kas_top_logo
 
 
Δελτίο τύπου: Σημαντικές επαφές του Γιώργου Κασαπίδη στην Ταϊβαν

Ενδιαφέρον για ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά και για συμπαραγωγή καινοτόμων βιομηχανικών προϊόντων

Ιδιαίτερη αναφορά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ροδέλαιο, λεβαντέλαιο και κρόκο Κοζάνης.


  Στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα επικεντρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών στην Ταιβάν με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων. Η αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τους βουλευτές  της Νέας Δημοκρατίας, Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη, Καρδίτσης κ. Κώστα Τσιάρα, Καβάλας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και Λαρίσης κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο κατέγραψε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ταϊβανέζικης πλευράς κυρίως για το ελαιόλαδο και τα αρωματικά φυτά.
  Από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης έθεσε τόσο στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Shih-Chao CHO όσο και στην Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Vanessa Yea-ping SHIH την πρόταση συμπαραγωγής καινοτόμων βιομηχανικών προϊόντων (ηλεκτρικό αυτοκίνητο,  ηλεκτρικό μηχανάκι) στην Ελλάδα με στόχο τόσο την αγορά της χώρας μας (ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στα νησιά) όσο και της Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας.
  Όπως επισημάνθηκε τα περιθώρια για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Ταϊβάν είναι μεγάλα. Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών αγροτικών προϊόντων που τα καθιστούν ξεχωριστά, καθώς πάνω από το 10% των Π.Ο.Π. σε επίπεδο Ε.Ε. είναι ελληνικά! Μάλιστα, ο κ. Κασαπίδης δραττόμενος του ενδιαφέροντος μελών της ένωσης εισαγωγέων και εξαγωγέων της Ταϊβάν κατά τη συνάντηση που είχαν, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μάρμαρο Τρανοβάλτου και στο ελληνικό ελαιόλαδο και δη των Ιμέρων Κοζάνης, αλλά και στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της χώρας μας και ιδιαίτερα του Νομού Κοζάνης. Επίσης γνωστοποίησε στους συνομιλητές του τα επιτεύγματα του υψηλού επιπέδου της τεχνολογικής έρευνας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ειδικότερα γύρω από το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
  Η ελληνική αντιπροσωπεία, κατά τη δεύτερη μέρα της διαμονής της,  πραγματοποίησε επισκέψεις σε επιχειρήσεις αγροτικού παραγωγικού περιεχομένου στην πόλη Yilan. Πιο συγκεκριμένα συναντήθηκαν με στελέχη ενός από τα μεγαλύτερα αποστακτήρια οινοπνευματωδών ποτών (κυρίως ουίσκι κ.α. τοπικών ποτών) του κόσμου που απασχολεί περίπου 400 εργαζόμενους και ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους απόσταξης που εφαρμόζονται στην Ταϊβάν.
  Σημαντική επίσης ήταν και η επίσκεψη στο κέντρο καλλιέργειας ορχιδέων της Άπω Ανατολής. Η συγκεκριμένη επιχείρηση θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Απασχολεί περισσότερους από 200 εργαζόμενους σε 70 στρέμματα γυάλινων θερμοκηπίων για παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και καλλιέργειας πλέον των 100 ειδών ορχιδέων με βιολογικό τρόπο (τα περισσότερα είδη είναι ενδημικά ενός νησιού της Ταϊβάν και της Άπω Ανατολής) που τα εμπορεύεται σ' ολόκληρο τον κόσμο. Εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν πρόθυμοι για συνεργασία με ελληνικές παρόμοιες επιχειρήσεις με στόχο κυρίως την Ευρωπαϊκή αγορά.
  Κατά τη διάρκεια της τετραημέρου επισκέψεώς της η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με εκπροσώπους του επιμελητηρίου της Ταϊβάν καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ταϊβάν με τους οποίους συζήτησαν διεξοδικά θέματα εμπορικών συναλλαγών και οικονομικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών και με τις περιοχές που αντιπροσώπευαν οι βουλευτές.
  Ενδιαφέρουσα ήταν και η συνάντηση της ελληνικής αποστολής και με το προεδρείο της ένωσης τουριστικών πρακτόρων της Ταϊβάν, από τους οποίους ενημερώθηκαν για τις προϋποθέσεις βελτίωσης της τουριστικής προσέλευσης των ταϊβανέζων πολιτών στην Ελλάδα. Παράλληλα, επεσήμαναν και το μεγάλο ποσοστό των ταϊβανέζων που πραγματοποιούν εναλλακτικό τουρισμό, δεδομένου του τεράστιου ενδιαφέροντος που έχει η μορφή αυτή τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία.  Από φέτος μάλιστα και για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί η πρώτη 20μελή αποστολή ταϊβανέζων για οικοτουρισμό στην Π.Ε. Κοζάνης.
  Οι Έλληνες βουλευτές που μετέβησαν στην Ταϊβάν, μετά από πρόσκληση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα συναντήθηκαν, μεταξύ άλλων, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών κ. Vanessa Yea-ping SHIH, τους Υφυπουργούς Οικονομικών κ. Shih-Chao CHO, την υφυπουργό Γεωργίας κα Dong-Chong HSIOU.
  Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα αυτή της Άπω Ανατολής και παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες και ισχυρές οικονομίες του κόσμου, η χώρα μας δεν έχει φροντίσει μέχρι σήμερα ούτε να ανοίξει ένα γραφείο στην έδρα του οικονομικού και εμπορικού γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ήδη έχουν κάνει άλλες 16 χώρες μέλη της ΕΕ εδώ και χρόνια.

 

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310