισαν, το σχέδιο “Καλλικράτης”, όπως το έχετε ψηφίσει, είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστο και σας εξήγησα για ποιο λόγο. Θα πρέπει να κάνετε πολύ περισσότερες προσλήψεις στις συγκεκριμένες Υπηρεσίες, γεωτεχνικών υπαλλήλων, για να λειτουργήσουν οι νέες μικρές “νομαρχίες”, όπως είναι οι νέοι δήμοι, αλλά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Επομένως, ουσιαστικά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αυτά τα γραφεία.

Από την άλλη, εάν παραδεχθείτε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, σημαίνει επομένως ότι το ξέρατε και προχωρήσατε στον “Καλλικράτη” γνωρίζοντας ότι θα οδηγήσετε σε πλήρη απαξίωση τις συγκεκριμένες Υπηρεσίες.

Και ενώ δεν έχουμε ουσιαστική αποκέντρωση με το σχέδιο ”Καλλικράτης”, εσείς θεωρείτε ότι τα ΤΟΚΑΑ είναι πλεονασμός και τα καταργείτε. Άρα θεωρείτε ότι δεν πρέπει να γίνει αποκέντρωση, δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό στην ενημέρωση και τη στήριξη των αγροτών για απλά πράγματα, όχι μόνον για θέματα γραφειοκρατίας ή ενημέρωσης, αλλά και για θέματα γεωργικών εφαρμογών, κάτι τόσο αναγκαίο που το ζητάνε τόσο πολύ οι Έλληνες γεωργοί, αλλά δεν βρίσκουν κάποια διέξοδο. Για παράδειγμα για μια συγκεκριμένη νέα καλλιέργεια, που θα πρέπει να τη δοκιμάσουν στην περιοχή τους, είναι υποχρεωμένοι οι ίδιοι να κάνουν τον πειραματισμό, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα αυτή η Υπηρεσία, αν τη στηρίζατε, να κάνει αυτές τις γεωργικές εφαρμογές, όπως θέλαμε εμείς να τις οργανώσουμε για να λειτουργήσουν και όπως γίνονταν κάποτε. Αυτό δεν το δέχεστε. Επομένως, εδώ υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας.

Θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην αποκέντρωση με αυτές τις δομές και επιμένουμε και υποστηρίζουμε ότι πρέπει κι εσείς να καταλάβετε ότι είναι λάθος αυτό που κάνετε.

Επίσης, ως προς κάποια διαδικαστικά στα οποία αναφερθήκατε για να τεκμηριώσετε την ακύρωση της προσπάθειας αυτής, θέλω να πω τα εξής.

Είπατε ότι στην παρότρυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας να ζητήσουν μετακίνηση οι υπάλληλοι ανταποκρίθηκαν όλοι και ζήτησαν να φύγουν. Κυρία Υπουργέ, δεν σας ενημερώνουν σωστά οι συνεργάτες σας. Κι αυτό σας το έχω ξαναπεί, τόσο για τα θέματα του ΕΛΓΑ, όσο και στην περίπτωση των ΤΟΚΑΑ. Υπάρχουν είκοσι περιπτώσεις υπαλλήλων που είναι διορισμένοι στα ΤΟΚΑΑ, οι οποίοι για λόγους εντοπιότητας, δεν ζήτησαν να μετακινηθούν. Άρα, αν δεν σας έχουν ενημερώσει γι' αυτό το θέμα, σας το λέω για να το ξέρετε. Ψάξτε το, ώστε όταν τοποθετείσθε να μην εκτίθεστε.

Επίσης, είπατε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν ευθύς εξαρχής αντίθετο με την ίδρυση των ΤΟΚΑΑ. Και εδώ κάνετε λάθος, κυρία Υπουργέ. Ο συνεργάτης σας, ο Υφυπουργός, ως Βουλευτής το 2007 κατέθεσε ερώτηση, όπως και άλλοι συνάδελφοι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεταν ερωτήσεις, γιατί καθυστερούσε ακριβώς αυτή η εφαρμογή κι η λειτουργία των ΤΟΚΑΑ. Τα καταθέτω για τα Πρακτικά.

Επομένως, ψάξτε λίγο στο περιβάλλον σας, γιατί ίσως να σας οδηγούν με λάθος πληροφορίες σε σοβαρά προβλήματα.

Όσον αφορά αυτό που είπε ο κ. Ροντούλης, σας παρουσίασα το έγγραφο που κοινοποιείται και σε εσάς από τον υπάλληλο, το γενικό διευθυντή σας, που σας λέει ότι οι υπάλληλοι των ΤΟΚΑΑ καταγγέλλουν ότι βαράνε μύγες. Είναι ανεπίτρεπτη έκφραση αυτή σε γραπτό κείμενο ενός διευθυντού προς άλλον υπηρεσιακό παράγοντα. Δεν ήταν προς εμένα, αλλά ήταν κοινοποιημένο προς εσάς και τον Υφυπουργό. Και δέχεστε εσείς αυτή την αιτιολόγηση, για να προχωρήσετε και να πείτε ότι είναι πλεονασμός τα ΤΟΚΑΑ, γιατί εκεί βαράνε μύγες, όπως λέει ο υπάλληλος.

Άρα τι έκανε ο συγκεκριμένος διευθυντής για να ελέγξει τον υπάλληλό του, όταν τον κατήγγειλε; Και μάλιστα αυτή η πληροφόρηση έγινε μέσω του blog. Αυτό είναι το πρώτο.

Και δεύτερον, γιατί δεν προχωρήσατε στην ενεργοποίηση των υπαλλήλων αυτών, αφού κάθονταν γιατί δεν είχαν κάποιο έργο;

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, κάποια καυτά ζητήματα που θέτουν οι κτηνοτρόφοι, επειδή έγινε λόγος για τους κτηνοτρόφους.

Κατ' αρχήν, έχουμε αθρόες εισαγωγές στο αιγοπρόβειο γάλα. Κατά το πρώτο δίμηνο του 2010, συγκρινόμενο με το πρώτο δίμηνο του 2009, οι ποσότητες αυτές αυξήθηκαν κατά 120%. Έχουμε πτώση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος. Έχουμε αύξηση της τιμής του ρεύματος για τους αγρότες. Έχουμε πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, που δεν είναι επιλέξιμα ως προς τη δήλωση του ΟΣΔΕ, αλλά και για τα βιολογικά προγράμματα και περιμένουν την πληρωμή τους και οι ντοματοπαραγωγοί. Έχετε προχωρήσει βέβαια στην εγγύηση των δανείων από τις εταιρίες, αλλά δεν έχουν πάρει τα λεφτά.

Περιμένουμε την απάντηση της κας Υπουργού σ' αυτά τα θέματα.

 

 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310