kas_top_logo
 
 
Δελτίο τύπου: Λειτουργία κέντρου εξωτικών νοσημάτων
  Να τεθεί σε λειτουργία του Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα ζητούν με ερώτησή τους βουλευτές της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κασαπίδης για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η έξαρση των ζωονόσων που πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.
  Με δεδομένο ότι για το σκοπό αυτό δύναται να αντληθούν κεφάλαια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η εθνική δαπάνη θα αφορά μόνο στο προσωπικό, είναι προφανές ότι τα ανταποδοτικά οφέλη από τη λειτουργία του κέντρου είναι πολλαπλά.

  Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

                   ΕΡΩΤΗΣΗ

  ΠΡΟΣ:
  κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 
  κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

  ΘΕΜΑ: Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων Ν. Ορεστιάδας 

  Το 2008 δημιουργήθηκε το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στην Ν. Ορεστιάδα στο πλαίσιο  του προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας ΙΝΤΕRREG III PHARE CBC Ελλάδα-Βουλγαρία 2000-2006, Μέτρο 3.1 βελτίωση της ποιότητας ζωής, με  χρηματοδότηση 75% από το Ε.Τ.Π.Α. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και με πρωτοβουλία της τότε Νομαρχίας Έβρου.
  Θα απασχολούνταν με ποικιλία θεμάτων που αφορούν την κτηνοτροφία, την ασφάλεια και την υγιεινή όπως μελέτη και πρόληψη μετάδοσης εξωτικών νοσημάτων στο ζωικό κεφάλαιο, καταγραφή και εξόντωση αιματοφάγων εντόμων (π.χ. κουνούπια) που μεταδίδουν ασθένειες, παροχή βοήθειας στους κτηνιάτρους με πληροφορίες και εργαστηριακούς ελέγχους, ενημέρωση κτηνοτρόφων και συνεργασία με τις γείτονες χώρες προς ανταλλαγή πληροφοριών.
  Το οργανόγραμμά του περιλάμβανε τη λειτουργία του ως Μικροβιολογικό-Ιολογικό εργαστήριο με δύο οργανικές μονάδες γραφείου, το γραφείο Έρευνας και Μελέτης και το γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Ενημέρωσης, ενώ ο εργαστηριακός του εξοπλισμός και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις είναι μέχρι και σήμερα διαθέσιμα και άρτια.
  Δυστυχώς, ποτέ δεν λειτούργησε ουσιαστικά, αφού δεν προσελήφθη το προβλεπόμενο προσωπικό. Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις αξιοποιήθηκαν με την στέγαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της τότε Νομαρχίας και σήμερα του διοικητικού  κέντρου της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., αλλά ο εξοπλισμός και η οργανωτική του δομή παραμείνανε ανεκμετάλλευτες.
  Με νωπή την εμπειρία, μετά από σχετική αξιολόγηση, αποκλεισμού της χώρας  από κοινοτικούς πόρους συνέπεια της αποτυχίας να εφαρμόσει επιτυχώς ευρωπαϊκά προγράμματα (πρόγραμμα καταπολέμησης μελιταίου πυρετού σε αιγοπρόβατα), οιαδήποτε περαιτέρω παράλειψη και ολιγωρία είναι ανεπίτρεπτη και ιδιαιτέρως επιζήμια δεδομένων και των δημοσιονομικών συνθηκών της χώρας.
  Δεδομένου ότι:
  •   Υπάρχει έξαρση εδώ και ορισμένα χρόνια των ζωονόσων που πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο του Έβρου και της Θράκης, με κίνδυνο εξάπλωσης σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
  •   Η Περιφέρεια θα μπορούσε να κάνει χρήση του εξοπλισμού και των δομών του συγκεκριμένου ανενεργού κέντρου.
  •   Η δαπάνη θα αφορά μόνο προσωπικό, με πολλαπλά όμως ανταποδοτικά οφέλη με την πρόληψη των ζωονόσων (επιβράδυνση οικονομίας, αποζημιώσεις κλπ.).
  Ερωτάσθε τα παρακάτω:
  1. Μελετάτε το ενδεχόμενο να λειτουργήσει επιτέλους το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων με ευθύνη της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και προσωπικό το οποίο θα διατεθεί για αυτόν τον σκοπό;
  2. Σκοπεύετε να ερευνήσετε την χρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
  3. Τι άλλα μέτρα προτίθεστε να πάρετε για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και της Θράκης;
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310