kas_top_logo
 
 
Μοναδικός στην Ελλάδα ο υγροβιότοπος Ρυμνίου - Αιανής στη λίμνη Πολυφύτου
Μοναδικός στην Ελλάδα ο υγροβιότοπος Ρυμνίου - Αιανής στη λίμνη Πολυφύτου.

Την προστασία του υγροβιότοπου στη λίμνη Πολυφύτου μεταξύ Ρυμνίου κι Αιανής, προτείνει ο βουλευτής του Νομού Γιώργος Κασαπίδης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τη διάσωση και προστασία του Αλιάκμονα ποταμού.

Η αναγκαιότητα αυτή σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη προκύπτει από τη μοναδικότητα και σπανιότητα του συγκεκριμένου υγροβιότοπου, όπως κατεδείχθη με την παρουσίαση του συνεργάτη της Ορνιθολογικής Εταιρείας στη Δυτική Μακεδονία κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Σύμφωνα με επιστημονικές παρατηρήσεις της τελευταίας τετραετίας ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι στη λίμνη Πολυφύτου μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί συνολικά 91 διαφορετικά είδη πτηνών εκ των οποίων τα 3 είδη παγκοσμίως απειλούμενα μ’ εξαφάνιση από τον πλανήτη (αργυροπελεκάνος, μαυροπελαργός, λαγγόνα).

Όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος από τα τρία αυτά απειλούμενα είδη το 2007 καταμετρήθηκε ο μεγαλύτερος πληθυσμός μαυροπελαργού στην περιοχή (5 άτομα). Επίσης η παρουσία της λαγγόνα είναι πολύ σημαντική για το συγκεκριμένο είδος καθώς η χώρα μας έχει μεγάλη ευθύνη για την προστασία της, διότι διαθέτει τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό του είδους στην Ευρώπη.

Όπως προέκυψε από την παρουσίαση εντυπωσιακοί είναι και οι πληθυσμοί των κορμοράνων κατά τη χειμερινή περίοδο καθώς και των υπό εξαφάνιση αργυροπελεκάνων την άνοιξη.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι το μοναδικό σημείο στον πλανήτη που φωλεωποιούν και αναπαράγονται οι αργυροπελεκάνοι είναι οι Πρέσπες στο Ν. Φλώρινας, ενώ μοναδική είναι και η παρουσία στη λίμνη Πολυφύτου για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, ενός άλλου υδρόβιου πτηνού του γλαρονιού.

Εξαιτίας της παρουσίας των σπάνιων αυτών πτηνών ο υδροβιότοπος της λίμνης Πολυφύτου είναι υπό καθεστώς προστασίας διεθνών συμβάσεων, που αφορούν απειλούμενα είδη και μεταναστευτικά πουλιά.

Δεδομένου όμως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της χρήσεως των υδάτων της λίμνης ο κ. Κασαπίδης τόνισε την ανάγκη ιδιαίτερης αντιμετώπισης και διαχειρίσεως του συγκεκριμένου υγροβιότοπου.

Στην αναφορά του ο βουλευτής του Νομού παρουσίασε τη δυνατότητα διτής αξιοποίησης παρακείμενου χώρου της λίμνης

α) ως φυσικό ιχθυοτροφείο για τον εμπλουτισμό της λίμνης με «ντόπιο» γόνο και

β) για «διατροφή» των πουλιών

Βασική όμως προτεραιότητα σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη είναι η απορρύπανση γενικότερα της λεκάνης του Αλιάκμονα σ’ ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία τόσο από τα στερεά όσο και από τα υγρά απόβλητα (οικισμών και βιομηχανιών).

Ήδη μετά την πρώτη συνάντηση για την προστασία του Αλιάκμονα τον Οκτώβριο του 2004 στη Νεάπολη, είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα χρηματοδότησης βιολογικών καθαρισμών στις μεγάλες πόλεις και σε οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων, ενώ κατόπιν συνεργασίας με τη ΔΙΑΔΥΜΑ δόθηκε προτεραιότητα στην αποκατάσταση των χωματερών (μικρών και μεγάλων) που βρίσκονται στη λεκάνη του Αλιάκμονα.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Δ/νων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ κ. Δημοσθένης Μαυρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για τον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών του ποταμού και της λίμνης με την υποστήριξη της ΔΙΑΔΥΜΑ και σε συνεργασία με τους τοπικούς Ο.Τ.Α.

Στόχος όπως επεσήμανε κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης ο κ. Κασαπίδης είναι η διάσωση, προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του σπανιότατου αυτού υγροτόπου, του μοναδικού στο Ν. Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία.

Όπως υπογράμμισε με καλή διάθεση όλων μπορεί ν’ αποτελέσει πόλο ανάπτυξης της περιοχής και έλξης πολλών επισκεπτών, στο πλαίσιο οργανωμένου σχεδίου γενικών και ειδικών κατευθύνσεων που σύντομα θα παρουσιασθεί σε κεντρική εκδήλωση στην πόλη της Κοζάνης.

 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310