kas_top_logo
 
 
Δελτίο τύπου: Κατάθεση ερώτησης “Παραμένουν χωρίς ιατρούς οι μονάδες υγείας στη Δυτική Μακεδονία, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις”
  Το ζήτημα των σημαντικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού στις μονάδες υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επαναφέρει για πολλοστή φορά ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης με σχετική του ερώτηση στο Υπουργείο Υγείας.
  Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου τόσο στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του βουλευτή, όσο και στον ίδιο τον Περιφερειάρχη σε πρόσφατη συνάντηση, η κατάσταση στα νοσοκομεία δε βελτιώνεται, αλλά, αντίθετα, επιδεινώνεται καθημερινά.
  Ο κ. Κασαπίδης ζητά την επίσπευση των διαδικασιών ορισμού του συνόλου των επικουρικών ιατρών, ώστε να διασφαλιστεί γρήγορα η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και να μη βιώσουμε τραγικές συνέπειες.

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

                                     ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον Υπουργό: Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

  ΘΕΜΑ: Παραμένουν χωρίς ιατρούς οι μονάδες υγείας στη Δυτική Μακεδονία, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις.

  Αδικαιολόγητη είναι πλέον η καθυστέρηση στη στελέχωση των μονάδων υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και προτάσεις από την Περιφέρεια, αλλά και τις κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, ουδεμία λύση έχει για τις μονάδες υγείας έχει δοθεί.
  Σε συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή στις 18.06.2015 σας τόνισα τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δύο μεγάλα νοσοκομεία του νομού και διαπίστωσα τη δική σας επίγνωση. Εξέλαβα τη δέσμευσή σας για νομοθετική ρύθμιση παραμονής των επικουρικών ιατρών αλλά και για περαιτέρω προσλήψεις τόσο επικουρικών όσο και μόνιμων.
 Τρεις μήνες μετά, σε συνάντησή του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, δεσμεύτηκε ο πρώτος για πρόσληψη δεκαπέντε (15) επικουρικών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, από τους οποίους οι εννέα (9) στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης και οι έξι (6) στο Μποδοσάκειο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας με χρονοδιάγραμμα μάλιστα 15 ημερών.
  Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά,  η κατάσταση όχι μόνο δε βελτιώθηκε, αλλά μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται δραματικά και στα δύο Νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης.
  Την ίδια στιγμή παρόλο που ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης των επικουρικών και βγήκαν τέσσερις (4) αποφάσεις στη διαύγεια, οι τρείς από τους ιατρούς δεν αποδέχονται την πρόσληψή τους διότι δουλεύουν, ήδη, σε ιδιωτικά ιατρεία. Δυστυχώς, από τον Αύγουστο δεν επικαιροποιήθηκε η λίστα με τους υποψηφίους επικουρικούς ιατρούς για όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών, ήδη, να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα ή να μετακινήθηκαν στο εξωτερικό.
  Ο τομέας της υγείας δε μπορεί να περιμένει για πολύ γραφειοκρατικές χρονοτριβές. Η μη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων θα οδηγήσει σύντομα με μαθηματική ακρίβεια σε τραγικές συνέπειες.
  Επειδή ο ορισμός των επικουρικών ιατρών, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί,
  Επειδή τρείς από τις τέσσερις θέσεις για τις οποίες εξεδόθησαν οι σχετικές αποφάσεις δεν καλύπτονται λόγω παράλειψης του Υπουργείου να επικαιροποιήσει τη λίστα των επικουρικών ιατρών,
  Επειδή κατά τον ορισμό των επικουρικών δεν προβλέφθηκε η προσμέτρηση κριτηρίων εντοπιότητας,
  Επειδή οι απαραίτητες πιστώσεις για τον ορισμό τους καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων,
  Επειδή οι μονάδες υγείας στη Π.Δ.Μ. έχουν άμεση ανάγκη, όπως και εσείς αναγνωρίζετε και από τοποθέτηση μόνιμων ιατρών,
  Επειδή υπάρχει και η προοπτική στην Περιφέρεια, η οποία σας έχει προταθεί, για την ενιαία διαχείριση των υποδομών υγείας με σκοπό την αρτιότερη αξιοποίηση όλων των υποδομών,
  Ερωτάστε  κ. υπουργέ:
  1. Προτίθεστε να επισπεύσετε τις διαδικασίες ορισμού του συνόλου των επικουρικών ιατρών για τα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης;
  2. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε άμεσα το πρόβλημα των κενών θέσεων επικουρικών που προκύπτουν εκ νέου, λόγω της μη επικαιροποιημένης λίστας επικουρικών του Υπουργείου σας;
  3. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε κριτήρια εντοπιότητας στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσηλευτικά ιδρύματα, που θα ενισχύσουν την επιθυμία παραμονής των προσλαμβανομένων στον τόπο καταγωγής τους;
  4. Ποιο το πλάνο σας και το σχετικό χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη θέσεων κάλυψης αναγκών σε μόνιμους ιατρούς;
  5. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πρωτοβουλία ενιαίας διαχείρισης των υποδομών υγείας στην περιφέρεια;
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310