kas_top_logo
 
 
Φιλοξενία της έδρας του υπό σύσταση «Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Δανίας» στην πόλη της Πτολεμαΐδας
Πρόταση του Γ. Κασαπίδη για δημιουργία συνδέσμου φιλίας Ελλάδας – Δανίας

Την πόλη της Πτολεμαΐδας προτείνει ο βουλευτής του Νομού Γ. Κασαπίδης ως έδρα του υπό σύσταση Συνδέσμου φιλίας Ελλάδας – Δανίας.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του βουλευτή στο Δήμαρχο Πτολεμαΐδας κ. Τσιούμαρη, ο κ. Κασαπίδης του επέδωσε φάκελο με τη σχετική πρόταση και το καταστατικό του συνδέσμου φιλίας.

Ο κ. Τσιούμαρης ευχαρίστησε τον κ. Κασαπίδη για την πρόταση αυτή και δεσμεύτηκε να τη φέρει προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κασαπίδη προς τον κ. Τσιούμαρη:

Θέμα: Φιλοξενία της έδρας του υπό σύσταση «Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Δανίας» στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω και επισήμως, για την πρόθεση που υπάρχει για την επιλογή της πόλης της Πτολεμαΐδας, ως έδρα του υπό σύσταση συνδέσμου φιλίας Ελλάδος-Δανίας.

Πρόκειται για ένα νεοσύστατο όργανο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί και η νομική του θέσπιση μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον γράφων την παρούσα επιστολή και η επιλογή της Πτολεμαΐδας ως έδρα του συνδέσμου στην Ελλάδα, δεν έγινε τυχαία.

Βασικές προϋποθέσεις που συνάδουν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του συνδέσμου εντοπίζονται στην Πτολεμαΐδα και είναι:

α) Ενεργειακό κέντρο της χώρας.

β) Προεργασία του Δήμου για την αξιοποίηση του χώρου της ΑΕΒΑΛ, για δράσεις που ταυτίζονται με τις επιδιώξεις του συλλόγου.

γ) Ίδρυση και λειτουργία στην Πτολεμαΐδα του Κέντρου Ενεργειακών Εξελίξεων, ως μετεξέλιξη του λιγνιτικού κέντρου της χώρας υπό τις νέες επιταγές της εποχής.

δ) Έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα που απαιτούν άμεσες και καινοτόμες δράσεις αντιμετώπισης.

κ. Δήμαρχε,

είμαι απολύτως βέβαιος ότι και με τη δική σας στήριξη και του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών του Νομού, θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα φιλοξενίας της έδρας του συνδέσμου στο Νομό μας και την πόλη μας.

Για καλύτερη ενημέρωσή σας για τους σκοπούς και επιδιώξεις του συνδέσμου, σας στέλνω και το καταστατικό του συνδέσμου.

Η σπουδαιότητα της έδρας και της παρουσίας του συνδέσμου προκύπτει, αν αναλογιστεί κανείς τη δυναμική της μικρής αυτής Σκανδιναβικής χώρας και τις τεράστιες προοπτικές που έχει δημιουργήσει.

Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

Έκταση 43.092 km2, περίπου το 1/3 της Ελλάδας.

Πληθυσμός 3.800.000, περίπου το 1/3 της Ελλάδας.

Η μικρή αυτή επίπεδη χώρα πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε ορισμένους βασικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας:

α) Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, στην Τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ιδίως στις ανεμογεννήτριες.

β) Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό της ισοζύγιο, περίπου 14%.

γ) Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, στην παραγωγή και εμπορία δερμάτων γούνας (συνεταιριστική οργάνωση).

δ) Είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, στην έρευνα και καινοτομία σε θέματα βιοτεχνολογίας.

ε) Κατέχει την καλύτερη τεχνογνωσία στον κόσμο, σε θέματα παραγωγής βιοενέργειας από βιομάζα.

στ) Έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της Ευρώπης (συνεταιριστική).

ζ) Έχει αναπτύξει μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης, που περιορίζει την ανεργία σε ποσοστό κάτω του 2%.

η) Η χώρα μας αποτελεί τον δεύτερο τουριστικό προορισμό για τους Δανούς (το 2003 είχαμε 294.076 επισκέψεις Δανών τουριστών).

θ) Κατέχει τα πρωτεία σε παγκόσμιο επίπεδο, στην παραγωγή και

εμπορία χοιρινών.

Το σημαντικότερο όλων όμως κ. Δήμαρχε, θεωρώ ότι είναι η νοοτροπία και συμπεριφορά των Δανών, στην καθημερινή τους ζωή και στις σχέσεις τους με τους συμπολίτες τους και τη διοίκηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat 2006 στην παγκόσμια κατάταξη των 100 πρώτων, πιο ευνομούμενων χωρών-μελών του ΟΗΕ, η Δανία κατέχει τη δεύτερη θέση σε μικρή απόσταση από την πρώτη Σουηδία ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει την 44η θέση.

Γίνεται αντιληπτό κ. Δήμαρχε, ότι η καλλιέργεια σχέσεων και συνεργασιών με το Δανέζικο λαό, μόνο προς όφελος μπορεί να αποβεί για τη χώρα μας, πολύ δε περισσότερο για την κοινωνία των πολιτών που θα φιλοξενεί την έδρα του συνδέσμου.

Για το λόγο αυτό ζητώ από εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, να αποδεχτείτε την πρόταση για τη φιλοξενία της έδρας και αν είναι δυνατή η διευκόλυνση από μέρους σας, για τη στέγαση και λειτουργία των γραφείων στα πρώτα βήματα του συνδέσμου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.

Όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης ήδη η συνεργασία με τους Δανούς σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος ( π.χ. τηλεθέρμανση, γούνα, εμπόριο, τουρισμός) είναι δεδομένη στο Νομό Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία, ενώ επίκεινται δύο σημαντικές επισκέψεις στην περιοχή προσώπων της μικρής αυτής Σκανδιναβικής χώρας.

Η πρώτη αφορά τη διεθνούς φήμης ελληνίδα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης σε θέματα βιοενέργειας κ. Ρένας Αγγελιδάκη και σύμβουλου ενεργειακού σχεδιασμού της Δανέζικης Κυβέρνησης προς τα τέλη Μαΐου.

Η δεύτερη αφορά τον κ. Torben Nielsen Γενικό Διευθυντή του συνεταιρισμού εκτροφέων γουνοφόρων ζώων της Δανίας, που απαριθμεί περί τις 2.000 μέλη, με ετήσιο τζίρο περί τα 600 εκ. ευρώ και είναι ο μεγαλύτερος στο είδος του ανά τον κόσμο. Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο μήνα.

Ο κ. Κασαπίδης υπογράμμισε επίσης ως ευκαιρία για φοιτητές του Νομού και τη συμφωνία συνεργασίας που έχει γίνει μεταξύ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. για μεταπτυχιακά και διδακτορικά Ελλήνων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης του οποίου οι σχολές βιολογίας και του πολυτεχνείου θεωρούνται από τις κορυφαίες παγκοσμίως.

Οι ενδιαφερόμενοι για εγγραφή στο σύνδεσμο και ενημέρωσή τους για το καταστατικό θα μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Κασαπίδη στο 6942402055.

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310