kas_top_logo
 
 
Αναβάθμιση του ρόλου των γεωργικών ακολούθων
Αναβάθμιση του ρόλου των γεωργικών ακολούθων

Την επανασύσταση κι’αναβάθμιση του ρόλου των γεωργικών ακολούθων στις πρεσβείες μας σε χώρες – αγορές στόχους για τα αγροτικά μας προϊόντα προτείνουν με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν πέντε (5) βουλευτές της Ν.Δ. με πρωτοβουλία του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό.

Μετά κι’ από τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισε ο κ. Κασαπίδης κατά τη διάρκεια ταξιδιών του στο εξωτερικό (Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία, Ισραήλ) διέκρινε την ωφέλεια που θα έχει η χώρα μας από την παρουσία εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στις πρεσβείες ή τα προξενεία μας σ’ ορισμένες χώρες για την καλύτερη οργάνωση της προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων στο εξωτερικό.

Παράλληλα όπως επισήμανε με δηλώσεις του ο βουλευτής του Νομού οι επιστήμονες αυτοί θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας σε θέματα αγροτικής παραγωγής και νομοθεσίας από πιο προηγμένες χώρες του εξωτερικού προς τη χώρα μας και τ’αντίστροφο προς όφελος της αγροτικής μας οικονομίας και των Ελλήνων παραγωγών και επιχειρηματιών του αγροτικού χώρου.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερωτήσεως

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ

Η ελληνική πολιτεία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας. Τα επενδυτικά προγράμματα που υλοποιούνται και προβλέπονται να υλοποιηθούν από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στοχεύουν στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών ώστε να καταφέρουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί στον αγροτικό τομέα στην παγκόσμια οικονομία.

Εκτός όμως των απαραίτητων υποδομών, αναγκαία είναι η προβολή των αγροτικών μας προϊόντων με την εφαρμογή συστηματικού σχεδίου, το οποίο σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα των προϊόντων, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την εισαγωγή στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Ωστόσο, οι γεωργικοί ακόλουθοι στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό που είχαν σημαντικό ρόλο στις επαφές με τις αγορές άλλων κρατών έχουν εδώ και χρόνια καταργηθεί. Με δεδομένο, όμως το γεγονός ότι το εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο εξακολουθεί να παραμένει αρνητικό, καθώς και το ότι πλέον στην εγχώρια αγορά απαντώνται συχνότατα φαινόμενα αδιάθετων και χαμηλά τιμολογημένων γεωργικών προϊόντων, με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες, η ανάγκη για δραστηριοποίηση στον τομέα αυτό προβάλει επιτακτική. Χρέος της πολιτείας είναι η οργάνωση μιας πιο σωστά δομημένης και εξωστρεφούς αγροτικής πολιτικής.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. Εξετάζετε την περίπτωση της επανασύστασης και αναβάθμισης του ρόλου των γεωργικών ακόλουθων, ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε στενότερα τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά και να θέσουμε τις βάσεις για να δώσουμε στην ελληνική γεωργία την εξωστρέφεια που χρειάζεται;

  2. Προτίθεστε να στελεχώσετε τα αρμόδια υπουργεία με το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να είναι εφικτή η κατανόηση των προβλημάτων της παραγωγικής διαδικασίας και παράλληλα να επιτυγχάνεται η προβολή και προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων;

  3. Σχεδιάζετε να αξιοποιήσετε το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους πραγματοποιήσιμους και άρρηκτα συνδεδεμένους με την πρωτογενή παραγωγή, στόχους της ελληνικής γεωργίας;

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310