kas_top_logo
 
 
Nα κάνουμε όλοι μαζί τον Αλιάκμονα το ποτάμι της ζωής μας
Γ. Κασαπίδης: Να κάνουμε όλοι μαζί τον Αλιάκμονα το ποτάμι της ζωής μας.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για τον Αλιάκμονα ποταμό, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Άγριων Ζώων και Πουλιών Καστοριάς, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Ν. Γρεβενών και την Εταιρεία Προστασίας Βάλια Κάλντα, στην Αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, με την ευγενική παραχώρησή της από το Νομάρχη Κοζάνης κ. Γιώργο Δακή.

Με κεντρικό στόχο: ¨να κάνουμε όλοι μαζί τον Αλιάκμονα το ποτάμι της ζωής μας¨, ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης έκανε αναφορά στους επιμέρους στόχους της πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε από το 2000 και συστηματοποιήθηκε το 2004 για τη διάσωση, προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση των φυσικών και πολιτισμικών πόρων της υδρολογικής λεκάνης του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της χώρας.

Οι δράσεις αυτές όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κασαπίδης, θα έχουν τελικό προσανατολισμό την αποκάλυψη και ανάδειξη των ανθρώπινων αξιών των κοινωνιών που αναπτύχθηκαν ιστορικά σε διάφορα σημεία της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού κι έζησαν με σεβασμό κι αρμονία με το φυσικό περιβάλλον εδώ και αιώνες διατηρώντας το αναλλοίωτο, «στολίζοντάς το» με πολιτισμικά μνημεία, που προεκτείνουν τη φυσική του ομορφιά και αξία.

Για την επίτευξη των επιδιώξεων αυτών απαιτείται η επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση για τα οφέλη που μπορούμε και σήμερα ν’ αποκομίσουμε για την κοινωνία μας, μέσα από συστηματική δουλειά και προσπάθεια όλων που θέλουν να προσφέρουν για το συλλογικό και όχι το ατομικό όφελος. Η γνώση αυτή που θα ενεργοποιήσει και τις προγραμματισμένες προτεινόμενες δράσεις, επιχειρείται μέσω των ενημερωτικών εκδηλώσεων, να μεταδοθεί και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες.

Σηματοδοτώντας τη σταδιακή ενημέρωση των πολιτών της Δυτ. Μακεδονίας μ’ έναρξη από το Ν. Κοζάνης, στη χθεσινή ημερίδα έγινε παρουσίαση τεσσάρων διαφορετικών ενοτήτων. Η πρώτη παρουσίαση έγινε από το Δεν. Δ/ντη Παραγωγής Υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιο Λέρη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των φραγμάτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ στον Αλιάκμονα ποταμό και στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση των υδάτων των ταμιευτήρων τους για ύδρευση κι άρδευση στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

Η δεύτερη ομιλία έγινε από τον εκπρόσωπο του Κέντρου Προστασίας Άγριων Ζώων και Πουλιών Καστοριάς κ.Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος παρουσίασε και με εικόνες τα πουλιά που διαβιούν στη Λεκάνη του ποταμού στη Δυτ. Μακεδονία και το ρόλο τους στο υδάτινο οικοσύστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τον υδροβιότοπο Μικροβάλτου-Ρυμνίου-Αιανής, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα παρυδάτια πουλιά στη λίμνη Πολυφύτου, ορισμένα εξ’ αυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση από τον πλανήτη.

Την αναγκαιότητα της ένταξης ωρών στα μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στο Ν. Κοζάνης για τη γνωριμία των μαθητών του Νομού με τον Αλιάκμονα και τα οφέλη που αποκομίζουμε καθημερινά στη Δυτ. Μακεδονία, παρουσίασε στην Τρίτη ομιλία ο Δ/ντης Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κοσμάς Σαββιλωτίδης.

Στην προσπάθεια αυτή ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών τόνισε ο κ. Σαββιλωτίδης, ότι μπορούν να ενεργοποιηθούν και τα πέντε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους τέσσερις νομούς της Δυτ. Μακεδονίας.

Τέλος ο καθηγητής κ. Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, ως πρόεδρος του φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής των δέλτα των ποταμών Λουδία-Αλιάκμονα-Αξιού, παρουσίασε προτάσεις και δράσεις που γίνονται για τη διαχείριση του βιότοπου, πολλές εκ των οποίων μπορούν να γίνουν και στην κοιλάδα του άνω ρου του Αλιάκμονα ποταμού.

Παρέμβαση στη εκδήλωση είχαν και ο Δήμαρχος Καμβουνίων κ. Ντοβώλης και Αιανής κ. Τζέλλος, καθώς επίσης και πολλοί από τους παρευρισκόμενους πολίτες που επεσήμαναν καίρια θέματα που σχετίζονται τόσο με το ποτάμιο όσο και με το λιμνιαίο οικοσύστημα του Αλιάκμονα στο Ν. Κοζάνης.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας ο κ. Κασαπίδης επεσήμανε :

  1. την προετοιμασία και κατάθεση πρότασης για ένταξη σε καθεστώς προστασίας της άγριας ζωής του υγροβιότοπου Μικροβάλτου-Ρυμνίου-Αιανής, από το ύψος της γέφυρας του Ρυμνίου έως το φράγμα του Ιλαρίωνα.

  2. Την κατάθεση προτάσεως στο Υπ. Παιδείας, για ένταξη ωρών διδασκαλίας για τον Αλιάκμονα ποταμό στα μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στο Ν. Κοζάνης.

  3. Την ίδρυση μη Κυβερνητικής περιβαλλοντικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Αλιάκμονας ο Αργυροδίνης» σ’ επίπεδο Δυτ. Μακεδονίας, που θα εκφράσει την κίνηση και το ενδιαφέρον των πολιτών για τη διάσωση, προστασία, αποκατάσταση, αξιοποίηση κι ανάδειξη φυσικών και πολιτισμικών πόρων της υδρολογικής λεκάνης του άνω ρου του Αλιάκμονα και θα παρακολουθεί τη νομική υποχρέωση της χώρας για ίδρυση και λειτουργία φορέα διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης του ποταμού.

 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310