kas_top_logo
 
 
Δελτίο τύπου: Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για τα προβλήματα που προκαλούνται στους Έλληνες αγρότες από τη μέχρι σήμερα σύνταξη των δασικών χαρτών.
   Την παρέμβαση του υπουργού για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν έντονη αναστάτωση στους Έλληνες αγρότες και προκαλούνται από τη μέχρι σήμερα σύνταξη των δασικών χαρτών, ζητά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης.
   Παρά τις σχετικές έγκαιρες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και επισημάνσεις, πολλά ήταν τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν κατά την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν αγροτεμάχια εντός δασικών εκτάσεων και αποκλείστηκαν από τις ενισχύσεις εξαιτίας του ότι δεν ολοκληρώθηκε η σύνταξη των δασικών χαρτών. Ακόμα και σε περιοχές με μερικώς κυρωμένους χάρτες υπήρξαν περιπτώσεις όπου δεν ελήφθησαν υπόψη ενστάσεις και αντιρρήσεις των ενδιαφερομένων.
  Πολλές και δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των παραγωγών που βλέπουν τις επιδοτήσεις τους κουτσουρεμένες και τα επενδυτικά τους προγράμματα να τινάζονται στον αέρα σε μια κρίσιμη περίοδο.
  Για τους λόγους αυτούς με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης ο κ. Κασαπίδης φέρνει το ζήτημα προς συζήτηση στη Βουλή, επιδιώκοντας την όσο το δυνατό πιο άμεση επίλυσή του.

   Ακολουθεί το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ


   ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη

  Θέμα:Προβλήματα και διαμαρτυρίες κατά την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του έτους 2018

  Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν κατά την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του έτους 2018. Πλήθος παραγωγών εισέπραξαν αρκετά λιγότερα από τα αναμενόμενα χρήματα. Τα πιο πολλά ζητήματα  σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες και τη μη οριστική σύνταξή τους.Έτσι, εκτάσεις αγροτικής και κτηνοτροφικής χρήσης χαρακτηρίστηκαν αγροτεμάχια εντός των δασικών εκτάσεων και αποκλείστηκαν από τις ενισχύσεις. Σε πολλές περιοχές στην επικράτεια ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ενσωμάτωσε τους μερικώς κυρωμένους δασικούς χάρτες. Όμως και εδώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν ελήφθησαν υπόψη ενστάσεις και αντιρρήσεις των ενδιαφερομένων.
  Διαφαίνονταν εδώ και καιρό ότι θα προκύψει αυτό το ζήτημα και σας είχε επισημανθεί. Οι διαδοχικές παρατάσεις που δόθηκαν στην υποβολή αντιρρήσεων για τους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες επιβεβαίωσαν αυτό τον ισχυρισμό. Παράλληλα υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος να χαθούν κοινοτικές επιδοτήσεις συνέπεια αυτής της κατάστασης. Τελικά εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν επιλύθηκε αποτελεσματικά και οριστικά.
  Επειδή η σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική διευθέτηση της χρήσης εκτάσεων γης ως γεωργικής και κτηνοτροφικής,
  Επειδή η βασική ενίσχυση είναι καθοριστικής σημασίας για τη ρευστότητα των αγροτικών επιχειρήσεων, τη λειτουργία τους και την πληρωμή των προμηθευτών, ενώ  εκκρεμούν και άλλες πληρωμές μέτρων του Π.Α.Α. στις οποίες θα παρουσιαστούν οι ίδιες δυσκολίες,
  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην οριστική σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών;Για ποιο λόγο και παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις δεν λήφθηκε μέριμνα για το πρόβλημα που ήταν σίγουρο ότι θα ανακύψει;
  2. Τι προτίθεστε να πράξετε άμεσα για την επίλυση του ζητήματος και τη διασφάλιση των ζωτικής σημασίας ενισχύσεων των παραγωγών;Πώς σκοπεύετε να χειριστείτε αντίστοιχες δυσκολίες στις πληρωμές υπολοίπων μέτρων του Π.Α.Α.;

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310