kas_top_logo
 
 
Αλιάκμονας
Αλιάκμονας ο Αργυροδίνης

Υπό σύσταση συλλογικό όργανο για την προστασία του Αλιάκμονα στη Δυτική Μακεδονία

Με τη συμμετοχή 5 φιλοπεριβαλλοντικών οργανώσεων της Δυτικής Μακεδονίας ως ιδρυτικά μέλη, δημοσιοποιήθηκε με κοινή συνέντευξη τύπου σε παραποτάμιο κέντρο στη Νεάπολη Κοζάνης η κίνηση για την ίδρυση Αστικής Εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στη Δυτική Μακεδονία για την προστασία του Αλιάκμονα ποταμού με την επωνυμία Αλιάκμονας ο Αργυροδίνης.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που στόχο έχει την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου διαχείρισης που στόχο έχει τη διάσωση, προστασία, αποκατάσταση, αξιοποίηση κι ανάδειξη των φυσικών και πολιτισμικών πόρων, των κοινοτικών αξιών και την εκμετάλλευση με ήπιο τρόπο επιχειρηματικών ευκαιριών, στη λεκάνη απορροής των υδάτων του Αλιάκμονα ποταμού.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη και είναι σε συνέχεια των επιστημονικών ημερίδων για το ίδιο θέμα στη Νεάπολη στις 9/10/2004 και στην Κοζάνης στις 11/7/2005 στην οποία και είχε αποφασιστεί η ίδρυση ενός συλλογικού οργάνου σ’ επίπεδο περιφέρειας για την προστασία του Αλιάκμονα.

Οι πέντε (5) φορείς – φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις της Δυτικής Μακεδονίας που είναι από τα ιδρυτικά μέλη του συλλογικού οργάνου είναι η ΔΙΑΔΥΜΑ, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, η Εταιρία Προστασίας Αγρίων Ζώων και Πουλιών με έδρα την Καστοριά, ο Σύλλογος βιοκαλλιεργητών Νομού Γρεβενών και η Εταιρία Προστασίας Βάλια Κάλντας.

Όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης επιθυμία των πρώτων ιδρυτικών μελών της εταιρίας είναι η συμμετοχή σ’ αυτήν ως μέλη (ιδρυτική ή μη) όλων όσων έχουν πραγματικές ευαισθησίες και ανησυχία για το περιβάλλον, είτε είναι φυσικά είτε νομικά πρόσωπα.

Από τις βασικές επιδιώξεις είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών κατά μήκος της λεκάνης με ιδιαίτερη έμφαση τους μαθητές.

Προς την κατεύθυνση αυτή σύμφωνα με το βουλευτή Κοζάνης θα ζητηθεί από την αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να προκηρυχθεί διαγωνισμός ζωγραφικής για τον Αλιάκμονα όπως τον φαντάζονται οι μαθητές δημοτικού στη Δυτική Μακεδονία. Μεταξύ αυτών θα επιλεγεί και η αντιπροσωπευτικότερη ως σήμα της εταιρείας για την προστασία του Αλιάκμονα.

Επίσης για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Δυτικής Μακεδονίας θα ζητηθεί από την ίδια διεύθυνση η διενέργεια διαγωνισμού φωτογραφίας για την πραγματοποίηση σειράς εκθέσεων με θέμα τον Αλιάκμονα.

Για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση κι’ ευαισθητοποίηση μαθητών και πολιτών πρόκειται να συγκροτηθεί άμεσα ομάδα εργασίας εκπαιδευτικών και ειδικών επιστημόνων για το σχεδιασμό κατάλληλων δράσεων κι’ εργασιών.

Όπως τονίστηκε κι’ από τους εκπροσώπους των φορέων που είναι από τους ιδρυτές της οργάνωσης κ. Μαυρίδη Δημοσθένη, κ. Παναγιωτόπουλο Νίκο, κ. Τσιμνιόπουλο Στέργιο και κ. Διανέλλο Απόστολο, αυτό που διακρίνει την συλλογική αυτή προσπάθεια είναι το αποτέλεσμα στην πράξη και όχι μελέτες, ευχολόγια και θεωρίες.

Περίτρανη απόδειξη του πνεύματος αυτού είναι και η ταυτόχρονη με την συνέντευξη συμβολική πράξη καθαρισμού από σκουπίδια, συγκεκριμένων περιοχών σε εννέα σημεία στη λεκάνη του Αλιάκμονα στη Δυτική Μακεδονία ( σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα ) με στόχο τη σταδιακή απορρύπανση της λεκάνης από τα σκουπίδια.

ΟΜΑΔΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Γρεβενών

Τσιμνιόπουλος Στέργιος

Γέφυρα Βενέτικου - Ελευθεροχωρίου

Νεάπολης

Μακρής Χρήστος

Κόμβος Νεάπολης

΄Ανω Κώμης

Παπαϊωάννου Ζήνων

Ρέμα Αγίας Παρασκευής ΄Ανω Κώμης

Αιανής

Μάστορα Αθανασία

Δρόμο Αιανής - Ρυμνίου

Ακριτών

Πουρσανίδου Καλλιόπη

Δήμου Ακριτών

Τσοτυλίου

Καραμητόπουλος Χρήστος

Ρέματα περιοχής Δήμου Τσοτυλίου

Μικροκάστρου

Παπαϊωάννου Χρήστος

Κότσια

Δημοτικό Σχολείο Ακριτών

Καραγιαννίδης Νικόλαος

Παραπόταμος Διποταμίας

ΚΑΠΗ Δήμου Ακριτών

Κιλιτσίδης Κων/νος

Παραπόταμος Χιονάτου

 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310