kas_top_logo
 
 
Δελτίο τύπου: Κατάθεση ερώτησης για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν

  Την άμεση συμμόρφωση της χώρας στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων και την αρτιότερη δημιουργία και λειτουργία κέντρων υποδοχής, ζητούν με ερώτησή τους βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Κασαπίδης, ώστε να μην κινδυνεύσει η χώρα μας με έξοδο από τη Σένγκεν.
  Οι βουλευτές τονίζουν ότι η δημιουργία κέντρων υποδοχής και ο ουσιαστικότερος έλεγχος αποτελούν στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κράτους έναντι των πολιτών του, αλλά και των ίδιων των μεταναστών πέραν της ενωσιακής υποχρέωσης.

  Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

                    ΕΡΩΤΗΣΗ

  ΘΕΜΑ: Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ένα «Grexit Σένγκεν»

  Καταπέλτη για την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού αποτελεί η προ ολίγων ημερών απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τρίμηνη προθεσμία προκειμένου η χώρα μας να υιοθετήσει μια σειρά μέτρων ώστε να ελέγξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού μελέτησε τα πορίσματα της έκθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων που έκαναν επιτόπιους ελέγχους στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο, κατέληξε σε αυτήν την απόφαση κρίνοντας πως υπάρχουν «σοβαρές ελλείψεις» και «σοβαρές υποχρεώσεις που παραμένουν παραμελημένες» σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά μας σύνορα.
  Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρεται στις ελλείψεις στη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών και εκτιμά ότι δεν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυξημένος κίνδυνος ασφάλειας και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους και δεν αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων.
  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν η χώρα μας δεν καταφέρει να συμμορφωθεί με τις παραπάνω υποδείξεις της, εντός των επόμενων τριών μηνών, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί, με ειδική πλειοψηφία, να ενεργοποιήσει το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, το οποίο προβλέπει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
  Η ελληνική κυβέρνηση, ως ένδειξη συμμόρφωσης και καλής θέλησης, πρέπει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία και λειτουργία και των πέντε κέντρων υποδοχής, hotspots, (Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο) που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας, ήδη από το 2015. Επισημαίνεται ότι το θέμα αυτό θα τεθεί σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών στην εν λόγω Σύνοδο. Παράλληλα, η απουσία διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις όσον αφορά τη χωροθέτηση των κέντρων υποδοχής, όπως για παράδειγμα στην Κω.
  Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και του αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με ορατή πλέον την απειλή εξόδου από τη Σένγκεν καθίσταται επιτακτική η ανάγκη άμεσης λειτουργίας των κέντρων υποδοχής. Βεβαίως, η λειτουργία των κέντρων έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, όχι διότι το ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά γιατί αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση ενός κράτους δικαίου που προστατεύει τη δημόσια ασφάλεια και τους πολίτες του, καθώς και τους πρόσφυγες.
  Κατόπιν των ανωτέρω,
  ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
  1.  Έχετε αναπτύξει ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να εξηγήσετε την αναγκαιότητα δημιουργίας των κέντρων υποδοχής;
  2. Ποιο είναι το οικονομικό κόστος, για το 2015, της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό; Έχει γίνει εκτίμηση του οικονομικού κόστους, αλλά και των κοινωνικών επιπτώσεων;
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310