kas_top_logo
 
 
Έτος της ΦΕΤΑΣ το 2008
Έτος της ΦΕΤΑΣ το 2008

Σημαντικά και αναγκαία χαρακτήρισε ο βουλευτής κ. Γιώργος Κασαπίδης τα μέτρα και τις αποφάσεις που έλαβε η κυβερνητική επιτροπή κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων μας.

Σημαντικότερο όλων που δηλώνει και το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι η ανακήρυξη του 2008 ως έτους της ΦΕΤΑΣ.

Κίνηση απαραίτητη και επιτακτική, η οποία όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή και προώθηση της ΦΕΤΑΣ στο εξωτερικό.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη την αύξηση της ζήτησης του αιγοπρόβειου γάλακτος , κατ’ επέκταση και της τιμής του. Το γεγονός αυτό λογικά αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω μεγέθυνση του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας μας και να δημιουργήσει περισσότερο πλούτο και θέσεις εργασίας στην ελληνική ύπαιθρο.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι την πρόταση για ανακήρυξη του 2007 ως Έτους της ΦΕΤΑΣ είχε καταθέσει με δύο σχετικές ερωτήσεις ο βουλευτής του Νομού από τον Φεβρουάριο του 2006 στη βουλή προς τον Πρωθυπουργό και τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κι άλλα 4 συναρμόδια Υπουργεία.

Όπως φαίνεται και στο σώμα της ερώτησης ( από τις 14-2-2006) που ακολουθεί, η ΦΕΤΑ σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη μετά την κατοχύρωσή της αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της κτηνοτροφίας μας.

Άλλα εξίσου σημαντικά μέτρα βραχυπρόθεσμου οφέλους για την κτηνοτροφία μας είναι:

α.- η προπληρωμή σε 90.000 δικαιούχους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της εξισωτικής αποζημίωσης του 2007 με συνολικό ποσό 155 εκατομμύρια ευρώ, δέκα (10) μήνες νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο πληρωμής, προκειμένου να διευκολυνθούν στην κάλυψη της δαπάνης αγοράς ζωοτροφών και εξόδων λειτουργίας των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων.

β.- η χορήγηση άτοκου δανείου σε κτηνοτρόφους, με περίοδο αποπληρωμής τα πέντε (5) χρόνια. Η δανειοδότηση υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ και οι κτηνοτρόφοι θα υποχρεούνται να εξοφλήσουν το βασικό κεφάλαιο ενώ οι αναλογούντες τόκοι θα καταβληθούν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Παρακάτω ακολουθεί συννημένο το σώμα της ερώτησης του κ. Κασαπίδη στις 14/2/2006 με θέμα «Καθιέρωση του 2007 ως έτους της ΦΕΤΑΣ»

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

Των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας:

  1. Γεώργιου Κασαπίδη, Βουλευτή νομού Κοζάνης

  2. Χριστιάνας Καλογήρου, Βουλευτού νομού Λέσβου

Προς:

1. τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Κων/νο Καραμανλή

2. τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Μπασιάκο

3. τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Πέτρο Μολυβιάτη

4. τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη

5. τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Δημήτριο Σιούφα

6. τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Καθιέρωση του 2007 ως έτους της ΦΕΤΑΣ

Μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε τη χώρα μας και κατοχύρωσε οριστικά τη ΦΕΤΑ ως ελληνικό Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) προϊόν, πολύ πιο ευοίωνο και πιο αισιόδοξο προδιαγράφεται το μέλλον της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις 15 – 10 – 2007, οι χώρες Δανία, Γερμανία και Γαλλία που παράγουν περί τους 79.000 ton λευκού τυριού, κυρίως από αγελαδινό γάλα, δεν θα μπορούν να το διοχετεύουν στην αγορά της Ε.Ε. ως ΦΕΤΑ όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Ως ΦΕΤΑ, μετά την προαναφερθείσα ημερομηνία, θα επιτρέπετε να κυκλοφορεί και θα αναγνωρίζεται μόνο το τυρί που παράγεται στην Ελλάδα, από αιγοπρόβειο γάλα σε προκαθορισμένες αναλογίες και από εγχώριες φυλές ζώων που εκτρέφονται με παραδοσιακό τρόπο στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Ν. Λέσβου.

Έτσι δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον στην αγορά της ΦΕΤΑΣ, με μειωμένο ανταγωνισμό για ποσότητα 80.000 ton περίπου λευκού τυριού, που μπορεί να υποκατασταθεί, με κατάλληλους χειρισμούς από Ελληνικής πλευράς, από την αποκλειστικά πλέον Ελληνική ΦΕΤΑ.

Επειδή στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία σήμερα απασχολούνται 120.000 περίπου οικογένειες κτηνοτρόφων

Επειδή η ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι ο βασικότερος καταναλωτής προϊόντων της ελληνικής γεωργίας ως ζωοτροφές

Επειδή στη χώρα μας παράγονται σήμερα 1.100.000 ton αιγοπρόβειου γάλακτος και επεξεργάζονται στα 300 από τα 600 περίπου τυροκομεία της χώρας που έχουν τη σχετική άδεια νόμιμης παραγωγής ΦΕΤΑΣ

Επειδή η ΦΕΤΑ είναι βασικό πολιτισμικό στοιχείο της Ελληνικής υπαίθρου

Επειδή οι 110.000 ton παραγόμενης ΦΕΤΑΣ, καθιστούν το ελληνικό αυτό προϊόν το πρώτο σε ποσότητα παραγωγής Π.Ο.Π. προϊόν σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Επειδή οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είναι το κύριο στήριγμα των οικισμών της Ελληνικής υπαίθρου με τη μόνιμη εν διασπορά και σταθερή παρουσία με τις οικογένειές τους (365 ημέρες το χρόνο) στα χωριά της χώρας

Επειδή ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σχετικό νομοσχέδιο, το καλοκαίρι του 2005 ψήφισε σειρά ευνοϊκών διατάξεων για την κτηνοτροφία, που όμως μπορούν να συμπληρωθούν και με άλλες διατάξεις, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της κτηνοτροφίας και της παραγωγής και εμπορίας ζωοκομικών προϊόντων

Επειδή μετά την οριστική κατοχύρωση της ΦΕΤΑΣ ως ελληνικού Π.Ο.Π. προϊόντος, διαμορφώνονται ευνοϊκότατες συνθήκες εμπορίας του προϊόντος στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή με κατάλληλες ενέργειες μπορεί να επιτευχθεί σοβαρή και μόνιμη, διαρκώς αυξανόμενη για την επόμενη 10ετία, μεγέθυνση του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας μας, με σημαντική προσφορά στο Α.Ε.Π. αλλά και στην απασχόληση με τη δημιουργία μέχρι και 50.000 νέων θέσεων μόνιμης εργασίας, διάσπαρτες στην ελληνική περιφέρεια.

 

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1ον Προτίθεται η Κυβέρνηση να καθιερώσει το 2007 ως έτος της ΦΕΤΑΣ, με ανάλογες δράσεις προβολής και προώθησης του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, που επείγουν άμεσα;

2ον Προτίθεται το Υπουργείο να χαράξει μακρόχρονη Εθνική Στρατηγική για τη ΦΕΤΑ σε περιφερειακό επίπεδο, με τη λήψη μέτρων κι’ αποφάσεων που θα υποστηρίζουν ολοκληρωμένα κι’ αποτελεσματικά όλους τους εμπλεκόμενους (γεωργοκτηνοτρόφους, τυροκόμους, εμπόρους) σε όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος; (βοσκότοποι, ζωικός πληθυσμός, παραγωγή γάλακτος, τυροκόμιση, εμπορία, διαφήμιση)

3ον Προτίθεται το Υπουργείο να ενσωματώσει τη ΦΕΤΑ στην τουριστική προβολή και την οικονομική διπλωματία της χώρας, ως προϊόν με μοναδική οικονομική, τουριστική και πολιτισμική αξία για την Ελλάδα;


 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310