kas_top_logo
 
 
Ποιοτική υποβάθμιση σιτηρών και ροδάκινων στο N. Κοζάνης από τις έντονες βροχοπτώσεις

Γ. Κασαπίδης: Ποιοτική υποβάθμιση σιτηρών και ροδάκινων στο Ν. Κοζάνης από τις έντονες βροχοπτώσεις

Τα προβλήματα που προκάλεσαν σε γεωργικά προϊόντα και καλλιέργειες στο Ν. Κοζάνης οι έντονες βροχοπτώσεις των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου επισήμανε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη ο βουλευτής του Νομού Γιώργος Κασαπίδης.

Βασιζόμενος στην έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης προς τους αγρότες της χώρας σε ανάλογες περιπτώσεις, ο κ. Κασαπίδης τεκμηριώνει με τις ερωτήσεις του την αναγκαιότητα αρωγής του Υπουργείου προς τους πληγέντες του Ν. Κοζάνης στην ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

Ακολουθούν οι δύο ερωτήσεις που κατέθεσε ο κ. Κασαπίδης προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΟ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Σοβαρά προβλήματα σε γεωργικά προϊόντα του Ν. Κοζάνης προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά την περίοδο της συγκομιδής τους, από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2009.

Πιο συγκεκριμένα, στις καλλιέργειες των σιτηρών (σίτος μαλακός, σκληρός και κριθάρι) οι βροχές προκάλεσαν ποιοτική υποβάθμιση λόγω αλλοίωσης ποιοτικών δεικτών, όπως μείωση του ειδικού βάρους και αύξηση των αλευρωδών.

Συνέπεια της αλλοίωσης αυτής δεν είναι μόνον η ελάττωση του βάρους των κόκκων των σιτηρών -άρα και των στρεμματικών αποδόσεων, αλλά και η μείωση της βιολογικής τους αξίας που τα καθιστά ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Αποτέλεσμα των φαινομένων αυτών είναι η σημαντική μείωση της εμπορικής αξίας των σιτηρών του Νομού, η οποία συνεπάγεται και αντίστοιχη μείωση του εισοδήματος των γεωργών.

Επειδή η ζημιά των παραγωγών προκλήθηκε από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Επειδή οι καλλιέργειες των σιτηρών είναι οι πιο διαδεδομένες στο Ν. Κοζάνης.

Επειδή η ποιότητα των σκληρών και μαλακών σιτηρών του Νομού υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι από τις καλύτερες στη χώρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιές είναι οι δυνατότητες και οι προθέσεις του Υπουργείου να στηρίξει οικονομικά στη δύσκολη αυτή στιγμή τους σιτοπαραγωγούς του Ν. Κοζάνης, οι οποίοι έχουν υποστεί πραγματική ζημιά στην παραγωγή τους που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ;

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΣΤΟ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Σοβαρά προβλήματα σε γεωργικά προϊόντα του Ν. Κοζάνης προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά την περίοδο της συγκομιδής τους, από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2009.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο αυτή παρατηρήθηκε έξαρση μυκητολογικών προσβολών σε καλλιέργειες ροδακινιάς στην περιοχή Βελβεντού – Πλατανορέματος – Σερβίων του Ν. Κοζάνης.

Οι έντονες βροχοπτώσεις λίγο πριν και κατά τη διάρκεια συγκομιδής μεσοπρώιμων ποικιλιών ευνόησαν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών (μονίλλια), κυρίως σε ποικιλίες νεκταρινιών που τελικά σαπίζουν είτε πάνω στα δένδρα, είτε στα τελάρα κατά τη μεταφορά τους, ή στα σημεία πώλησης.

Παρά την επιμελημένη φυτοπροστασία που εφαρμόζουν οι καλλιεργητές, οι οποίοι είναι οργανωμένοι σε δύο συνεταιρισμούς και είναι ενταγμένοι στο πρότυπο ποιοτικής παραγωγής agro, οι προσβολές αυτές δεν ήταν δυνατό ν’ αντιμετωπισθούν λόγω των καθημερινών βροχοπτώσεων διαρκείας, αλλά και των περιορισμών κι’ απαγορεύσεων εφαρμογής δραστικών φαρμάκων στις καλλιέργειες, ιδίως κατά την περίοδο συγκομιδής.

Συνέπεια των προσβολών αυτών είναι η απώλεια σχεδόν του συνόλου της παραγωγής των ευαίσθητων προσβεβλημένων ποικιλιών νεκταρινιάς -Big Top, Coltezi, Abra κ.α., με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών και των εσόδων των υγιέστατων συνεταιριστικών τους οργανώσεων, ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ.

Επειδή, στο Δ. Βελβεντού, το ήμισυ της παραγωγής ροδάκινων κατεστράφη ολοσχερώς από τη χαλαζόπτωση του Ιουνίου.

Επειδή, τα τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές των ροδάκινων του Ν. Κοζάνης στην αγορά της Ρωσίας σημειώνουν αυξητικές τάσεις, μετά και από τη θεαματική βελτίωση των σχέσεών μας μ’ ενέργειες του Πρωθυπουργού μας.

Επειδή, για τον ίδιο λόγο, η καλλιέργεια της ροδακινιάς τα τελευταία τρία χρόνια στο Ν. Κοζάνης παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική.

Επειδή γίνεται συστηματική προσπάθεια από τους Συνεταιρισμούς του Βελβεντού για την παραγωγή φρούτων άριστης ποιότητας, με λελογισμένη χρήση ήπιων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων με στόχο την προστασία της υγείας των παραγωγών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Επειδή σε δύσκολες στιγμές του αγροτικού κόσμου η κυβέρνηση έχει επιδείξει εμπράκτως τη στήριξή της –πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ το 2008.

Επειδή η αναμενόμενη συγκομιδή φρούτων από τις πληγείσες περιοχές του Δ. Βελβεντού και του Δ. Σερβίων προβλέπεται να πλησιάσει το ήμισυ της περσινής σοδειάς, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο εισόδημα των γεωργών, αλλά και στα έσοδα των Συνεταιρισμών, οι οποίοι ανησυχούν ότι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιές είναι οι δυνατότητες και οι προθέσεις του Υπουργείου να στηρίξει οικονομικά στη δύσκολη αυτή στιγμή τους ροδακινοπαραγωγούς του Ν. Κοζάνης, οι οποίοι έχουν υποστεί πραγματική ζημιά στην παραγωγή τους που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ;

  2. Ποιές είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για τη στήριξη των υγιέστατων συνεταιριστικών οργανώσεων του Βελβεντού, ώστε ν’ ανταπεξέλθουν λειτουργικά σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για την παραγωγή στην περιοχή και την αγροτική κοινωνία της μικρής αυτής κωμόπολης του Ν. Κοζάνης;

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2009

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310