kas_top_logo
 
 
Την κατοχύρωση του Τοπικού Οίνου Κοζάνης διεκδικούν οι αμπελουργού-οινοποιοί του Νομού
Την κατοχύρωση του Τοπικού Οίνου Κοζάνης διεκδικούν οι αμπελουργού-οινοποιοί του Νομού

Ομόφωνα αποφάσισαν οι αμπελουργοί-οινοποιοί του Νομού, για κατάθεση αιτήματος προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για κατοχύρωση του Τοπικού Οίνου Ν. Κοζάνης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική πρόταση του βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη, σ’ ενημερωτική δημόσια συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Κασαπίδη στο εργατικό κέντρο Κοζάνης.

Η κατοχύρωση του καθεστώτος Τοπικού Οίνου Κοζάνης, στην πράξη θα σημαίνει νόμιμη παραγωγή, εμφιάλωση και κυκλοφορία στην αγορά, επωνύμου πιστοποιημένου οίνου, από περιοχές του Νομού που μέχρι σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή. Οι περιοχές αυτές είναι το σύνολο Νομού Κοζάνης εκτός των διοικητικών ορίων των Δήμων Σιάτιστας και Βελβεντού, όπου ισχύει από χρόνια το καθεστώς του Τοπικού Οίνου.

Όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης, η επιτυχής κατάληξη της προσπάθειας αυτής θ’ αναδείξει το Νομό, ως προς την παραγωγή αμπελοοινικών προϊόντων, καθώς υπάρχουν ορισμένες περιοχές που διαθέτουν άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες και μικροπεριβάλλοντα για την παραγωγή αυτή.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης ο βουλευτής του Νομού, έκανε αναλυτική παρουσίαση των πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ), του Αμπελοοινικού Τομέα το Δεκέμβριο του 2007, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας των χωρών μελών.

Τα κύρια σημεία της νέας ΚΟΑ του Αμπελοοινικού Τομέα που επεσήμανε ο βουλευτής, έχουν να κάνουν με την απόφαση νομιμοποίησης της χρήσης ζάχαρης στην Παρασκευή κρασιού. Το αίτημα αυτό διεκδικούν εδώ και χρόνια βόρειες χώρες της Ε.Ε. και δυστυχώς παρά την έντονη αντίθεση των Υπουργών Ελλάδος-Ιταλίας-Ισπανίας-Μάλτας και Κύπρου, δεν κατέστη δυνατή η πλειοψηφία αποτροπής της αποφάσεως αυτής, μεταξύ των χωρών μελών.

Ωστόσο, αναθεωρητικές διατάξεις που δίνουν εμπορικό και οικονομικό όφελος στις χώρες του Νότου και στη χώρα μας, είναι η δυνατότητα αναγραφής της ποικιλιακής σύνθεσης και του έτους εσοδείας, στους επιτραπέζιους οίνους, γεγονός που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης, την περίοδο 2009-2014, η χώρα μας πέτυχε αύξηση των κονδυλίων που θα εισρεύσουν από την Ε.Ε. για τον Αμπελοοινικό Τομέα κατά 30% περίπου. Έτσι ενώ την περίοδο 2001-2006 εισέρευσαν 120 εκατ. €, την περίοδο 2009-2014 το ποσό αυτό θ’ ανέλθει στα 190 εκατ. €, εκ των οποίων τα 60 εκατ. €, εκτιμάται ότι θα καλύψουν χρηματοδότηση εκριζώσεων αμπελώνων.

Όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, σημαίνει και την απαρχή ενός σχεδιασμού για το μέλλον της αμπελοοινοποιϊας στο Νομό Κοζάνης. Οι προτάσεις που θα προκύψουν από την επεξεργασία των θέσεων από δύο επιτροπές που σχηματίστηκαν για το σκοπό αυτό (επιτροπή αμπελοκαλλιέργειας, επιτροπή αποσταγμάτων), θα κατατεθούν ως προτάσεις του Ν. Κοζάνης, στο πλαίσιο της χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον Αμπελοοινικό Τομέα στη χώρα.

Επίσης αποφασίστηκε και η διενέργεια δημόσιας λαϊκής συνέλευσης για τον ηλιαστό οίνο Σιάτιστας, υπό την αιγίδα της Ν/Α Κοζάνης και του Δήμου Σιάτιστας, σε συνεργασία με τους φορείς των παραγωγών. Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά από πρόταση της Ελλάδας, αναγνωρίσθηκε και ο «ηλιαστός οίνος» ως ξεχωριστή κατηγορία οίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος οι παρευρισκόμενοι αμπελουργοί-οινοποιοί συμφώνησαν με την πρόταση του κ. Κασαπίδη προς τους Μητροπολίτες του Νομού, για χρήση του ηλιαστού οίνου Σιάτιστας στη Θεία Κοινωνία στις εκκλησίες του Νομού Κοζάνης.

 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310