kas_top_logo
 
 
Αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στην ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στο Ν. Κοζάνης
ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στην ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στο Ν. Κοζάνης.

Η μείωση του κόστους παραγωγής ζωοκομικών προϊόντων, μέσω της παραγωγής φθηνότερων και ποιοτικότερων ζωοτροφών και η αύξηση της γονιμότητας των ζώων, μέσω της βελτίωσης της αναπαραγωγής, είναι δυο σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών του Ν. Κοζάνης.

Αυτό προκύπτει από την παρουσίαση που έγινε από διακεκριμένους γεωπόνους-ζωοτέχνες, στην εσπερίδα που διοργάνωσαν στη Σιάτιστα, ο Σύλλογος Γεωργοκτηνοτρόφων Ν. Κοζάνης και ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

Μιλώντας για το ρόλο της διατροφής των αιγοπροβάτων στην παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων, ο ζωοτέχνης Νίκος Καραθόδωρος, τόνισε την δυνατότητα παραγωγής φθηνών και ποιοτικών ζωοτροφών στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές του Νομού, με συστήματα αμειψισποράς ή συγκαλλιέργειας ψυχανθών με αγρωστώδη.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε δεδομένα εφαρμοσμένα στην πράξη, συγκαλλιέργειας βίκου και αγρωστωδών που δίνουν χονδροειδείς ζωοτροφές μεγάλης ποσότητας ανά στρέμμα και υψηλής ποιότητας για τη διατροφή των μικρών μηρυκαστικών.

Άμεση συνέπεια της πρακτικής αυτής, είναι αφενός μεν η αύξηση της γονιμότητας των εδαφών των γεωργών και η μείωση του κόστους καλλιέργειάς τους με την παύση χρήσης λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, εξαιτίας της καλλιέργειας των ψυχανθών και αφετέρου δε η παραγωγή φθηνών ζωοτροφών αρίστης ποιότητας, με τη χρήση των οποίων πετυχαίνουμε μείωση του κόστους παραγωγής ζωοκομικών προϊόντων.

Δεύτερος ομιλητής στην εσπερίδα, ήταν ο ζωοτέχνης Ph.d Παπαδόπουλος Σεραφείμ του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας, ο οποίος παρουσίασε τεχνικές βελτίωσης της γονιμότητας των ζώων και αύξησης των αποδόσεών τους σε τοκετούς.

Όπως τόνισε με πρακτικά εφαρμόσιμες τεχνικές, μπορούμε να αυξήσουμε τους τοκετούς μέχρι και 20% σ’ ένα κοπάδι αιγοπροβάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στο Νομό μας.

Αναφερόμενος στην προοπτική της αιγοπροβατοτροφίας στο Νομό μας και τη Δυτ. Μακεδονία ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, υπογράμμισε την ανάγκη μεταποίησης κι επεξεργασίας του γάλακτος και των άλλων παραγώγων του στον τόπο μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓ που παρουσίασε ο βουλευτής, μόλις το 30% του αιγοπρόβειου γάλακτος επεξεργάζεται σε τυροκομεία του Νομού, ενώ το υπόλοιπο 70% το αγοράζουν τυροκομικές επιχειρήσεις άλλων Νομών.

Ο κ. Κασαπίδης έθεσε ως όραμα την ανάπτυξη καθετοποιημένων γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ως πρότυπα επισκέψιμα αγροκτήματα που θα έχουν τριπλό στόχο:

  1. την παραγωγή κι επεξεργασία γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων,

  2. την εκπαίδευση κι επίδειξη όσων ενδιαφέρονται να μάθουν πρακτικά την τέχνη της γεωργίας και κτηνοτροφίας,

  3. την ανάπτυξη αγροτουριστικών υπηρεσιών, με την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της περιοχής της εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η ίδια εσπερίδα με θέμα: «Η ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Ν. Κοζάνης», θα πραγματοποιηθεί και σε άλλες περιοχές του Νομού, για την καλύτερη ενημέρωση των παραγωγών σε θέματα επιστημονικά και επικαιρότητας.


 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310