kas_top_logo
 
 
ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ…

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ…

Η φράση αυτή είναι και ο τίτλος του ομώνυμου βιβλίου του Α΄ αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γεωργίου Σούρλα, στον αγώνα που κατέβαλε για την περισυλλογή κι’ ενταφιασμό των οστών των άταφων πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών στο Αλβανικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Ελληνο- ιταλικού πολέμου το 1940-41.

Ο αγώνας αυτός καθώς και όλων των Ελλήνων που συνέδραμαν στην προσπάθεια αυτή της Ελληνικής Πολιτείας, δικαιώνεται έστω και καθυστερημένα, μετά την κύρωση από την Ελληνική Βουλή της ¨συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργικού συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, σχετικά με την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940-41 και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους¨.

Η κύρωση της συμφωνίας ψηφίστηκε ομόφωνα απ’ όλα τα κόμματα της βουλής, ενώ εισηγητής του Κυβερνώντος κόμματος στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας κι Εξωτερικών υποθέσεων ήταν ο βουλευτής του Νομού Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος εκτελεί και χρέη αντιπροέδρου της εν λόγω επιτροπής για τη δεύτερη θερινή περίοδο των συνεδριάσεων της Βουλής.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κασαπίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη κύρωση της συμφωνίας, τονίζοντας το τεράστιο ηθικό χρέος όλων μας , που είναι και συστατικό στοιχείο της φυλής μας, ν’ αποδίδονται οι δέουσες τιμές στους νεκρούς, ιδίως στους υπέρ πίστεως και πατρίδας πεσόντες.

Παράλληλα ο βουλευτής του νομού επεσήμανε ότι με τη συμφωνία αυτή ουσιαστικά θα νομιμοποιηθούν δύο από τα στρατιωτικά νεκροταφεία που λειτουργούν ήδη στη Β. Ήπειρο.

Οι εργασίες που θα ξεκινήσουν ευθύς αμέσως την ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων μεταξύ των δύο πλευρών ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες νομοθετικής κύρωσης σύμφωνα με την εσωτερική τους νομοθεσία, αφορούν στον εντοπισμό, περισυλλογή, προσδιορισμό της ταυτότητας κι’ ενταφιασμό 7.976 νεκρών στρατιωτικών που έπεσαν στις επιχειρήσεις του 1940-41 εναντίων των Ιταλών στο μέτωπο της Β. Ηπείρου και σύμφωνα με τη διεύθυνση ιστορίας του Ε.Σ. έμμειναν θαμμένοι σε οργανωμένα νεκροταφεία, σε μεμονωμένους τάφους ή και άταφοι.

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου έως και τις 28 Απριλίου 1941, οι απώλειες του Ε.Σ. στο Βορειοηπειρωτικό μέτωπο έφτασαν τους 13.936 αξιωματικούς και οπλίτες, εκ των οποίων οι 5.960 περισυλλέγησαν και ενταφιάστηκαν σε νεκροταφεία εντός του Ελληνικού εδάφους.

Παρακάτω ακολουθεί η ομιλία του κ. Κασαπίδη κατά τη συζήτηση της κύρωσης της συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητούμε σήμερα την κύρωση συμφωνίας … ενταφιασμό τους.

Πρόκειται για ιστορικής σημασίας στιγμή και πράξη της επίσημης Ελληνικής Πολιτείας. 68 χρόνια μετά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο, μετουσιώνεται σε πράξη η προσπάθεια της χώρας μας για αποκατάσταση της ηθικής τάξης και της ιστορικής μνήμης των 12,000 περίπου πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών κατά τη διάρκεια του ένδοξου «Έπους του ‘40» που σηματοδοτεί και την πρώτη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων (μάχη Κορυτσάς-Μοράβα) κατά των δυνάμεων του άξονα στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συμφωνία αυτή δεν είναι παρά μόνον η αρχή της υποχρέωσης της πατρίδας μας ηθικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου, που αφορά την έρευνα, περισυλλογή των νεκρών Ελλήνων στρατιωτικών που τα οστά τους στοιχειώνουν 68 χρόνια τώρα τα βουνά της Αλβανίας και της Βορείου Ηπείρου.

Οι πρώτες προσπάθειες για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας χρονολογούνται από το 1997-98, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω της αρνητικής στάσης του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Παρ’ όλα αυτά, το Μάρτιο του 1998, με χρηματοδότηση του ΓΕΕΘΑ, ιδρύθηκε ο Αλβανικός σύλλογος «ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ», με σκοπό την ανεύρεση τάφων και οστών των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου.

Το Νοέμβριο του 1998, μετά από άτυπη προφορική συμφωνία των δύο υπουργών άμυνας, άρχισε η εκταφή των οστών των πεσόντων και η μεταφορά τους σε στρατιωτικά νεκροταφεία και εκκλησίες.

Την παρούσα περίοδο η Αρχιεπισκοπή κατασκευάζει τα νεκροταφεία ΚΟΡΥΤΣΑΣ και ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ σε χώρους που έχει παραχωρήσει για το σκοπό αυτό ενώ στις 28.10.99 εγκαινιάζεται μ’ επίσημη τελετή το στρατιωτικό νεκροταφείο στο χωριό Βουλιαράτες (το οποίο λειτουργεί από το 1992).

Το 2005, μετά από απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διατέθηκαν οι απαραίτητες πιστώσεις ύψους €800,000 από το ΓΕΕΘΑ για την απρόσκοπτη και ταχεία κατασκευή των κοιμητηρίων ΚΟΡΥΤΣΑΣ και ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ.

Το Φεβρουάριο του 2005, το Υπουργείο Εξωτερικών έθεσε το θέμα της υπογραφής συμφωνίας κατασκευής κοιμητηρίων στον τότε Πρωθυπουργό της Αλβανίας Fatos Nano, ο οποίος συμφώνησε, οπότε και ξεκίνησε η εν εξελίξει προσπάθεια υπογραφής σχετικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Αλβανικό Υπ. Άμυνας αντιπρότεινε μία σειρά τροποποιήσεων, τις οποίες στις σχετικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του κειμένου Συμφωνίας κοινής αποδοχής που πραγματοποιήθηκαν στα Τίρανα στις 12 και 13 Απριλίου 2006 από επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα Υ.ΕΘ.Α. και ΥΠ.ΕΞ. των δύο πλευρών, η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε δεκτές όλες τις προταθείσες από Αλβανικής πλευράς τροποποιήσεις, εμμένοντας μόνο στον αριθμό των κοιμητηρίων (τρία), αφού πρόκειται για άνω των 12,000 πεσόντων και την κατασκευή τους σε χώρους που θα διέθετε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Οι ανακόλουθες αντιρρήσεις της Αλβανικής πλευράς αφορούν στην κατασκευή δύο μόνον κοιμητηρίων (ενός παλαιού και ενός νέου) αντί των τριών και στη διάθεση των χώρων κατασκευής τους όχι από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας (όπως επίμονα μέχρι τούδε απαιτούσε και η ίδια η αλβανική πλευρά) αλλά από το αλβανικό κράτος σε περιοχές που θα απαλλοτρίωνε.

Η υπαναχώρηση αυτή της αλβανικής πλευράς (αλβανικής κυβέρνησης) που συνέβη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της προγραμματιζόμενης τότε επίσκεψης του ΥΕΘΑ στα Τίρανα (8-10 Μαΐου 2006).

Κατόπιν αυτών και τη μεσολάβηση γεγονότων που περιέπλεξαν περισσότερο την κατάσταση το Φεβρουάριο του 2009 στα Τίρανα, οι δύο πλευρές κατέληξαν στην προσφάτως υπογραφείσα συμφωνία συνεργασίας στην οποία:

  1. Προβλέπεται η κατασκευή 2 κοιμητηρίων στις περιοχές ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ και ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ

  2. Αποκλείεται οποιαδήποτε συμμετοχή της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας στην Αλβανία

  3. Προβλέπεται η εκτέλεση της όλης εργασίας (έρευνα – εντοπισμός – εκταφή – προσδιορισμός ταυτότητας – ενταφιασμός) από κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Σκοπός της παρούσας συμφωνίας όπως αναφέρεται είναι να καθορίσει τις διαδικασίες σχετικές με την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας (και τον ενταφιασμό) των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου του 1940-41 και την κατασκευή κοιμητηρίου στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους, με βάση την αρχή της φιλίας, της συνεργασίας, της ασφάλειας και τωνσχέσεων καλής γειτονίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ζητώ την υπερψήφιση της παρούσης συμφωνίας καθώς

μία τέτοια πράξη με τεράστια ηθική και ανθρωπιστική διάσταση εκτιμάται ότι θα έχει πολύ θετική απήχηση στην κοινή γνώμη της Ελλάδας, φρονούμε και της Αλβανίας, καθόσον θα βοηθήσει στην απόδοση της δέουσας τιμής δια του ευπρεπούς ενταφιασμού των νεκρών σε χώρους αιώνιας μνήμης, που αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού του έθνους μας, ενώ θα λύσει οριστικά ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό επί 68 χρόνια μετά τη λήξη του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου.

 

 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310