kas_top_logo
 
 
Θεσμικό πλαίσιο της έρευνας και τεχνολογίας
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Σ’ εξέλιξη βρίσκεται κι’ αυτή την εβδομάδα στη βουλή η συζήτηση του Σχεδίου Νόμου των Υπουργείων Ανάπτυξης και Παιδείας, σχετικά με το «θεσμικό πλαίσιο της έρευνας και τεχνολογίας».

 

Κεντρική φιλοσοφία του Νομοσχεδίου, του οποίου εισηγητής από πλευράς της Κυβέρνησης είναι ο βουλευτής του Νομού Γιώργος Κασαπίδης, είναι η συγκρότηση οριζόντιων οργάνων διοίκησης της έρευνας αλλά και η θέσπιση κριτηρίων για την ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στην πατρίδα μας.

Κυρίαρχοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

Α. από την ενίσχυση της έρευνας να παραχθεί καινοτομία, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην κοινωνία της γνώσης

Β. να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική οικονομία της γνώσης παγκοσμίως, με τη δημιουργία ευκαιριών για έρευνα αιχμής

Γ. η βελτίωση της θέσης της χώρας μας στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των οικονομικών ενισχύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την έρευνα και τεχνολογία, καθώς η οικονομική δαπάνη αναγνωρίζεται ως βασική προϋπόθεση για το στρατηγικό σχεδιασμό της έρευνας.

Έτσι βασικός στόχος της Ελλαδας είναι να διαθέσει το 1,5% του Α.Ε.Π. για έρευνα και τεχνολογία μέχρι το 2013, έναντι του 0,6% του Α.Ε.Π. που είναι σήμερα.

Αυτό θα δώσει νέα ώθηση στη χώρα προς τα εμπρός, δεδομένου ότι η έρευνα οδηγεί σε νέα γνώση, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της καινοτομίας και συνεπώς στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Κασαπίδης, το σημαντικότερο του Νομοσχεδίου δεν είναι η αύξηση της οικονομικής δαπάνης για την έρευνα αλλά η καλλιέργεια και προαγωγή της κουλτούρας της έρευνας και καινοτομίας.

Δυστυχώς όπως επεσήμανε ο βουλευτής του Νομού, η χώρα μας σήμερα αναπαράγει κατά κύριο λόγο γνώση, εξαιτίας της υποβαθμισμένης έρευνας που γίνεται χωρίς οργάνωση, αξιολόγηση κι’ έλεγχο των αποτελεσμάτων.

Πολλοί πανεπιστημιακοί κι’ ερευνητές, έχουν επιδοθεί σε σκληρό ανταγωνισμό για το κυνήγι προγραμμάτων προς ανεύρεση πόρων, θέτοντας σε δεύτερη προτεραιότητα την παραγωγή ερευνητικού έργου.

Βασικός στόχος του Νομοσχεδίου είναι η καλλιέργεια κι’ εμπέδωση της αυθεντικής κουλτούρας και νοοτροπίας στους ανθρώπους της έρευνας στην πατρίδα μας, που απαιτεί άμιλλα, ειλικρινή συνεργασία κι’ αφοσίωση στο περιεχόμενο της έρευνας, χάριν της επιστημονικής προόδου και προς όφελος της κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της εισηγήσεώς του στην ολομέλεια της βουλής, ο κ. Κασαπίδης, παρόντος του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Σταύρου Καλαφάτη και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας κ. Τσουκαλά, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση που αφορά τη στήριξη της έρευνας στο Νομό Κοζάνης.

Όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης η πολιτεία οφείλει να συνεχίσει την υποστήριξη της έρευνας στο νομό Κοζάνης ώστε να μετεξελιχθεί ο πόλος καινοτομίας της Δυτ. Μακεδονίας μέσα από τη λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη του Κέντρου Ενεργειακών Εξελίξεων, σ’ έναν πόλο καινοτομίας ενέργειας, μ’ έδρα την Πτολεμαϊδα, ο οποίος θ’ αποτελεί τη δομή μέσ’ από την οποία θ’ αναπτυχθούν και θα λειτουργήσουν ενέργειες και δράσεις ενίσχυσης και αξιοποίησης της έρευνας και καινοτομίας σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος.

Βασικοί άξονας του πόλου καινοτομίας και ενέργειας που πρότεινε ο κ. Κασαπίδης που συμπληρώνουν τις υπάρχουσες δράσεις της έρευνας γύρω από την ενέργεια στο Νομό, είναι:

Α) η ανάπτυξη βιομηχανικής έρευνας.

Β) η ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Βιβλιοθήκης Ενέργειας

Η καινοτομία που θα προκύψει από την έρευνα πάνω σε θέματα ενέργειας και βιομηχανίας, να συνδέεται με τις επιχειρήσεις που θα έχουν την έδρα τους στο Ν. Κοζάνης ή τη Δυτ. Μακεδονία, ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα στους τομείς αυτούς και κατ’ επέκταση η ανταγωνιστικότητά τους καθώς και η απασχόληση στην περιοχή.

 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310