kas_top_logo
 
 
Δελτίο τύπου: Κείμενο ομιλίας προυπολογισμού 2012

Άξιος, όποιος μπορεί

μέσα σ’ αυτό το χαλασμό

κάστρο τη γνώμη του να στήσει.

 

Παραφράζοντας τα λόγια του Κ. Παλαμά, μπορούμε να παραδεχτούμε πως:

Κατόρθωμα μεγάλο, άθλος πραγματικός,

κάστρο το λόγο του όποιος χτίσει,

μέσα σ’ αυτόν το χαλασμό.

 

Κ. πρόεδρε κ.κ. συνάδελφοι

Πόσο επίκαιρα και πόσο αληθινά μπορεί να είναι στις μέρες μας τα λόγια αυτά;

Πόση σιγουριά και πόση δύναμη για το μέλλον μπορεί να δώσει σήμερα όποιος θα πείσει και θα εμπνεύσει το έθνος για να κάνει ακόμα ένα μεγάλο κατόρθωμα, έναν άθλο πραγματικό, αυτόν της σωτηρίας της χώρας;

   Αντί λοιπόν για λόγια και πράξεις σαν του Εφιάλτη, που δυστυχώς ζήσαμε και πριν από ενάμιση χρόνο από υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην πατρίδα μας, χρειάζονται λόγια και πράξεις σαν του Λεωνίδα και του Μακρυγιάννη και άλλων ανδρών επιφανών της Ιστορίας των Ελλήνων.

Λόγια που θα πείθουν και θα εμπνέουν τους Έλληνες και θα συντονίζουν την ψυχή, το νου και την καρδιά τους, για τη σωτηρία της πατρίδας.

Όπως τα λόγια του Λεωνίδα προς τους απεσταλμένους του Ξέρξη στη Σπάρτη, για να του ζητήσουν να μην επιμείνει στην «ανέλπιδη αντίστασή του» και να πάει με τον Πέρση βασιλιά και σ’ αντάλλαγμα θα τον έκανε μονάρχη της Ελλάδας.

Και η απάντηση ξεκάθαρη:

«αν ήξερες τα αληθινά αγαθά της ζωής, δεν θα επιθυμούσες το έχει των άλλων. Εγώ, προτιμώ να πεθάνω για την Ελλάδα παρά να γίνω μονάρχης των ομοφύλων μου».

Λόγια του Λεωνίδα που επιβεβαιώθηκαν δοξαστικά έναν μήνα μετά στις Θερμοπύλες.

Άραγε ποιο το αντάλλαγμα του κ. Παπανδρέου απ’ αυτούς στους οποίους εκ των προτέρων παρέδωσε την Ελλάδα;

Σήμερα ο πολιτικός λόγος, οφείλει να είναι αληθινός, δίκαιος, και να προκύπτει μέσα από τη συναίσθηση της δημόσιας μετάνοιας για τα βαρύτατα αμαρτήματα του πολιτικού συστήματος, που οδήγησαν την οικονομία της χώρας στην κατάρρευση και πολλούς Έλληνες στην εξαθλίωση και την καταστροφή.

Πρώτα απαιτείται σωστή διάγνωση. Η ψηλάφηση δηλαδή του προβλήματος και ο ευκρινής προσδιορισμός των βαθύτερων πραγματικών αιτιών της κρίσης και των προσώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία προς αυτήν.

Κατόπιν σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος για την ανασύνταξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση.

Όμως με τη νοοτροπία που έχουμε διαμορφώσει στην ελληνική κοινωνία, δυσκολεύεται να μας εμπιστευτεί για τη λύση του προβλήματος.

Κι’ αυτό συμβαίνει, εξαιτίας της εντύπωσης των πολιτών για τους πολιτικούς, που συνοψίζεται στη φράση του τέως αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλου ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε». Αποκαλυπτική της διαχρονικά νοσηρής νοοτροπίας ορισμένων, που θεώρησαν το Κράτος ιδιοκτησία τους, γι’ αυτό και το λεηλάτησαν και τα έφαγαν μαζί με την παρέα τους, αλλά όχι μαζί με το λαό.

Την ίδια περίοδο, σωρεία οικονομικών σκανδάλων και δανεικών για κατανάλωση, φορτώνουν στο χρέος της πατρίδας μας τεράστια ποσά.

Και τώρα που οι δανειστές μας, ζητάνε επιτακτικά και εκβιαστικά να τους αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, εμείς στέλνουμε το λογαριασμό στο λαό.

Αυτό είναι άδικο γι’ αυτούς που καλούνται να κάνουν αιματηρές θυσίες για την πατρίδα, εάν δεν πληρώσουν πρώτοι αυτοί που τα έφαγαν μαζί με τις παρέες τους.

Και με την αδικία αυτή δε συμφωνεί η συνείδησή μου όπως και η συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και το εξέφρασα με τη στάση μου στην ψήφιση των μέτρων.

Άλλωστε είναι νομοτέλεια, στο άδικο να μη μπορεί να στεριώσει καμιά προοπτική, κανένα μέλλον και κανένα σχέδιο, σε καμία χώρα του κόσμου, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα και οι όποιες θυσίες θα είναι χωρίς αποτέλεσμα.

Γιατί στην Ελλάδα, φτάσαμε σ’ αυτά τα οικονομικά αδιέξοδα εξαιτίας των πάσης φύσεως χρόνιων αυτών αδικιών, που ενίσχυαν τη σήψη και τη διαφθορά στην κοινωνία, αποδυναμώνοντας θανάσιμα την Εθνική μας οικονομία και το αξιακό μας σύστημα.

Αντί λοιπόν να στέλνουμε το λογαριασμό στο λαό από τα χρέη φαινομένων όπως, της ομολογίας  Πάγκαλου, της ομολογίας Τσουκάτου, της λίστας Χριστοφοράκου, των υποθέσεων των προμηθειών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του χρηματιστηρίου, των of-shore εταιρειών, της λίστας με τα παράνομα εμβάσματα των 22 δις € στο εξωτερικό, ή της λίστας Lagarde, ή των κακοτεχνιών στα δημόσια έργα και άλλων ύποπτων περιπτώσεων όλα αυτά τα χρόνια, το δίκαιο είναι το λογαριασμό αυτόν, να τον πληρώσουν πρώτοι αυτοί που τον δημιούργησαν και ευθύνονται σοβαρά για την κατάσταση που βρισκόμαστε.

Στη συνέχεια να συνεισφέρουν αναλογικά αυτοί που δύνανται οικονομικά να πληρώσουν και στο τέλος ότι δεν καλυφθεί από το έλλειμμα και το χρέος, να ζητηθεί και από αυτούς από τους οποίους ζητάμε σήμερα αιματηρές θυσίες.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Παράλληλα με τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης εντός κι εκτός Ελλάδας, να αναζητηθεί ο πλούτος της χώρας που λεηλατήθηκε ποικιλοτρόπως και αποκτήθηκε παρανόμως όλα αυτά τα χρόνια από διαφόρους (από 1974 και μετά όπως προεκλογικά δεσμευτήκαμε, με αναδρομικό έλεγχο του πόθεν έσχες και με το άνοιγμα των λογαριασμών σε όλες τις τράπεζες του κόσμου) και να επιστραφεί στα ταμεία του κράτους. Οικειοθελώς ή δικαστικώς

Με την ενέργεια αυτή, το κράτος μπορεί να γίνει άμεσα αποδέκτης τεράστιων ποσών ενώ παράλληλα δίδεται δυνατότητα λυτρώσεως στους ειλικρινώς μετανοούντες, που πλούτισαν παράνομα και άδικα εις βάρος του Ελληνικού λαού και του κράτους.

Άλλωστε η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της ηθικής και της πνευματικής κρίσης που προηγήθηκαν και έτσι μπορεί να επιχειρηθεί η αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Σ’ αντίθετη περίπτωση, με σύντομες διαδικασίες και αυστηροποιημένες ποινές, να επιβάλλεται η δήμευση της παράνομης περιουσίας υπέρ του κράτους έως και η εξορία από τη χώρα. 

Έτσι θα πετύχουμε την άρση των «ραδιενεργά τοξικών» αδικιών που έχουν σωρευτεί χρόνια τώρα στην  πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, την αποκατάσταση της ηθικής τάξης, την εμπέδωση του λαϊκού αισθήματος περί κοινωνικής δικαιοσύνης και τη θεμελίωση ενός νέου κράτους δικαίου.

Απαραίτητη κρίνεται και η αναθεώρηση του αξιακού μας συστήματος και η αναβάπτισή του στην κολυμβήθρα των ζωογόνων αρχών και αξιών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που για δεκάδες εκατοντάδες χρόνια κράτησαν όρθιο και περήφανο το γένος των Ελλήνων. 

Έτσι θα ανακτάται σταθερά και η χαμένη αξιοπιστία της χώρας του πολιτικού συστήματος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η περίοδος χάριτος για φαινόμενα φοροδιαφυγής, διαφθοράς, αναξιοκρατίας και παραοικονομίας που μας εξέθεσαν ανεπανόρθωτα και διεθνώς έλαβε τέλος. 

Άρα το σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως περιγράφεται στον προϋπολογισμό, χρειάζεται αναθεώρηση στο κομμάτι που αφορά την κατανομή των βαρών για την έξοδο της χώρας από την κρίση. 

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία σε κανέναν ότι η χώρα είναι  ανέλπιδα στριμωγμένη.

Τι κι αν οι Έλληνες έχουμε πεισθεί ότι η πατρίδα μας κινδυνεύει, θα πρέπει να εμπνευστούμε για να ριχτούμε στον αγώνα για  τη σωτηρία της και να πιστέψουμε σ’ αυτόν.

Η έμπνευση λοιπόν είναι η δεύτερη παράμετρος μετά την πειθώ για την επίτευξη του άθλου της εθνικής σωτηρίας.

Είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει τους Έλληνες από την έκφραση καλλιτεχνικής δημιουργίας σε κάθε τους ενέργεια, στην αφοσίωση, την αυταπάρνηση έως και την αυτοθυσία στον αγώνα αυτόν.

Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει κάποιοι να δώσουν το παράδειγμα. 

Και η ιστορία μας διδάσκει ότι των Ελλήνων οι πρώτοι στα πρωτεία, έπεφταν πάντα πρώτοι στη φωτιά.

Σήμερα όμως ο πόλεμος είναι οικονομικός, ο εχθρός αόρατος, και τα όπλα είναι τα λεφτά, και η ρευστότητα, που στερείται η χώρα.

Το χρέος προς την πατρίδα καλεί τους πρώτους στα πρωτεία να συνδράμουν οικονομικά στον πόλεμο αυτόν.

Χωρίς δισταγμό, πρώτοι να καταβάλλουν το ήμισυ των περισσευμάτων τους, τη στιγμή μάλιστα που ζητούνται αιματηρές θυσίες από το υστέρημα μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, να κάνουν την αρχή, αναλαμβάνοντας και το συντονισμό και την οργάνωση της εθνικής αυτής προσπάθειας.

Όπως και τότε που οι προύχοντες του ’21 χρηματοδότησαν την Ελληνική επανάσταση και τους επαναστατημένους Έλληνες, που σύμφωνα με τον Κολοκοτρώνη πολεμούσαν για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία, έτσι και σήμερα οι πρώτοι στην πολιτική, στην οικονομία, και σε άλλους τομείς της ζωής στην Ελλάδα και την ομογένεια, να προσφέρουν το ήμισυ των περισσευμάτων τους για τον αγώνα.

Τα χρήματα αυτά να διοχετευθούν μέσω ενός ξεχωριστού ταμείου, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην πατρίδα μας, ξεκινώντας άμεσα από τον 1ο γενή τομέα, για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανεργίας και της αυξανόμενης φτώχειας των Ελλήνων. 

 Από το προσκλητήριο αυτό να μη λείψει κανείς. Όλοι, και οι 300 της Βουλής με επικεφαλής τους αρχηγούς των κομμάτων να δηλώσουν ηχηρό παρών. Στον αγώνα αυτόν τίποτα δεν μας χωρίζει. Αντιθέτως είναι η Ελλάδα που μας ενώνει.

Κύριε πρωθυπουργέ ηγηθείτε και δώστε το παράδειγμα της θυσίας των περισσευμάτων όλων μας, για να εμπνεύσουμε κι αυτούς που ήδη τους το ζητάμε από το υστέρημά τους.

Τότε και μόνον θα πείσουμε τα 17 εκ. των Ελλήνων ότι πιστεύουμε στη σωτηρία της Ελλάδος και δε διανοούμαστε να συμβεί κάτι άλλο στην πατρίδα μας απ’ αυτό που όλοι πιστεύουμε.  

Το κάλεσμα απευθύνεται και σε όλα τα δημόσια πρόσωπα και σε όλους τους επιφανείς της χώρας να συμμετέχουν κι αυτοί.

Να μη λιποτακτήσει κανείς απ’ αυτή τη μάχη.

Οι οικονομικοί λιποτάκτες να επιστρέψουν τα λεφτά τους πίσω, για την ενίσχυση της ρευστότητας της χώρας, ειδάλλως να τεθούν σε εξορία γιατί εγκαταλείπουν τη μάχη την ώρα που η Ελλάδα κινδυνεύει. Δεν τους πρέπει να πατάν σ’ αυτά τ’ άγια χώματα.

Εμείς πρώτοι να δώσουμε το καλό παράδειγμα.

Ο ομιλών ακολουθώντας το παράδειγμα των πρώτων στα πρωτεία, συμμετέχω με τις ταπεινές οικονομικές μου δυνάμεις, εάν χρειαστεί και στο σύνολό τους, όπως αποτυπώνονται στο πόθεν έσχες του 2012. Μπορεί για κάποιους τα ποσά να είναι μικρά αλλά είναι όλα όσα έχω και δεν έχω, και τα προσφέρω μέσα απ’ την ψυχή μου, που δεν αντέχει να βλέπει την Ελλάδα έτσι.

Έτσι θα πετύχουμε όχι μόνο ανάταξη και ανάκαμψη της οικονομίας αλλά πραγματική ανάσταση του Έθνους. Πνευματική και υλική.

Θα εξιλεωθεί το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί και άλλοι οικονομικοί παράγοντες και όσοι άλλοι θα προσφέρουν με πίστη και μετάνοια τη θυσιαστική αγάπη τους για την πατρίδα, από τα αμαρτήματα του παρελθόντος που δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ και κόστισαν τόσο πολύ στη χώρα.

Και μη διστάσετε να πέστε στη φωτιά, πιστέψτε στον νικηφόρο αυτόν αγώνα γιατί:

…η Ελλάδα είναι ιδέα, είναι φως, είναι φωτιά

που καίει όποιον την τυραννάει

αλλά φωτίζει και πυρώνει όποιον τη λαχταράει,

μα η φλόγα της αγάπης των Ελλήνων

είναι αυτήν, που τη δυναμώνει…

 

Είναι βέβαιο ότι μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα ποσά όχι μόνο να σώσουμε τη χώρα αλλά να την ξεχρεώσουμε και να την καταστήσουμε και κυρίαρχη δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης στην περιοχή και ευρύτερα.    

Με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, πέρα από τα υλικά,  να δώσουμε και τον καλλίτερο μας εαυτό, ο καθένας στον τομέα του, στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας, από τη δουλεία που της επιβλήθηκε.

Είναι χρέος μας και δρόμος των προγόνων μας, μέσα σ’ αυτόν το χαλασμό, να γράψουμε στην ιστορία μας έναν ακόμα άθλο του γένους των Ελλήνων.

Επιστροφή


Δεν υπάρχουν νέα

Τελευταία ΝέαΕγγραφείτε στο Newsletter

Πληκτρολογήστε εδώ το email σας


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΟΖΑΝH
Βασιλείου Φόρη 1, Τηλ.: 24610 37208, Fax: 24610 37714
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περδίκα 2,Τηλ.: 24630 55622, Fax: 24630 55622
ΑΘΗΝΑ
Μητροπόλεως 1,Τηλ.: 210 3709312, Fax: 210 3709310