kas_top_logo
 
 
Δελτίο τύπου: Ελπίδες από την καινοτομία στο παραγωγικό περιβάλλον του Ν. Κοζάνης.
  Στη διενέργεια ετήσιου διεθνούς συνεδρίου για θέματα καινοτόμου ενεργειακής τεχνολογίας και πετυχημένων εφαρμογών της στην οικονομία συμφώνησαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι φορέων στην πρώτη τους προγραμματισμένη συνάντηση στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας.
  Τόσο ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας κ. Ασημόπουλος Νικόλαος όσο και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Τουρλιδάκης Αντώνιος αλλά και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενεργειακής Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Δημοκρίτου κ. Στούμπος Αθανάσιος,  ως εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων που συμμετείχαν με τους συνεργάτες τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης που στόχο είχε τη διερεύνηση πιθανών πιλοτικών εφαρμογών καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών στο Ν. Κοζάνης.
  Απώτερος σκοπός της προσπάθειας αυτής που συντονίζει ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης είναι διττός. Από τη μια να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας από την ενσωμάτωση των καινοτόμων αυτών ενεργειακών τεχνολογιών σε υφιστάμενες επιχειρήσεις ή νέες επενδύσεις στο Νομό Κοζάνης και από την άλλη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να διατηρήσει και στο μέλλον την ταυτότητά της και την πρωτοπορία στην πατρίδα μας σε ζητήματα ενεργειακής παραγωγής και τεχνολογίας.
  Πιλοτικές εφαρμογές που συζητήθηκαν αφορούν την τεχνολογία του (Η2) υδρογόνου μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης στις μεταφορές, την παραγωγή την εξοικονόμηση ενέργειας κ.α. και ένα πρότυπο κέντρο φόρτισης και διαχείρισης ηλεκτρικών οχημάτων με πρωταρχική πηγή ενέργειας τις Α.Π.Ε. και δυνατότητα μαζικής εφαρμογής στον τουρισμό, προσδίδοντάς του "πράσινο" πρόσημο μέσω της μετατροπής των συμβατικών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων σε ηλεκτροκίνητα για την εξυπηρέτηση  των μεταφορών των τουριστών.
  Στο μοντέλο αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ότι ο Δήμος Κοζάνης έχει κάνει την αρχή με μια αντίστοιχη πιλοτική εφαρμογή μικρής κλίμακας και φιλοδοξεί μαζί με άλλες καινοτόμες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας (έξυπνος φωτισμός, εξοικονόμηση ενέργειας κ.α.) να αποτελέσει πρότυπο σύγχρονης "έξυπνης" πόλης σύμφωνα με αντίστοιχες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και προγράμματα που όπως επεσήμανε πρέπει να αξιοποιήσουμε.
  Στη συνάντηση επίσης αποφασίστηκε η διασύνδεση πόλεων ή ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας με αντίστοιχες πόλεις ή περιφέρειες της Ευρώπης που ήδη εφαρμόζουν σε σημαντικό βαθμό τέτοιου είδους καινοτομίες που προέκυψαν από έρευνα που χρηματοδότησε η αντίστοιχη ευρωπαϊκή επιτροπή έρευνας για την ενέργεια την περίοδο 2002-2014(Αμβούργο Γερμανίας, Αμπερντήν Σκωτίας, Πιεμόντε Ιταλίας).
  Επίσης συζητήθηκε και η τεχνολογία δέσμευσης CO2 από τα εργοστάσια της Δ.Ε.Η. στην περιοχή και η δυνατότητα αξιοποίησης των ρύπων αυτών σε συνδυασμό με άλλες ύλες για την παραγωγή καυσίμων. Η τεχνολογία αυτή όπως επεσήμαναν οι παρευρισκόμενοι έχει εξαιρετικό τοπικό ενδιαφέρον σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα μας έχει άμεσα ανάγκη τις βέλτιστες τεχνολογίες για την καλύτερη αξιοποίηση του εθνικού μας καυσίμου.
 Τέλος αποφασίστηκε οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί, παραγωγικοί και διοικητικοί φορείς, ο καθένας ξεχωριστά, να προετοιμάσουν προτάσεις τις οποίες  θα επεξεργαστούν από κοινού στην επόμενη συνάντηση εντός του επόμενου μηνός. Τότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι δράσεις που θα εφαρμοστούν πιλοτικά στο ενεργειακό λεκανοπέδιο κατόπιν εγκρίσεώς τους  κυρίως από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310