kas_top_logo
 
 
Δελτίο τύπου: Ανάγκη διαπίστευσης εργαστηρίου στη χώρα για χημικές αναλύσεις που θα πιστοποιούν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελληνικού ελαιολάδου
Μετά και τα εξόχως σημαντικά επιστημονικά δεδομένα ερευνών του 2014 για το ελαιόλαδο του αναπληρωτή καθηγητή φαρμακευτικής Αθηνών κ. Μαγιάτη και της συνεργάτιδάς του κ. Μέλλιου, που ανακοινώθηκαν σε πρόσφατη ημερίδα στα Σέρβια Κοζάνης, ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
  «Το ελαιόλαδο από κοινωνική και οικονομική άποψη διεκδικεί  άνετα τον τίτλο του εθνικού προϊόντος.
  Το καλό ελληνικό ελαιόλαδο σε διεθνές επίπεδο κατακτά διαρκώς την πρώτη θέση ως προς την ποιότητα και τα συνεπαγόμενα οφέλη για την υγεία του καταναλωτή.
  Η έλλειψη, όμως, διαπιστευμένου εργαστηρίου στη χώρα που θα πιστοποιεί ότι ένα ελαιόλαδο μπορεί να φέρει την ένδειξη ωφέλιμο για την υγεία δεν επιτρέπει την αξιοποίηση του πλεονεκτήματος αυτού, που παρέχει ο Ε.Κ. 432/12, από τους Έλληνες παραγωγούς.
  Την υπεραξία αυτή, δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες την απολαμβάνουν ορισμένοι μεσάζοντες (εντός κι εκτός Ελλάδας) που διακινούν το καλό ελληνικό λάδι “μαυραγορίτικα”, χύμα και ως προέλευσης άλλης χώρας. Στη συνέχεια το εμπορεύονται σε μικρές συσκευασίες αποκομίζοντας τουλάχιστον τριπλάσια αξία στην τελική τιμή σε σχέση με αυτή του παραγωγού.
  Για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, επαναφέρω στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ την πρόταση που αρχικά είχε απορρίψει ο προηγούμενος υπουργός κ. Τσαυτάρης για τη διαπίστευση ενός δημόσιου χημικού εργαστηρίου στη χώρα, για να γίνονται στο εσωτερικό οι χημικές αναλύσεις που θα πιστοποιούν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελληνικού ελαιολάδου.
  Στην πρόταση αυτή, όσο και στην προοπτική που δημιουργεί για το καλό ελληνικό ελαιόλαδο στην παγκόσμια αγορά, αντιδρούν και αντιστέκονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που διακινούν τεράστιες ποσότητες καλού ελληνικού ελαιολάδου σε χύδην μορφή.
  Αυτές τις ποσότητες, που πολλές χρονιές στην πατρίδα μας ξεπερνούν τους 100 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου, θα μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί αλλά και μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να διακινούν και να εμπορεύονται ακόμα και ως φάρμακο, αντί μόνον ως τρόφιμο, μεγιστοποιώντας τα οφέλη τους γενικότερα.
  Προϋποτίθενται, βέβαια, οι προτεινόμενες υποδομές, θεσμικές αλλαγές και ευρεία πληροφόρηση και διαφωτισμός μέσω της γεωργικής εκπαίδευσης στους Έλληνες παραγωγούς – ελαιοκαλλιεργητές για το πώς μπορούν να πετύχουν τα αποτελέσματα αυτά»
  Παρακάτω επισυνάπτεται η σχετική ερώτηση:

                                ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον Υπουργό: Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη

  ΘΕΜΑ:  Κάλλιο αργά παρά ποτέ, σχετικά με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκού Κανονισμού (Ε.Κ.)για ισχυρισμούς καλής  υγείας στα ελληνικά ελαιόλαδα.

  Μετά από σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, για την αναγκαιότητα διαπίστευσης εργαστηρίων εξειδικευμένων αναλύσεων και πιστοποίησης της ανώτερης ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου, οι απαντήσεις που ελήφθησαν από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ήταν αποθαρρυντικές και αποδεδειγμένα λαθεμένες. Κατά συνέπεια και η δυνατότητα που παρέχει ο Ε.Κ. για την επίκληση ισχυρισμών καλής υγείας για τα ελληνικά ελαιόλαδα παραμένει αναξιοποίητη.
  Συγκεκριμένα, τόσο η Ε.Ε. όσο και ο ΕΦΕΤ επιβεβαιώνουν και επισήμως, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του προηγούμενου Υπουργού, ότι οι κυριότερες πολυφαινόλες που υπάρχουν στα ελληνικά ελαιόλαδα συμπεριλαμβάνονται στον Ε.Κ. 432/2012. Συνεπώς, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κάτω από προϋποθέσεις, να προσδίδουν ισχυρισμό υγείας στο προϊόν τους, γεγονός που θα απογειώσει κυριολεκτικά την ήδη καλή φήμη του ελληνικού ελαιολάδου στις χώρες του εξωτερικού.
  Δυστυχώς μέχρι σήμερα τεράστιες ποσότητες εξαιρετικού ελληνικού ελαιολάδου διακινούνται χύμα ή και "μαυραγορίτικα" χωρίς ταυτότητα και πιστοποίηση από σκοτεινά κυκλώματα εντός και εκτός Ελλάδας.
  Τα κυκλώματα αυτά καρπώνονται την υπεραξία του ελαιολάδου κατά τη διακίνησή του σε μικροσυσκευασίες, με άλλη προέλευση και με ξεχωριστή ταυτότητα.
  Πρόσφατα, μάλιστα, έπειτα από πέντε χρόνια έρευνας, ολοκληρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε  σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό η πρώτη χαρτογράφηση του ελληνικού ελαιολάδου, όσον αφορά στις υγειοπροστατευτικές του ουσίες με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη. Σύμφωνα με αυτή, περισσότερο από το 50% των 500 και πλέον δειγμάτων ξεπερνούσαν το όριο του Κανονισμού και θα μπορούσαν να κυκλοφορούν με ισχυρισμό υγείας αναγραφόμενο στην ετικέτα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Επειδή, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι από τα ποιοτικότερα παγκοσμίως,
  Επειδή τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας προσδίδουν και φαρμακευτική ταυτότητα που βοηθά μέγιστα στην προώθηση του ελαιολάδου μας παγκοσμίως, με όρους υπεροχής,
  Επειδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει χρέος να αξιοποιήσει τη μοναδική αυτή έρευνα προς όφελος του εθνικού προϊόντος, των παραγωγών και της εθνικής μας οικονομίας,
  Επειδή κανένα χημικό εργαστήριο στη χώρα , πλην του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν έχει την υποδομή, ούτε την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσει, για να κάνει τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις ώστε να πιστοποιηθεί ότι ένα ελαιόλαδο μπορεί να φέρει ισχυρισμό υγείας,
  Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
  1. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σχετικά με την και επίσημα πλέον, δυνατότητα καταγραφής ισχυρισμών υγείας στην ετικέτα των ελληνικών ελαιολάδων. Ποιο το σχέδιο για τη διαπίστευση εργαστηρίων για τις σχετικές αναλύσεις των λαδιών στη χώρα μας;
  2. Ποια η εθνική ελαιοκομική στρατηγική, έπειτα και από τα νεότερα δεδομένα για το ελαιόλαδο, που τόσο ανάγκη έχει ο πρωτογενής τομέας και η οικονομία γενικότερα;
Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310