kas_top_logo
 
 
Επέκταση της αμπελοκαλλιέργειας στο Ν. Κοζάνης
Γ. Κασαπίδης: Πολλαπλά τα οφέλη από την επέκταση της αμπελοκαλλιέργειας στο Ν. Κοζάνης

Η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων οίνων και η επέκταση της αμπελοκαλλιέργειας στο Ν. Κοζάνης, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, την πολιτισμική παράδοση και κληρονομιά στο πλαίσιο της αγροτουριστικής ανάπτυξης, αναδείχτηκε ως όραμα και στόχος για το Νομό, κατά την διάρκεια της ημερίδας «Αμπέλι, οίνος, απόσταγμα. Παρόν και μέλλον στο Ν. Κοζάνης», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 12/10 στην αίθουσα του Ν.Σ. Κοζάνης.

Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε από το βουλευτή Γιώργο Κασαπίδη, προσδιορίζοντας έτσι την κατεύθυνση και τα όρια που πρέπει να κινηθούν οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί του Νομού, τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης μέσα στο διεθνές περιβάλλον του ισχυρού ανταγωνισμού, τόσο στην παγκόσμια όσο και ευρωπαϊκή αγορά των αμπελοοινικών προϊόντων, οι στόχοι αυτοί διαφοροποιούν τα ελληνικά προϊόντα του κλάδου, ενώ ο Ν. Κοζάνης και η Δυτ. Μακεδονία μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αυτή αγορά.

Εγγύηση για την επίτευξη του στόχου αυτού, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, αποτελούν το κλίμα, η παράδοση και το μεράκι των αμπελουργών και οινοποιών του Νομού.

Το όραμα αυτό μπορεί να υποστηριχθεί, όπως επεσήμανε ο βουλευτής του Νομού με τους εξής στόχους:

 1. Βελτίωση συστημάτων καλλιέργειας (μετατροπή των αμπελώνων σε ολοκληρωμένης ή βιολογικής καλλιέργειας).

 2. Εντοπισμός των ευνοϊκών μικροκλιμάτων και μικροπεριβαλλόντων του Νομού και της Δυτ. Μακεδονίας και αξιοποίηση των κατάλληλων ποικιλιών, με έμφαση στις τοπικές ποικιλίες που διαφοροποιούν το τελικό προϊόν.

 3. Έρευνα και παραγωγή ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων, αποκλειστικά μ’ εγχώρια σταφύλια (ηλιαστό κρασί, τσίπουρο με κρόκο, κονιάκ, λικέρ διαφόρων φρούτων του δάσους κ.α.)

 4. Ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας και στήριξης της αμπελουργίας και των αμπελοοινικών προϊόντων του Νομού. (ιδιαίτερη έμφαση ότι πρόκειται για φυσικά, αγροτικά προϊόντα άκρως ωφέλιμα στην υγεία των ανθρώπων).

 5. Συνεχής εκπαίδευση κι ενημέρωση παραγωγών και οινοποιών του Νομού.

 6. Έρευνα για βελτίωση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αμπελοοινικών προϊόντων, μ’ έμφαση στην εργονομία και την εξοικονόμηση ενέργειας (αποστακτήρες κ.α.)

Προϋποθέσεις που θα συμβάλουν καθοριστικά στην υλοποίηση των προαναφερθέντων στόχων για την υλοποίηση του αρχικού οράματος σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη είναι:

    1. Συμφωνία με την τοπική αγορά ώστε οι τοπικοί οίνοι της Δυτ. Μακεδονίας, να προωθούνται από τους τοπικούς εμπόρους (κάβες, καταστήματα) στην τοπική αγορά και να προτιμώνται από τους πολίτες της Δυτ. Μακεδονίας.

    2. Ίδρυση συλλογικών οργάνων ανά Νομό, για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς και ενός δευτεροβάθμιου οργάνου σ’ επίπεδο Δυτ. Μακεδονίας.

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη, σε συνεργασία με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Ν/Α Κοζάνης, το Γεωπονικό Σύλλογο Κοζάνης και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο συμμετείχαν:

 • Ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης, αναπτύσσοντας το θέμα αγροτουρισμός-οινοτουρισμός, μ’ εξαιρετικό ενδιαφέρον για το Ν. Κοζάνης.

 • Η προϊσταμένη της Δ/νσης Οίνου του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευαγγελία Κούρεντα, με θέμα τη νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα.

 • Ο γεωπόνος της Ν/Α Κοζάνης κ. Κων/νος Μπέης, που ανέλυσε τις υποχρεώσεις και τα πλεονεκτήματα των τοπικών οίνων στο Νομό και

 • Ο περιβαλλοντολόγος-χωροτάκτης κ. Χρήστος Λιούρης, συνεργάτης του κ. Κασαπίδη, που παρουσίασε τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων μεταποίησης κι επεξεργασίας από διάφορα εθνικά κι ευρωπαϊκά προγράμματα.

Την ημερίδα χαιρέτησε και ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Δακής ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Ν/Α Κοζάνης σε οργανωμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που τεκμηριωμένα συμβάλλουν στην πρόοδο του Νομού.


 


 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310