kas_top_logo
 
 
Δελτίο Τύπου για την εξοικονόμηση ενέργειας και το Κέντρο Ενεργειακών Εξελίξεων Ν. Κοζάνης

   Την επανασύσταση του Κέντρου Ενεργειακών Εξελίξεων στο Ν. Κοζάνης, με έδρα την Πτολεμαΐδα, πρότεινε και πάλι ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, κατά τη διάρκεια εισηγήσεών του στις συνεδριάσεις τόσο της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, όσο και της ολομέλειας της Βουλής για το Σ/Ν του Υ.Π.Ε.Κ.Α. “Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις”.

  Ως εισηγητής της Ν.Δ. για το εν λόγω νομοσχέδιο, ο κ. Κασαπίδης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα στήριξης της έρευνας σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που, όπως ανέφερε, μέχρι και σήμερα στη χώρα μας γίνεται περιστασιακά και ασυντόνιστα.

  Τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία για το ΚΕΕ είχε ξεκινήσει και προχώρησε στην Πτολεμαΐδα, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΕΚΕΤΑ Θεσ/νίκης και πάγωσε, ο βουλευτής του Νομού ζήτησε από την Υπουργό ΠΕΚΑ, κα Τίνα Μπιρμπίλη, να εξετάσει θετικά την πρόταση αυτή, όπως η ίδια έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι πράττει με ότι καλό έχει κληρονομήσει από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ..

  Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του κ. Κασαπίδη από τα πρακτικά της Βουλής:

  “Για να γίνει η εξοικονόμηση ενέργειας μέρος της ζωής μας, δεν αρκεί μόνο να μιλάμε ή να νομοθετούμε για αυτή, αλλά ο εν λόγω τομέας χρειάζεται έρευνα και ανάλογη στήριξη με διάφορα μέσα από την ελληνική Πολιτεία. Έτσι, αξιοποιείται ένα δυναμικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας —που είναι οι νέοι, γεμάτοι γνώσεις και προσόντα επιστήμονες— για την παραγωγή γνώσης που θα βρει εφαρμογή τόσο στην πατρίδα μας, με την κατάλληλη νομοθεσία, όσο και στο εξωτερικό.

  Επομένως, από χώρα που εισάγει τεχνογνωσία και ορυκτά καύσιμα, μπορούμε να περιορίσουμε την εξάρτηση μας αυτή, με πολλές θετικές συνέπειες σε πολλούς άλλους τομείς και όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας.

  Μια τέτοια προσπάθεια, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινήσαμε στο Νομό Κοζάνης πριν από τέσσερα χρόνια, με την ιδέα της δημιουργίας του Κέντρου Ενεργειακών Εξελίξεων (Κ.Ε.Ε.) στο Νομό, με έδρα την Πτολεμαΐδα, την ενεργειακή καρδιά της χώρας.

  Κυρία Υπουργέ, αξίζει να δώσετε λίγη προσοχή σε αυτήν την πρόταση που ξεκίνησε τότε και στόχος της ήταν η μετεξέλιξη του ενεργειακού κέντρου της χώρας —που βασίζεται στο λιγνίτη— σε ένα κέντρο ενεργειακών εξελίξεων, ώστε με τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου να ενθαρρύνονταν η ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα παραγωγής ενέργειας με σύγχρονες τεχνολογίες που θα αφορούσαν κατ’ αρχήν το λιγνίτη —για τη βελτίωση του βαθμού απόδοσης καύσης του— αλλά και την ανάπτυξη άλλων τεχνολογιών, ώστε να αξιοποιηθεί τόσο η τεράστια εμπειρία του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού της περιοχής σε θέματα ενέργειας, όσο και οι σημαντικές υποδομές παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.

  Μέσα στο ευνοϊκό αυτό περιβάλλον που είχαμε διαμορφώσει στο πλαίσιο ενός προγράμματος λειτουργίας πόλων καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, με μπροστάρη το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Στερεών Καυσίμων στην περιοχή, είχαν προχωρήσει κάποια πειράματα νέων μορφών παραγωγής ενέργειας που μπορούν να βρουν εφαρμογή —κατόπιν έρευνας— και κίνησαν το ενδιαφέρον για συνεργασία σε ντόπιους επιχειρηματίες.

  Στο πλαίσιο, όμως, της αναδιοργάνωσης των δομών αυτών, το πρόγραμμα μεταφέρθηκε στο Ε.Κ.Ε.Τ.Α. στη Θεσσαλονίκη, στερώντας έτσι τη δυνατότητα και την προοπτική αυτή από τη Δυτική Μακεδονία και το Νομό Κοζάνης.

  Κυρία Υπουργέ, με αγωνία για τη μεταλιγνιτική περίοδο της χώρας μας, αλλά και της περιοχής αυτής που εξαρτάται από την ενέργεια και το λιγνίτη, σας προτείνω —και καταθέτω για ακόμη μια φορά την πρόταση αυτή— τη συνέχιση της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια στο Νομό Κοζάνης. Άλλωστε, έχετε αποδείξει πως ό,τι καλό βρίσκετε στο Υπουργείο σας το συνεχίζεται και το ολοκληρώνετε.”

  Με το παρόν σχέδιο νόμου, τυπικά ενσωματώνεται η Οδηγία 2006/32/ΕΚ στο εθνικό μας δίκαιο, ενώ ουσιαστικά διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της αγοράς υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας στους τελικούς χρήστες.

  Το Σ/Ν αυτό είχε προετοιμαστεί από τη Ν.Δ. και είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου τον Ιούλιο του 2009. Μετά τη μεσολάβηση της θερινής διακοπής των εργασιών της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, το Σ/Ν ψηφίστηκε τελικά από την ολομέλεια με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

  Με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και την παροχή των απαραίτητων κινήτρων, με το νέο νόμο καλύπτεται ένα ευρύτατο φάσμα τελικής κατανάλωσης ενέργειας που περιλαμβάνει τομείς όπως ο οικιακός, οι μεταφορές, ο τριτογενής τομέας και οι ένοπλες δυνάμεις.

  Στην πράξη, δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας να αναλαμβάνουν, κατόπιν σύμβασης με τους ενδιαφερόμενους πολίτες, ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς, όχι μόνον την εφαρμογή μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του τελικού καταναλωτή, αλλά και την προμήθεια και εγκατάσταση νέου, ενεργειακά αποδοτικότερου εξοπλισμού, όπως επίσης τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση του συστήματος. Η δε αμοιβή των επιχειρήσεων ενεργειακών υπηρεσιών θα βασίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύπτει από τα εφαρμοζόμενα μέτρα.

 

 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310